Sosyal Medya

Coğrafyamız

Buteflika yeniden aday

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika 17 Nisan’da yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını resmen açıkladı. Muhalefet ise seçimleri boykot edeceğini duyurdu.



Cezayir devlet televizyonu, Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı Murad Medelsi’ye dördüncü dönem adaylık baÅŸvurusunu sunan Buteflika’nın Mayıs 2012’den bu yana ilk defa konuÅŸmasını yayınladı. Ancak konuÅŸmada saÄŸlık sorunları yaÅŸayan Buteflika’yı ayakta gösteren görüntüler yer almadı. 

Buteflika, Medelsi’ye hitaben yaptığı konuÅŸmasında, “Öncelikle sana selam vermeye, aynı zamanda da anayasa ve seçim kanununa göre adaylık dosyamı sunmaya geldim” dedi.

Cezayir Anayasası’nın 74. maddesine göre cumhurbaÅŸkanlığı için dönem sınırlaması bulunmuyor. 

Buteflika Mayıs 2012’den beri hiçbir konuÅŸma yapmamıştı.

2013’un Temmuz ayında Fransa’da tedavi gördükten sonra ülkeye dönen Buteflika, bakanlar kurulunun yaptığı iki toplantının dışında baÅŸka bir toplantıya da katılmamıştı.

Åžubat sonlarında açıklama yapan BaÅŸbakan Abdulmalik Sellal, Buteflika’nın cumhurbaÅŸkanı adayı olacağını ilan etmiÅŸ ve 90’lı yıllarda ülkede yaÅŸanan iç savaşı sona erdirmeye yardımcı olan Buteflika’dan baÅŸkasının da ülkeyi istikrarlı bir ÅŸekilde yönetemeyecÄŸini belirtmiÅŸti.     

Muhalefetten tepki ve boykot

Cezayir muhalefeti ise tepki göstererek, Buteflika’nın 77 yaşında olduÄŸunu, dolayısıyla artık cumhurbaÅŸkanlığı görevini yerine getiremeyeceÄŸini belirtti.

SaÄŸlık sorunları bulunan Buteflika’nın aday olacağına dair haberlerin yayılması üzerine ülkede 18 parti baÅŸkanı istifa ettiklerini açıklamıştı.

Ülkede, Müslüman KardeÅŸler teÅŸkilatına yakın Toplumsal Barış Hareketi Partisi, Nahda Hareketi, Adalet ve Kalkınma Cephesi ile laik Kültür ve Demokrasi Ä°çin Birlik Partisi ve sol eÄŸilimli Sosyalist Güçler Cephesi seçimleri boykot edeceklerini duyurmuÅŸtu.

Buteflika’dan önce adaylığını açıklayan diÄŸer dört aday ise ÅŸunlar: Ä°ÅŸçi Partisi Genel BaÅŸkanı Luveyza Hanun, Cezayir Ulusal Cephe BaÅŸkanı Musa Tevati, Müstakbel Cephe BaÅŸkanı Abdülaziz Bel’id ve Cezayir Toplumu Partisi Genel BaÅŸkanı Ali Zagdud.

77 yaşında olan Buteflika 27 Nisan 1999’dan beri Cezayir CumhurbaÅŸkanı. Buteflika yeniden seçilirse dördüncü kez cumhurbaÅŸkanlığı koltuÄŸuna oturmuÅŸ olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.