Sosyal Medya

Dünya

Kerry: ABD'nin önceliği İsrail'in güvenliği

Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi’nin konferansında konuşan ABD Dışişleri bakanı Kerry, ABD'nin öncelikli meselesinin İsrail'in güvenliğinin sağlanması olduğunu söyledi.



ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry, Ä°srail'in güvenliÄŸinin saÄŸlanmasının ABD'nin en öncelikli konusu olduÄŸunu söyledi.

Kerry, ABD’deki en etkili Ä°srail lobi kuruluÅŸlarından Amerikan Ä°srail Halkla Ä°liÅŸkiler Komitesi’nin (AIPAC) yıllık konferansında konuÅŸtu.

ABD ile Ä°srail’in önemli iki müttefik olduÄŸunu vurgulayan Kerry, bugün çevresine baktığında, iki ülke arasındaki dostluÄŸun hiç bu kadar güçlü olmadığının net bir ÅŸekilde anlaşılacağını kaydetti. "Bugün Ä°srail hala geleceÄŸine yönelik ciddi zorluklarla karşılaşırken, onların yanında kesin olarak yer alacak olan ABD’dir" diyen Kerry, BaÅŸkan Barack Obama’nın da Ä°srail’in güvenliÄŸine verdiÄŸi önemi hatırlattı. Kerry, "Ä°srail’in güveliÄŸi ABD’nin en öncelikli konusudur" ifadesini kullandı.

Kerry, Ä°srail’in güvenliÄŸinin saÄŸlanmasında, Ä°ran’ın nükleer silah elde etmesinin önlenmesinin ve Filistin-Ä°srail çatışmasının sona erdirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

"HERHANGÄ° BÄ°R HATA YAPMAYIN"

Ä°ran’ın nükleer programına yönelik geliÅŸmeleri takip ettiklerini anlatan Kerry, Tahran yönetiminin nükleer silah edinmesini önleyeceklerini kaydetti. Bu hedefin, ABD’nin gerçek bir dış politikası olduÄŸuna iÅŸaret eden Kerry, "Gözlerimiz tamamen açık. Bu, açık uçlu bir süreç deÄŸil. Bu, Tahran’a güvenmekle ilgili deÄŸil. Bu, Tahran’ı test etmekle ilgili" diye konuÅŸtu.

"Hiç anlaÅŸma olmaması, kötü bir anlaÅŸma olmasından daha iyidir" diyen Kerry, geçen yılın sonunda imzalanan ara anlaÅŸma ile de bugün Ä°ran’ın yer altındaki nükleer tesislerinde incelemelerde bulunabildikleri bilgisini verdi. Ä°ran’ın kesin olarak nükleer silah üretecek kapasiteye sahip olmamasının ve Tahran yönetiminin nükleer programının tamamen barışçıl amaçlı olduÄŸunu dünyaya kanıtlamasının kendileri için kalıcı bir anlaÅŸmaya ulaÅŸmada kritik öneme sahip olduÄŸunu anlatan Kerry, "ABD BaÅŸkanı’nın, Ä°ran’ın nükleer silaha eriÅŸim saÄŸlayamayacağına dair sözüne sahipsiniz" dedi.

Kerry, Ä°ran’ın verdiÄŸi sözleri yerine getirmemesi halinde Obama ve kendisinin yaptırımların artırılmasını destekleyeceÄŸini belirtti. "Herhangi bir hata yapmayın" diye Tahran’a mesaj gönderen Kerry, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu tamamen Ä°ran’a baÄŸlı. Nükleer programlarının ne kadar barışçıl amaçlı olduÄŸunu dünyaya kanıtlamak onlara baÄŸlı. Biz herhangi bir seçeneÄŸi masadan kaldırmadık. Ancak zorlu yaptırımlar ve güçlü diplomasi Ä°srail ve ABD’yi ÅŸu anda daha güvenli kılıyor."

Kerry, Ä°ran’la iÅŸ yapmak isteyen çevrelere de uyarıda bulunarak, ÅŸu aÅŸamada Ä°ran’ın iÅŸ yapmak için uygun olmadığını kaydetti.

"BOYKOTLARA KARÅžI ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİM"

Filistin-Ä°srail barış müzakerelerine de deÄŸinen Kerry, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ile Filistin Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas’ın çabalarını övdü.

Netanyahu gibi Abbas’ın da barışa yönelik kararlılığını gösterdiÄŸini hatırlatan Kerry, her iki liderin önlerinde karar vermeleri gereken zor tercihler olduÄŸunu söyledi.

Kerry, Ä°srail için tek yolun "demokratik ve Yahudi" bir Ä°srail devleti olduÄŸunu anlattı. Müzakerelerin baÅŸarıyla sonuçlanması için yürüttükleri çabaları paylaÅŸan Kerry, "Bu konuda hayal görmüyoruz. Bunu geçici bir hevesle ve çok az bir umutla yapmıyoruz" ifadesini kullandı.  

Ä°srail’e yönelik boykotları da deÄŸerlendiren Kerry, tüm bu boykotlara karşı çıkmaları ve boykotları durdurmaları gerektiÄŸi çaÄŸrısında bulundu. Kerry, "Ä°srail’e yönelik mesnetsiz ve nedensiz boykotları tek bir ses halinde kabul etmemeliyiz ve birlikte hareket etmeliyiz. Ä°srail’e yönelik boykotlara karşı çıkmaya sadık bir ÅŸekilde, yüksek sesle ve piÅŸmanlık duymayarak devam edeceÄŸim. Bu hiçbir zaman deÄŸiÅŸmeyecek” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Filistin-Ä°srail müzakerelerinde barışın saÄŸlanmasıyla her iki tarafın da bundan ekonomik olarak faydalanacağına vurgu yapan Kerry, barışın saÄŸlanması halinde Ä°srail’in, tüm Avrupa ile yaptığı ticaretten daha fazlasını Filistin’le yapacağını bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.