Sosyal Medya

Coğrafyamız

Haseke'de ateÅŸkes

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke kentine bağlı Guveyran bölgesinde kuşatmanın kaldırılması için muhalifler ile rejim güçleri arasında ateşkes anlaşması yapıldı.



Ülkenin kuzeyinde rejim güçleriyle savaÅŸan Ahrar-ı Åžam ve Nusra Cephesi'nin birleÅŸiminden oluÅŸan Ahrar-ı Guveyran grubu, yaklaşık bir haftadır yoÄŸun çatışmaların yaÅŸandığı bölgede ÇarÅŸamba günü ateÅŸkes anlaÅŸması yaptı. 

Al Jazeera kaynaklarına göre, anlaÅŸma kuÅŸatmanın kaldırılması ile birlikte tüm askeri operasyonların durdurulması, silahlı muhaliflerin bölgeden çekilmesi ve halkın evlerine dönüÅŸünü içeriyor.

Guveyran bölgesinde rejime baÄŸlı güçlerle muhalifler arasında geçen haftadan beri yoÄŸun çatışmalar yaÅŸanıyor. Çatışmalarda çok sayıda asker ile muhalif öldü. 

Çatışmaların en az yaÅŸandığı yerdi

Türkiye sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Haseke aynı zamanda Haseke Eyaleti'nin de baÅŸkenti. Burası Suriye’de üç yıldır süren iç savaÅŸta çatışmaların en az yaÅŸandığı kent.

Nüfusun yüzde 35'i Kürt, kuzeydeki Salihiye ve Nad Müfti semtleri de PYD'nin kontrolünde, geri kalan yerlerde ise rejim ya da Halk Komiteleri olarak adlandırılan ve rejime baÄŸlı Arap aÅŸiretlerden oluÅŸan grup hâkim. Ancak ÅŸehrin güneyinde yer alan Guveyran semtinde muhalif savaÅŸçılar var.

Suriye petrolünün neredeyse yüzde 60'ına yakın bir kısmı Haseke ile Kamışlı arasında kalan ve büyük oranda PYD'nin kontrolünde olan bölgede yer alıyor. Bu hatta aynı zamanda verimli tarım arazileri de var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.