Sosyal Medya

Coğrafyamız

AB'den Mısır'da can kayıplarına kınama

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, Mısır'da son dönemde güvenlik güçlerinin orantısız güce başvurması ve gerçek mermi kullanması nedeniyle can kayıpları meydana gelmesini kınadı.



AB DışiÅŸleri Konseyi sonuç bildirisinde, 30 Haziran 2013'te meydana gelen ve hem göstericilerin hem de güvenlik güçlerinin hayatlarını kaybetmesiyle sonuçlanan ÅŸiddet olaylarının henüz soruÅŸturulmadığı belirtildi. Geçici hükümete sözünde durarak ÅŸeffaf ve bağımsız bir soruÅŸturmayı tamamlama çaÄŸrısında bulunuldu.

‘Gazetecilerin tutuklanmasına son verilmeli’

Basın açısından kötüleÅŸen ortama da dikkat çekilen DışiÅŸleri Konseyi sonuç bildirisinde, yerel ve yabancı gazetecilere yönelik siyasi tutuklamalara, tehditlere ve tahriklere son verilerek tüm gazeteciler için güvenli bir çalışma ortamı yaratılması çaÄŸrısında bulunuldu.

Siyasi muhalif ve aktivistlerin ayrım yapılmaksızın tutuklanmasının da dahil olduÄŸu kötüleÅŸen insan hakları durumundan endiÅŸe duyulduÄŸu belirtilen belgede, ifade ve barışçıl gösteri özgürlüklerinin korunması gerektiÄŸi kaydedildi.

Siyasi muhalefete yönelik seçici adalet uygulanmasından duyulan endiÅŸenin sürdüÄŸü bildirilen belgede, sanıkların, açık suçlamalar, düzgün ve bağımsız soruÅŸturmalar temeline dayanan adil ve zamanlı dava haklarının güvenceye alınması istendi.

‘Seçimlere gidilecek olması olumlu’

Mevcut ve gelecekteki yasal düzenlemelerin anayasa ve uluslararası standartlarla uyumlu olması ve bunların uygun ÅŸekilde uygulanmasının gereÄŸine vurgu yapılan bildiride, anayasanın hükümetin tüm kanatlarında sivil kontrolü saÄŸlayacak ÅŸekilde uygulanması ve sivillerin her zaman sivil mahkemelerde yargılanması gerektiÄŸine yer verildi.

Seçimlere gidilecek olunmasından memnuniyet duyulduÄŸu aktarılan metinde, Åžartların oluÅŸması halinde AB'nin seçimleri izlemeye hazır olduÄŸu kaydedildi. Bildiride, Mısır geçici makamlarından kapsayıcı, ÅŸeffaf ve inanılır seçimler için gerekli ortamın oluÅŸturulması istendi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.