Sosyal Medya

Coğrafyamız

Rejim ateÅŸkesi ihlal ediyor

Suriye ordusu, ateşkes ilan edildikten sonra tahliyelerin başladığı ve yardım konvoylarının girmesinin beklendiği Humus kentine yönelik saldırılarını sürdürüyor.



Bölgedeki Al Jazeera kaynakları, Suriye rejiminin Humus’un merkez mahallelerini tank ve havan topuyla vurduÄŸunu söyledi.

Humus Yerel Konseyi de rejimin ateşkes anlaşmasını bozduğunu belirtti.

BM Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, kenti terk edenlerin kadın ve çocuklar olduÄŸunu ve çalışmaların devam ettiÄŸini söyledi. Humus’un kuÅŸatma altındaki mahallelerinden ÅŸu ana kadar 83 sivil çıkarıldı. Tahliye edilen kiÅŸiler BM ve Suriye Kızılayı gözetiminde tercih ettikleri bölgelere götürülüyor.

Suriye devlet televizyonunun yayımladığı görüntülere göre bölgede çok sayıda Suriye askeri bulunuyor.

Yardımlar gidecek

Kentte varılan anlaÅŸma gereÄŸi sivillerin tahliyesine cuma günü baÅŸlanmıştı. Cumartesi günü ise yardım konvoylarının Humus'a girmesi bekleniyor.

Humus, 7 Haziran 2012'den beri kuÅŸatma altında. Özellikle ‘EskiÅŸehir’ denilen Humus merkezine hiç kimse ulaÅŸamıyor. Yaklaşık 500 ailenin dışarıyla baÄŸlantısının tamamen kesildiÄŸi tahmin ediliyor. Humus kuÅŸatmadan önce muhalefetin kalelerinden biriydi. Rejim, Åžam-Halep yolunun tam ortasında, kritik bir noktada yer aldığı için Humus'a daha çok askeri güç gönderdi.

Tüm takviyelere raÄŸmen rejim, muhalif savaÅŸçıları Humus’tan çıkaramayınca kuÅŸatma altına aldı. Bu, rejimin Åžam'daki DoÄŸu Guta semti ve Dera kent merkezinde de denediÄŸi bir strateji oldu. Rejim, kuÅŸatmayla Humus’takileri ‘teslim olmak ile açlıktan ölmek’ arasında seçim yapmaya zorladı. Suların kesik olduÄŸu kentte, kanalizasyon suyu veya biriktirilen yaÄŸmur suyu kullanılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.