Sosyal Medya

Coğrafyamız

Pakistan'da ateşkes çağrısı

Pakistan'da, Taliban ile yıllardır süren ancak sonuç elde edilemeyen barış çabalarında, yeni bir döneme girildi. İlk görüşmelerde, taraflar ateşkes çağrısı yaptı.



Pakistan Taliban'ı ve Ä°slamabad yönetimi arasında perÅŸembe günü baÅŸlatılan barış görüÅŸmelerinde, yıllardır beklenen bir adım atıldı. Ülkedeki çatışmaları sonlandırmak üzere yeniden baÅŸlatılan görüÅŸmelerin sonunda, taraflar adına yer alan müzakere heyetleri ortak bir açıklama yaparak, ülkedeki barış sürecine zarar verecek her türlü adımdan uzak durulması gerektiÄŸini belirtti, ateÅŸkes çaÄŸrısı yaptı.

Ancak, ateÅŸkes çaÄŸrısının hayata geçirilmesi, Ä°slamabad yönetimi ve Pakistan Taliban'ının üst düzey yönetimine baÄŸlı. Yaklaşık üç saat süren görüÅŸmelerin, sonuç getirip getirmeyeceÄŸi belirsizliÄŸini koruyor. Taraflar görüÅŸmelerin devam edeceÄŸi ikinci bir tarih açıklamadı.

GörüÅŸmelerde, Ä°slamabad yönetiminin müzakere heyetini Devlet BaÅŸkanı Navaz Åžerif'in danışmanlarından Ä°rfan Sıddıki yönetirken, Taliban tarafının başında ise "Taliban'ın Babası" lakabıyla tanınan din adamı Sami ül Hak yer alıyor.

Geçen yılın kasım ayında baÅŸlaması planlanan barış görüÅŸmeleri, Pakistan Talibanı'nın başındaki Hekimullah Mesud'un, insansız hava aracıyla düzenlenen bir Amerikan saldırısı sonucu öldürülmesiyle baÅŸlatılamamıştı. Mesud'un ölümüyle yerine Molla Fazlullah geçmiÅŸ, bunun üzerine Pakistan BaÅŸbakanı Navaz Åžerif görüÅŸmelerin yeniden baÅŸlaması için harekete geçmiÅŸti.

Navaz Åžerif'in giriÅŸiminin, ABD tarafından da desteklendiÄŸi belirtiliyor. The Washington Post gazetesinin çarÅŸamba günü yer verdiÄŸi haberine göre ABD, ülkedeki barış görüÅŸmelerini sekteye uÄŸratmaması için tartışmalı insansız hava araçları operasyonlarına ara verdi.

Pakistan'da Ä°slamcı gruplar, 2002 yılından bu yana Ä°slamabad yönetimine karşı mücadele ediyor. Pakistan Talibanı ise bir çok radikal Taliban gurubunun birleÅŸmesiyle 2007 yılında kuruldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.