Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz

Başbakan Erdoğan, İran Cumhurbaşkanlığı Birinci Yardımcısı Cihangiri'yle görüşmesinin ardından, "Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz ve geldiğimiz andan itibaren gösterilen ev sahipliğine de özellikle teşekkür ediyorum" dedi.



BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, Ä°ran CumhurbaÅŸkanlığı Birinci Yardımcısı Ä°shak Cihangiri ile CumhurbaÅŸkanlığı Sadabad Sarayı'nda gerçekleÅŸtirdiÄŸi baÅŸ baÅŸa ve heyetlerarası görüÅŸmelerinin ardından mutabık kalınan konulardaki anlaÅŸmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Cihangiri'nin daveti üzerine 2 yıl aradan sonra Ä°ran'a geldiÄŸini belirterek, "Kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz ve geldiÄŸimiz andan itibaren gösterilen ev sahipliÄŸine de özellikle teÅŸekkür ediyorum. Bugün ağırlıklı olarak aramızda ikili iliÅŸkileri deÄŸerlendirme fırsatı bulduk. Özellikle tercihli ticaret anlaÅŸması çok ama çok büyük önem arz ediyordu, bunun imzalanmasından duyduÄŸum memnuniyeti ifade etmek isterim" dedi. 

"Temenni ederim ki yüksek düzeyli iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸmasını da Sayın Ruhani'nin Türkiye ziyaretinde imzalama fırsatını buluruz" ifadesini kullanan ErdoÄŸan, Ankara ve Tahran arasının 2 saatlik bir uçuÅŸ mesafesinde bulunan fiziki olarak da birbirine yakın iki baÅŸkent olduÄŸunu dile getirerek, "Özellikle karma ekonomik komisyon baÅŸkanlarımız, özel temsilcilerim vasıtasıyla geleceÄŸe yönelik çok çok önemli adımları atmamız mümkün" diye konuÅŸtu. 

-"2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır"

ErdoÄŸan, 2012 yılının her iki ülke açısından da baÅŸarılı bir yıl olduÄŸuna iÅŸaret ederek, "2012 ülkelerimiz açısından baÅŸarılı bir yıl oldu. 21,8 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaÅŸtık, dengeli bir ticaret hacmiydi o. Maalesef 2013'te bu 13.5 milyar dolara düÅŸtü. 2015 sonu itibariyle hedefimiz 30 milyar dolardır. Fakat taraflarda bunu gerçekleÅŸtirebilecek siyasi irade mevcut. Temenni ederim ki 2014 önemli bir milat olur, 2015 sonu itibariyle 30 milyar dolar hedefini yakalarız" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ä°ran'dan baÅŸta ham petrol olmak üzere doÄŸalÄŸaz ki bunlar bizim stratejik ithal ürünlerimizdir, bunları alabiliriz. Özellikle Türkiye ileri teknolojide, sanayide bir hamle içerisinde olduÄŸu için doÄŸalgazda tüketici ülke olarak artan bir kapasiteye muhtaç. 'Kazan kazan' esasına dayalı olarak burada ortak adımlar atmamız mümkündür. Aynı ÅŸekilde bizim de Ä°ran'a verebileceÄŸimiz kalem itibariyle çok çeÅŸitli mallar var. Bu konularda da bugün ekonomi bakanlarımız gayet baÅŸarılı çalışmalar yaptılar, verimli çalışmalar yaptılar. Ortak noktada buluÅŸtular kanaatindeyim. Süratle bunun da adımlarını atmamız gerekiyor. Ben bu ziyaretimizin gerçekten çok çok verimli olacağı inancındayım, gösterdiÄŸiniz ilgiye teÅŸekkür ediyorum."

Ä°ran CumhurbaÅŸkanlığı Birinci Yardımcısı Ä°shak Cihangiri de Ä°ran ve Türkiye iliÅŸkilerinin eskiye dayanan, dostça iliÅŸkiler olduÄŸunu belirterek, görüÅŸmelerde iki tarafın ilgi alanına giren konuların ele alındığını kaydetti.

GörüÅŸmelerde özellikle ekonomik alanda iyi bir anlaÅŸma saÄŸlandığını ifade eden Cihangiri, "Ä°nÅŸallah BaÅŸbakan'ın ziyareti iki ülke arasındaki iliÅŸkileri önemli noktalara ulaÅŸtırır" dedi.

ErdoÄŸan ve Cihangiri'nin açıklamaları öncesinde Türkiye ve Ä°ran arasında ortak ticaret komitesi kurulmasına dair anlaÅŸma iki ülke muhatapları arasında imzalandı.

Ä°ran-Türkiye arasında tercihli ticaret anlaÅŸması da Ä°ran Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından imzalandı.

-AA, İRNA işbirliği anlaşması

Ä°ran ve Türkiye haber ajansları arasındaki iÅŸbirliÄŸi anlaÅŸması da Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile Ä°RNA Genel Müdürü Muhammed Hoddadi tarafından imzalandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.