Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yermukta çocuklar çimen suyu içiyor

Uluslararası Af Örgütü Suriye araştırmacısı Nasser, Esed rejiminin abluka altında tuttuğu Yermuk Mülteci Kampı'nda insani durumun "korkunç" olduğunu, insanların gıdasızlıktan çimen toplayarak suyunu çocuklarına içirdiklerini söyledi.



Uluslararası Af Örgütü Suriye araÅŸtırmacısı Cilina Nasser, Esed rejiminin abluka altında tuttuÄŸu Yermuk Mülteci Kampı'nda insani durumun "korkunç" olduÄŸunu, insanların gıdasızlıktan çimen toplayarak suyunu çocuklarına içirdiklerini söyledi.

Anadolu Ajansı muhabirine Yermuk Mülteci Kampı'ndaki son durumla ilgili bilgi veren Nasser, "Kamptaki insani durum korkunç. Ä°nsanların hayatta kalabilmeleri için yeteri kadar gıda yok, insanlar ot ve çalı toplayarak karınlarını doyurmaya çalışıyor" dedi.

Kampta yaÅŸayanların etraftan çimen toplayıp, tadındaki acılığı gidermek için kaynattığını ve suyunu çocuklarına içirdiÄŸini anlatan Nasser, "Ne bulurlarsa yiyorlar, yenilebilecek herÅŸeyi yiyorlar" ifadelerini kullandı.

Yermuk'ta yaÅŸayanların, sebze ve meyve yetiÅŸtirerek hayatlarını kolaylaÅŸtırabilecekleri bir alana sahip olmadıklarının altını çizen Nasser, Yermuk'un güneyinde bir çiftlik bulunduÄŸunu, çiftçilerin yakın zamana kadar ürünlerini bu çiftlikte sattığını anlattı. Nasser, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Tabi ürünlerin çeÅŸitliliÄŸi çok sınırlı. Geçen yıl kasımdan beri Suriye rejimi güçleri bu bölgeyi kontrol altında tutuyor. Rejim güçleri bu bölgedeki çiftçilere ateÅŸ etmeye baÅŸladı ve çiftçiler de bölgeyi terketti. Kasım ayından bu yana insanlar aç. Kadınlar da dahil olmaz üzere, çiftliklere gidip ot topluyorlar. Bu otları kaynatıp çocuklarına içiriyorlar."

Yiyecek bulmaya çıkanların keskin niÅŸancıların hedefi haline geleceklerini bildiklerini vurgulayan Nasser, kadınların da hedef alındığını söyledi. Nasser, "Böyle, birçok kiÅŸi hayatını kaybetti. Her gün kadınların da aralarında bulunduÄŸu yaralı insanlar geliyor. Çok umutsuz bir durum. Oraya gidip ot toplamak tek seçenekleri. Hayatlarını ot toplamak için riske atıyorlar" diye konuÅŸtu.

-"Suriye rejiminin gönderdiÄŸi gıda yetmiyor"- 

Åžam'ın güneyinde abluka altında bulunan tek bölgenin Yermuk olmadığını, kampın yanındaki komÅŸu mahallelerin de abluka altında tutulduÄŸunu vurgulayan Nasser, Yermuk dışında en kötü etkilenen bölgelerden birinin de Muammediye olduÄŸunu kaydetti. Nasser, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Suriye hükümeti yetkilileri Aralık ayında, Muammediye'yi kontrol altında tutan muhalif güçlerle anlaÅŸma yaptı. AnlaÅŸmaya göre muhaliflerden ellerindeki tüm ağır silahları rejime teslim etmeleri ve Suriye bayrağını asmaları istendi ve karşılığında rejim bölgeye gıda göndereceÄŸini söyledi. Ancak Muammediye'de görüÅŸtüÄŸüm kiÅŸiler, Aralık ayından bu yana rejimin bölgeye çok nadir gıda gönderdiÄŸini söyledi."

Nasser, yiyecek çeÅŸitliliÄŸinin çok kısıtlı olduÄŸuna ve insanların yeterli vitaminleri alamadıklarına dikkati çekerek, "Çocukların geliÅŸmesi için yeterli vitamin yok" dedi.

Suriye hükümetinin bu durumu kullanıp, "biz gıda, yardım gönderiyoruz" demesinden endiÅŸe duyuduklarını bildiren Cilina Nasser, rejimin bölgeye gönderdiÄŸi gıdanın kimseye yetmediÄŸine dikkati çektiklerini dile getirdi. 

Cilina Nasser, gelecek hafta yapılacak Cenevre-2 Konferansı'nın öncelikli konusunun, ablukaların acilen kaldırılması olduÄŸu yönünde çaÄŸrıda bulunduklarını ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü'nden dün yapılan açıklamada, Suriye hükümetinin Yermuk Mülteci Kampı dahil olmak üzere Åžam ve etrafına insani yardım yapılmasının engellendiÄŸi belirtilmiÅŸ, Yermuk kampında bazı kiÅŸilerinin açlıktan öldüÄŸü vurgulanmıştı.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.