Sosyal Medya

Coğrafyamız

Aç bırakarak öldürmeye çalışıyorlar

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye'de Ortaçağ savaşlarını andıracak şekilde "aç bırakarak öldürme" taktiği uygulandığını söyledi.



DışiÅŸleri Bakanı Ahmet DavutoÄŸlu, uluslararası topluma sunulan bazı delillerin Suriye'de OrtaçaÄŸ savaÅŸlarını andıracak ÅŸekilde, "aç bırakarak öldürme" taktiÄŸi uygulandığını açık ÅŸekilde ortaya koyduÄŸunu söyledi.

Türkiye'nin evsahipliÄŸini yaptığı "2. Suriye'ye KomÅŸu Ülkeler Bakanları Toplantısı" Harran Konteyner Kent'te baÅŸladı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile toplantının eÅŸbaÅŸkanlığını yürüten DavutoÄŸlu, burada yaptığı konuÅŸmada, Åžanlıurfa ve bütün komÅŸu ülkelerin tarih boyunca büyük medeniyetlere eÅŸlik etmiÅŸ bölgeler olduÄŸunu dile getirdi.

DavutoÄŸlu, bütün semavi dinlerin kurucusu Hazreti Ä°brahim’in ÅŸehrinin, tarih boyunca farklı kültürlere beÅŸiklik ettiÄŸini, insanlığın ilk önemli üniversitelerinden Harran’ın bu topraklarda doÄŸduÄŸunu anlattı. Böylesine köklü bir medeniyet merkezinin bugün bir baÅŸka insani görevi yerine getirmek üzere harekete geçmiÅŸ durumda olduÄŸunu söyleyen DavutoÄŸlu, bunun da 3 senedir Suriye’de yaÅŸanan insani trajedi olduÄŸunu vurguladı.

Suriye halkının 3 senedir her türlü baskı ve zulümle karşı karşıya olduÄŸunu ifade eden DavutoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Suriye halkının belki de yirminci yüzyılın en büyük trajedileriyle kıyaslanacak ÅŸekilde 21. yüzyılda ilk büyük insani trajediyi yaÅŸadığına ÅŸahit oluyoruz. Keskin niÅŸancılar, tanklarla kuÅŸatılmış ÅŸehirlere yapılan saldırılar, hava kuvvetleriyle yapılan saldırılar, Scud füzeleri, kimyasal saldırılar, varil bombalarıyla yapılan saldırılar. Gerçekten büyük ızdıraplar çeken bir halk, kitleler halinde komÅŸu ülkelere akın etti. Türkiye, Lübnan, Ürdün ve komÅŸu olmamakla birlikte Mısır'a binlerce insan yiyecek aÅŸ, su ve ilaç bulabilmek için geldi. Türkiye'ye 700 bin Suriyeli geldi."

DavutoÄŸlu, 30 AÄŸustos 2012 tarihinde, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriyeli mülteciler özel oturumuyla toplandığında, BM liderliÄŸinde komÅŸu ülkelerle ortak bir mekanizma kurulması yönünde bir teklifte bulunduÄŸunu ve bu çerçevede BM'nin Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres'in inisiyatifiyle Cenevre'de ilk toplantıyı yaptıklarını hatırlattı.

Toplantıya katılan tüm ülkelerin aynı kaderi paylaÅŸtığını dile getiren DavutoÄŸlu, bu ülkelerin Suriyelilere kapılarını açtığına, ellerindeki imkanları paylaÅŸtığına iÅŸaret etti.

Cenevre'de yapılan toplantıda deÄŸiÅŸik zamanlarda bir araya gelme ve bunları kamplarda yapma kararı aldıklarını belirten Bakan DavutoÄŸlu, ilk uygulamasını da bugün Harran'da yaptıklarını kaydetti. Bu toplantının zamanlamasının önemine dikkat çeken DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Cenevre-2 Konferansı hazırlıkları baÄŸlamında olaÄŸanüstü bir diplomatik trafik var. 2 gün önce Kuveyt'te donörler toplantısı yapıldı, hemen akabinde ve Cenevre'nin hemen öncesinde Harran'da bir araya gelmemiz uluslararası toplum ve insanlığa bir çaÄŸrıdır. Bu çaÄŸrı, artık yeter çaÄŸrısıdır; kadın, çocuk, yaÅŸlıların, çaresizlerin bu büyük insani trajedisi karşısında sessiz kalmayalım. Artık yeter, çünkü bu mülteciler dışında milyonlarca insan Suriye'de ÅŸu anda en temel ihtiyaçlarından bile yoksun bir ÅŸekilde yaÅŸamak zorunda.

Yermuk'ta son birkaç hafta içinde onlarca Suriyeli kardeÅŸimiz açlık, susuzluk ve ilaçsızlıktan vefat etti. Uluslararası topluma sunulan bazı deliller açık bir ÅŸekilde ortaya koyuyor ki OrtaçaÄŸ savaÅŸlarını andıracak ÅŸekilde bir aç bırakarak öldürme taktiÄŸi uygulanıyor. Åžehirler, mahalleler kuÅŸatılıyor, aylarca insanlara herhangi bir insani yardım ulaşılmasına izin verilmiyor ve oralarda insanlar büyük bir ızdırap içinde hayatlarını kaybediyor. En yakınlarını bu sebeple kaybeden anne-babaların yaÅŸadığı trajediyi düÅŸünün. Burada uluslararası insanlığa bir çaÄŸrı için bir araya geldik. Bu çaÄŸrı umarız ki gereken yankıyı bulur."

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nin ÅŸu ana kadar konuyla ilgili herhangi bir karar alamadığının altını çizen DavutoÄŸlu, "Suriyeli kardeÅŸlerimize mesajımız da ÅŸudur: Kim ne yaparsa yapsın, ne kadar sessiz kalırsa kalsın, bizler sizin acınıza sessiz kalmayacağız. Elimizden gelen bütün imkanla sizin yanınızda olmaya devam edeceÄŸiz. Ülkelerimiz, ÅŸehirlerimiz, mahallelerimiz, evlerimiz size sonuna kadar açıktır, çünkü kalbimiz size açıktır" diye konuÅŸtu.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.