Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli muhaliflerden deklarasyon

İspanya'nın Kurtuba kentinde toplanan Suriyeli muhalif gruplar, uluslararası toplumdan, Esed rejiminin geçiş döneminde hiçbir rol üstlenmeyeceğinin garanti edilmesini istedi.



Ä°spanya'nın güneyindeki Kurtuba kentindeki iki gün toplantı yapan Suriyeli muhalif grupların üzerinde anlaÅŸtığı ''Kurtuba Deklarasyonu''nda, 22 Ocak'ta öngörülen Cenevre-2 Konferansı öncesinde uluslararası toplumdan ''Esed rejiminin Suriye'deki geçiÅŸ döneminde hiçbir rol üstlenmemesinin garanti edilmesi'' istendi.

7 maddelik ''Kurtuba Deklarasyonu''nda, Cenevre-2 Konferansından önce Cenevre-1'de alınan kararlarının tümünün uygulanması, geçiÅŸ sürecinin bir zaman sınırı ile belirlenmesi ve Suriye'deki yeni süreçte Esed rejiminin ve onun tüm sembollerinin hiçbir rol üstlenmeyeceÄŸinin uluslararası toplum tarafından garanti edilmesi'' talep edildi.

''Suriye'nin geleceÄŸi için siyasi çözüm temel bir unsurdur ama tek çözüm deÄŸildir'' diyen muhalifler, ''Sunulacak her siyasi çözüm, rejimin tüm temsilcilerinin ortadan kalkması ve yetkinin geçiÅŸ hükümetine devredilmesiyle sonuçlanmalıdır. Esed rejiminin tüm sembolleri geçiÅŸ hükümetinde hiçbir rol oynamamalıdır'' görüÅŸünde birleÅŸtiler. 

Açıklanan deklarasyonda ayrıca, ''Suriye'deki tutukluların serbest bırakılması, Suriyeli mültecilerin tekrardan evlerine geri dönmelerinin saÄŸlanması ve Suriye'deki tüm halka yardımın garanti edilmesi için bölgesel ambargoların kaldırılması ve bombardımanın durdurulması da'' istendi.

Bu arada Suriye'nin halk birliÄŸini ve toprak bütünlüÄŸünü bir kez daha vurgulayan muhalif gruplar, ''tam bağımsız bir Suriye için halkın arzusu dışındaki tüm dış güçlerin ülkeyi terk etmeleri gerektiÄŸini'' ifade etti. Deklarasyonda, ''Yabancı ülkelerle çıkar iliÅŸkisi karşılıklı stratejik temellere dayanmalıdır. Bu yüzden bölgede çıkarı olan ülkeler hiçbir meÅŸruluÄŸu olmayan Esed rejimine destek vermemelidir'' denildi.

Suriyeli muhalifler ayrıca, ''Esed rejiminin planlayıcıları ve uygulayıcılarının yargılanmasını, rejimin tüm sembollerini ortadan kaldırmayı saÄŸlayacak büyük bir ulusal ittifak yaratılması için çalışılmasını ve Suriye içinde tüm siyasi, askeri ve sivil güçleri kontrol eden, tüm muhalif güçlerin katılımının olduÄŸu ulusal bir kongre organize edilmesini koordine edecek bir komisyonun oluÅŸturulması yönünde çalışılması gerektiÄŸini'' belirtti.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.