Sosyal Medya

YaÅŸam

İstanbul'u susuz bırakmayacağız

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'u susuz bırakmayacaklarını belirterek, Melen Barajı'nın temelinin yakın zamanda atılacağını, Ağva civarında da 2 dev baraj inşa edeceklerini söyledi.



Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, Ä°stanbul'u susuz bırakmayacaklarını belirterek, Melen Barajı'nın temelinin yakın zamanda atılacağını, AÄŸva civarında da 2 dev baraj inÅŸa edeceklerini söyledi.

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi'ni ziyaret eden EroÄŸlu, Belediye BaÅŸkanı Kadir TopbaÅŸ ile basın toplantısı düzenleyerek, su durumu, Ä°stanbul'a su temini için yapılan çalışmalar ve uygulamaya konulacak yeni projeler hakkında bilgi verdi.

EroÄŸlu, her sene zaman zaman büyükÅŸehir belediyesiyle birlikte su durumu, alınacak tedbirler ve derelerle alakalı toplantı yaptıklarını ifade ederek, bugün de bir deÄŸerlendirme yapacaklarını söyledi.

"Bu ÅŸehrin susuz bırakılması söz konusu deÄŸil" diyen EroÄŸlu, Ä°stanbul'un yanında nehir olmadığı için su temininin asırlardır sorun oluÅŸturduÄŸunu kaydetti. EroÄŸlu, 1994'te Ä°SKÄ° Genel MüdürlüÄŸü döneminde de su temini, su meselesi olduÄŸunu, bazı bölgelere 10 günde bir, çok iyi olanlara da 3 günde bir su verilebildiÄŸini anlattı.

Büyük düÅŸünerek, geçmiÅŸteki günü kurtarmak alışkanlığından vazgeçtiklerini vurgulayan EroÄŸlu, "Biz 2040 yılı mastır planını ilan etmeye kalktığımız zaman Recep Tayyip ErdoÄŸan 'herkes inanmaz' dedi. Ä°lan edemedik. 1995'ten itibaren sular kesintisiz akar hale gelince 'Hedef 2040' dedik. Hedefi büyüttük. Ä°stanbul için hedef 2071. VatandaÅŸlarımız endiÅŸe etmesin. Biz Ä°stanbul'u susuz bırakmayacağız" dedi.

 

- "Kuraklığa karşı tedbirimizi alıyoruz"

 

EroÄŸlu, küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi nedeniyle kuraklık ve sel baskınlarının yaÅŸandığını, tedbirleri en kötü durumlara göre aldıklarını belirterek, "Ä°stanbul'da kuraklık olsa dahi, su sıkıntısı olmasın" düÅŸüncesiyle Melen Barajı'nın temelini atmaya karar verdiklerini söyledi.

Baraj inÅŸaatının baÅŸladığını, temel atma töreninin de yakın zamanda yapılacağını anlatan EroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Ä°stanbul'da 7 yılda bir kuraklık oluyor. 17 yılda bir daha büyük kuraklık oluyor. 1994'te kuraklık vardı. 2014'te de kuraklık var. Merak etmeyin kuraklığa karşı da tedbirimizi alıyoruz. 2007'de kuraklığı hissettirmeyelim diye Melen'in suyunu Ömerli'ye akıtıverdik. Ä°çinde tır geçen ikinci dev isale hattı inÅŸa ediliyor. O da inÅŸallah bu sene bitecek. Biz Istırancalar'dan 7 baraj inÅŸa ettik. Sazlıdere, YeÅŸilçay devreye sokuldu. Melen Barajı ile 2-3 yıl kuraklık olsa dahi suyu barajda biriktirmek istiyoruz. Orası iklim, durum itibarıyla baÅŸka bir havza olduÄŸu için kuraklık olmuyor. Bir de AÄŸva civarında 2 dev baraj inÅŸa edeceÄŸiz. Projelerin hazırlanıp, inÅŸaatın yapılması için talimat verdim. Osmangazi ve Sungurlu olmak üzere dev baraj inÅŸa edeceÄŸiz. Çünkü Ä°stanbul çok büyük bir ÅŸehir. Ä°stanbul gündüz gelenlerle birlikte 17 milyon. Ä°stanbul'u deÄŸil, bir iki gün, bir saatliÄŸine bile susuz bırakmak bizi üzer. Ä°stanbul'a hizmet etmek bizim için ibadettir."

Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, 2014 yılı iÅŸletme durumunu da ele alacaklarını belirterek, derelerle ilgili çalışmaları olduÄŸunu, yukarı havzalarda erozyon kontrolü ve aÄŸaçlandırma seferberliÄŸi baÅŸlattıklarını anlattı.

 

- Barajların su durumu

 

Barajlardaki su durumunun geçen sene bu tarihte yüzde 63 iken, bugün yüzde 33'te olduÄŸunu ifade eden EroÄŸlu, YelÅŸilçay'ı ve Melen'i sürekli Ä°stanbul'a aktararak tedbirleri aldıklarını, Ä°stanbul'a sıkıntı yaÅŸatmayacaklarını kaydetti.

Bakan EroÄŸlu, perÅŸembe gününden itibaren Trakya'dan yağış gelmesinin tahmin edildiÄŸini ifade ederek, su ve enerji üreten barajlarda bir problem olmadığını vurguladı. 

Türkiye genelinde su sorunu yaÅŸayan illere su getirdiklerini dile getiren EroÄŸlu, susuz bırakmanın maliyetinin su getirmekten daha fazla olduÄŸunu söyledi.

"Hedefimiz en az 30 yıl sonrasının ihtiyaçlarını planlamak. Bu yıl da Kıbrıs'a su getireceÄŸiz" diyen Veysel EroÄŸlu, Ä°stanbulluların susuzluk konusunda endiÅŸe etmemesi gerektiÄŸini vurguladı.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.