Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ä°slam ve demokrasinin bir arada yaÅŸayabileceÄŸini ...

Başbakan Erdoğan, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da resmi temasları kapsamında, Başbakanlık Binası’nda, Malezyalı mevkidaşı Najip Tun Razak ile baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.



 BaÅŸbakan Recep Tayyip ErdoÄŸan, Türkiye ve Malezya'nın bölgesel ve küresel istikrara katkı noktasında görüÅŸlerinin örtüÅŸen iki ülke olduÄŸunu belirterek, bu çerçevede hem ikili düzeyde hem BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı ve D8 gibi uluslararası kuruluÅŸlar çerçevesinde güncel geliÅŸmeler konusunda ortak adımlar atabileceklerini söyledi. 

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Malezya’nın baÅŸkenti Kuala Lumpur’da resmi temasları kapsamında, BaÅŸbakanlık Binası’nda, Malezyalı mevkidaşı Najip Tun Razak ile baÅŸ baÅŸa ve heyetlerarası görüÅŸmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Heyetlerarası görüÅŸmelerin verimli bir ÅŸekilde tamamlandığını belirten ErdoÄŸan, heyete gösterilen ilgi dolayı memnuniyetini ifade etti.

ErdoÄŸan, 2014 yılının Türkiye-Malezya arasındaki diplomatik iliÅŸkilerin 50. yılı olduÄŸunu hatırlatarak, ziyaretin böyle bir dönemde gerçekleÅŸmesinin ayrıca anlamı bulunduÄŸunu belirtti.

Belediye baÅŸkanlığı döneminden itibaren dördüncü kez Malezya'ya geldiÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, 2011'de de Razak'ın Türkiye'ye yaptığı ziyaretin de, ziyaretlerin üst düzey verimlilik noktasında bir adımı olduÄŸunu söyledi. ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Malezya 2020 hedefleri belirledi, bizim de bir 2023 hedefimiz var. Tabi bu hedeflere yönelik burada sürdürülebilir ve dayanışma içerisinde çalışmalar yapabiliriz. Bu çerçevede iliÅŸkilerimizi daha ileri seviyelere taşıma konusunda anlaÅŸmış durumdayız. Ortak dini ve kültürel deÄŸerlere sahip iki ülkeyiz. DeÄŸerli kardeÅŸimin de ifade ettiÄŸi gibi özellikle Ä°slam ve demokrasinin bir arada yaÅŸayabileceÄŸini gösteren iki ülkeyiz. Tabi bu aslında önem arz ediyor. Her seviyedeki temasların bu noktada devamında büyük fayda var. Onun için bu yılın Malezya'da Türkiye yılı, Türkiye'de de Malezya yılı olarak ilan edilmesi de anlamlı olacak diye düÅŸünüyorum.''

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Türk Hava Yolları ve Malezya Havayollarının karşılıklı olarak her gün Türkiye ve Malezya'ya seferler düzenlemesinin ve Ä°stanbul'un transit yolcu noktası olarak kullanılmasının memnuniyet verici olduÄŸunu belirterek, bu durumun iki ülke halklarının kaynaÅŸmasına ve geleceÄŸe yönelik dayanışmasına güç katacağını söyledi. 

Türkiye ve Malezya'nın gelecekteki iÅŸbirliÄŸinin çerçevesini teÅŸkil edecek Stratejik Ä°ÅŸbirliÄŸi Eylem Planı'nın az önce imzalandığını anımsatan ErdoÄŸan, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya ve Japonya'dan sonra Malezya ile bölgedeki beÅŸinci stratejik iÅŸbirliÄŸine yönelik adımları attıklarını kaydetti. 

Ä°ki ülkenin dış ticaret hacminin yaklaşık 1.5 milyar dolarlık bir potansiyele sahip olduÄŸunu, Malezya BaÅŸbakanı Razak'ın ifadesiyle gelecek  5 yılda bunu 5 milyar dolara çıkarmayı hedef olarak belirlediklerini dile getiren BaÅŸbakan ErdoÄŸan, bu hedef ne kadar kısa sürede tutturulursa o kadar baÅŸarılı olacakların ifade etti.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, Türkiye ve Malezya'nın birçok alanda yapabilecek müÅŸterek iÅŸler olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸöyle devam etti:

"Enerji alanında ÅŸu anda müÅŸterek attığımız adımlar var, savunma sanayinde attığımız, atacağımız adımlar var. Otomotiv, biliÅŸim teknolojisi gibi alanlarda atabileceÄŸimiz adımlar var, altyapıda yapabileceÄŸimiz birçok ÅŸeyler var. Ä°nanıyorum ki Türkiye ve Malezya ekonomileri son dönemlerinin yükselen ekonomileri olarak dünyada dikkat çekiyor. Åžu anda arkadaÅŸlarımız 13-15 Ocak tarihleri arasında Serbest Ticaret AnlaÅŸması müzakerelerinin 9. turunu tamamlayacaklar. Nisanda da istiyorum ki Sayın BaÅŸbakan da Türkiye ziyaretini gerçekleÅŸtirir ve inÅŸallah bunun da imzalarını atarız."

Türkiye ve Malezya'nın kendi bölgelerinin ötesinde aktif dış politika izleyen iki ülke olduÄŸuna dikkati çeken BaÅŸbakan ErdoÄŸan, "Bölgesel ve küresel istikrara katkı noktasında görüÅŸlerimiz birbiriyle örtüÅŸüyor, bu çerçevede hem ikili düzeyde hem BirleÅŸmiÅŸ Milletler, Ä°slam Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı ve D8 gibi uluslararası kuruluÅŸlar çerçevesinde güncel geliÅŸmeleri ele almak suretiyle bu adımları atabiliriz" diye konuÅŸtu. 

ErdoÄŸan, görüÅŸmelerde bölgesel konuları, Suriye, Mısır, Libya, Tunus ve Myanmar'da yaÅŸananları ele alma fırsatını bulduklarını ve bu konularda müÅŸterek neler yapabileceklerini konuÅŸtuklarını belirterek, dolu dolu bir ziyaret geçirdiklerini, akÅŸam yemeÄŸinde de görüÅŸmelerini sürdüreceklerini kaydetti.

Tüm Malezya halkına ÅŸükranlarını ifade ederek konuÅŸmasını bitiren ErdoÄŸan, daha sonra mevkidaşı Razak ile tokalaÅŸarak gazetecilere poz verdi. 

-Malezya Başbakan Razak'ın konuşması-

Malezya BaÅŸbakanı Najip Tun Razak da BaÅŸbakan ErdoÄŸan’ın ziyaretinin, Malezya’ya gerçekleÅŸtirdiÄŸi dördüncü ziyaret olduÄŸunu belirterek, bu ziyaretin zamanlamasının önemli olduÄŸunu, iki ülke arasındaki ekonomik iliÅŸkilerin tesis ediliÅŸilinin 50. yıl dönümüne denk düÅŸtüÄŸünü söyledi.

Bu ziyaret sayesinde ikili iliÅŸkilerin daha da güçlenerek devam edeceÄŸini dile getiren Razak, “Bu iliÅŸkiye atfettiÄŸimiz önemi teyit etmek için bir çerçeve anlaÅŸması imzalamış bulunuyoruz. Bu anlaÅŸmanın amacı, iliÅŸkilerimizi stratejik seveyiye yükseltmektir. Biz inanıyoruz ki bu imzaladığımız stratejik çerçeve ve belge, iki ülkedeki taraflar için yapılacak daha yakın iliÅŸkilerde güçlü bir temel teÅŸkil edecektir” diye konuÅŸtu.

Razak, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması konusunu da görüÅŸtüklerini anlatarak, "Türk ekonomisine ve Sayın ErdoÄŸan’ın liderliÄŸine ne kadar güven duyduÄŸumuzun ifadesi olarak, yatırım ajansımız Türkiye’ye yapmış olduÄŸu yatırımı yaklaşık 1.5 milyar dolar düzeyinde artırma kararı almış bulunuyor. Bunun 1.1 milyar dolarlık kısmı saÄŸlık sektörüne, 300 milyon dolarlık kısmı sigortacılık, 400 milyon dolarlık kısmı sivil havacılık makamımız Ä°stanbul’daki ikinci uluslararası havaalanındaki hisse oranını, bizim sahip olduÄŸumuz hisse oranını yüzde 60’a yükseltilmesi ÅŸeklinde gerçekleÅŸecek" dedi.

Türkiye’nin Malezya’ya yapacağı yatırımların önünü açmak için de tüm gerekli adımları atacaklarını anlatan Razak, ÅŸöyle devam etti:

“Bugün görüÅŸmenin üçüncü önemli sonucu vize uygulamasının kaldırılması kararı oldu. Taslak anlaÅŸması metni Türk tarafından verilmiÅŸ oldu. En kısa sure içerisinde bunu nihayete erdirilmesi için ilgili makamlar çalışmalarını yapacaklar” diye konuÅŸtu.

ErdoÄŸan'ın, görüÅŸmede kendilerine, iki ülke arasında kültür yılları uygulaması teklifini de sunduÄŸunu anlatan Razak, “Bunlara ek olarak OrtadoÄŸu, Ä°slam dünyası ve uluslararası konuları da ele aldık. Dünyada Ä°slam aleminde, demokrasinin modelleri olarak gösterilen iki ülke olarak bu alandaki liderliÄŸimizi sürdürme kararlılığımızı bir kez daha ifade ettik. ErdoÄŸan’a gösterdiÄŸi güçlü liderlik sebebiyle teÅŸekkür ediyorum” dedi.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.