Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli muhalifler yarın toplanıyor

Cenevre-2 Konferansı öncesinde 150 kadar Suriyeli muhalif, 9-10 Ocak'ta İspanya'nın güneyinde Endülüs bölgesindeki Cordoba kentinde toplanacak.



Cenevre-2 Konferansı öncesinde 150 kadar Suriyeli muhalif, 9-10 Ocak'ta Ä°spanya'nın güneyinde Endülüs bölgesindeki Cordoba kentinde toplanacak.

Ä°spanyol hükümetinin lojistik desteÄŸinde gerçekleÅŸtirilen toplantıda öncelikli hedef, konferans öncesinde ''muhalif gruplar arasındaki uzlaşı noktalarını belirlemek'' olarak açıklandı.

AA muhabirinin Ä°spanya DışiÅŸleri Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgide, Suriyeli muhaliflerin toplantıya katılımının çok yüksek düzeyde olduÄŸuna dikkat çekildi. Suriye Ulusal Koalisyonu'nda kendisinin temsil edildiÄŸini düÅŸünmeyen grupların da Cordoba'da olacağı belirtilirken, ''tüm Suriyelilerin kendini entegre olmuÅŸ hissedeceÄŸi, ılımlı ve modern bir muhalefet platformu oluÅŸturulmasının hedeflendiÄŸi'' vurgulandı.

Bu arada Suriyeli muhaliflerin Cordoba'daki toplantısına evsahipliÄŸi yapan Arap Evi kurumunun genel direktörü Eduardo Lopez Busquets, Cenevre-2 Konferansına hazırlık anlamında ''karmaşık gibi görülen ancak önemli bir toplantı'' olacağını söyledi. Basına açıklama yapan Busquets, Cordoba'daki toplantıya ABD, Rusya ve AB'nin de destek verdiÄŸini belirtti. 9-10 Ocak tarihlerinde yapılacak toplantıların iki aÅŸamalı olacağını kaydeden Busquets, ''Ä°lk aÅŸamada bu toplantının baÅŸaktörü olan Suriyeli muhalifler bir araya gelecekler. Ülkelerindeki mevcut durum karşısında birliklerini artıracak uzlaÅŸma noktalarını diyalog yoluyla geniÅŸletmeye çalışacak Suriyeli muhalifler, ikinci aÅŸamada Ä°spanya DışiÅŸleri Bakanı Garcia Margallo ile görüÅŸecekler'' dedi. Genel direktör, farklı gruplardan oluÅŸan Suriyeli muhaliflerin ''çok bölünmüÅŸ'' olduklarını ancak ''bu bölünmüÅŸlüÄŸün en aza indirilmesi, Suriye'ye gelecekte barış ve demokrasinin getirilmesi konularında hepsinin hem fikir olduÄŸunu'' savundu.    

3. kez Ä°spanya'da toplanacak Suriyeli muhalifler, ilk olarak 30 Mart 2012 tarihinde Madrid'de Ä°spanya DışiÅŸleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ile bir araya gelmiÅŸ, daha sonra 2013'ün 20-21 Mayıs tarihlerinde Madrid'de bir toplantı organize etmiÅŸlerdi.

Bu arada Suriyeli muhalifleri ağırlamak için Cordoba'daki Parador Nacional de la Arruzafa oteli kapatılırken, polis, jandarma ve gizli servisten oluÅŸan 400 kiÅŸilik güvenlik ekibinin görev yapacağı bildirildi. 

Suriyeli muhalifler, yarın toplantının açılışını yaptıktan sonra UNESCO Dünya Mirası listesine bulunan Cordoba'daki tarihi cami-katedral önünde aile fotoÄŸrafı çektirecek. Muhaliflerin iki günlük toplantısı sonunda 10 Ocak Cuma günü basın toplantısı düzenlenecek.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.