Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ban davetiyeleri göndermeye başladı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cenevre-2 Konferansı'nın katılımcılarına davet mektubu göndermeye başladı.



BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, Cenevre'de 22 Ocak'ta ikincisi düzenlenecek Suriye Konferansı için davetiyeleri göndermeye baÅŸladığı ancak Ä°ran'ın katılım durumunun ve Konferans'ta yer alacak muhalefet üyelerinin henüz netlik kazanmadığı bildirildi.

BM Genel Sekreterlik SözcülüÄŸü'nden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, 20 Aralık 2013'te ABD, Rusya ve BM arasında kararlaÅŸtırılan listeye göre, Suriye ve diÄŸer katılımcı ülkelere davetiyeleri göndermeye baÅŸladığı kaydedildi.  

Konferansın amacının Suriye hükümeti ve muhalefetin geniÅŸ bir temsil gücüyle bir masanın etrafında görüÅŸmelerini saÄŸlamak olduÄŸu belirtilen açıklamada, konferans ile çatışmaların sona erdirilmesi, siyasi geçiÅŸ sürecinin saÄŸlanması ve 2012'deki Cenevre Bildirisi'nde yer alan hususların tümüyle uygulanmasının hedeflendiÄŸi ifade edildi.

Açıklamada, konferansın uluslararası üst düzeyde gerçekleÅŸecek bölümünün Genel Sekreter Ban'ın baÅŸkanlığında 22 Ocak'ta Ä°sviçre'nin Montrö kentinde baÅŸlayacağı, Suriyeli taraflar arasında gerçekleÅŸecek müzakerelerin ise BM ve Arap BirliÄŸi'nin Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-Ä°brahimi'nin öncülüÄŸünde Cenevre'de yapılacağı vurgulandı.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, konuya iliÅŸkin gazetecilere yaptığı açıklamada, Ä°ran'ın Konferansa katılım durumunun henüz netleÅŸmediÄŸini ancak Ban'ın Ä°ran'ın katılımından yana olduÄŸunu söyledi.

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin 13 Ocak'ta bir araya geleceklerini ifade eden Haq, iki bakanın bu görüÅŸmede Ä°ran'ın katılımı konusunda anlaÅŸmasını umduklarını belirtti.

Haq, konferansa muhalefet adına katılacak isimlerin de henüz netleÅŸmediÄŸini söyledi.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.