Sosyal Medya

Dünya

ABD'yi bu kez de Kutup girdabı vurdu

Geçen hafta Herkül kar fırtınasının vurduğu ABD'de bu kez de Kutup girdabından kaynaklanan dondurucu soğuklar etkili oluyor



Herkül adı verilen kar fırtınasının geçen hafta vurduÄŸu ABD, yeni haftaya Montana eyaletinden Alabama'ya uzanan dondurucu soÄŸuk havanın etkisinde baÅŸladı.

Kanada ve ABD’nin kuzeydoÄŸusunda geçen hafta etkili olan 16 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi kar fırtınasının hemen ardından bölgede son 20 yılın en soÄŸuk günleri yaÅŸanmaya baÅŸlandı. Kutup girdabından adı verilen doÄŸa olayının neden olduÄŸu soÄŸuk hava sistemi, ülkenin birçok eyaletinde yaÅŸamı adeta felç etti. Herkül kar fırtınasının etkisinden tam olarak kurtulamayan ülkenin birçok bölgesinde en düÅŸük hava sıcaklığı rekor seviyesine ulaÅŸtı. Öldürücü olarak nitelendirilen soÄŸuk hava sisteminin yüksek dereceli ani ısı deÄŸiÅŸikliklerine yol açabileceÄŸine dikkati çeken yetkililer, olası donma riskine karşı kendilerini güvende hissetmeyenlerin kentlerdeki sığınma evlerine gitmelerini istedi. Eksi 15 derece ve altındaki sıcaklıklarda görülen bölgesel donmaların 10 dakika gibi süre içinde gerçekleÅŸebileceÄŸini de hatırlatan yetkililer, vatandaÅŸlara çok gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu. 

-3 bin 700 uçuÅŸ iptal edildi - 

Herkül kar fırtınası nedeniyle geçen hafta 10 binden fazla uçuÅŸun gerçekleÅŸemediÄŸi ABD'de, haftanın ilk mesai saatlerinde 3 bin 700'den fazla uçuÅŸun iptal edildiÄŸi öÄŸrenildi. GerçekleÅŸebilen uçuÅŸların bir bölümünde ise rota deÄŸiÅŸiklikleri ve gecikmeler yaÅŸandı. Colorado eyaletinin Pitkin ÅŸehrinde, olumsuz hava koÅŸulları nedeniyle pazar günü düÅŸen jetteki 3 kiÅŸi hayatını kaybetti. New York'taki JFK Havaaalanı'nda da iniÅŸ sırasında bir uçağın kayarak kara saplandığı belirtildi. Kimsenin yaralanmadığı olay sonrası havaalanındaki uçuÅŸlar uzun süre gerçekleÅŸemedi. 

Ülkenin farklı eyaletlerinde birçok okul ve iÅŸ yeri tatil edildi. Karayolu ulaşımını olumsuz etkileyen ve çok sayıda kazaya sebep olan soÄŸuk hava sisteminden tren seferi de etkilendi. Bazı tren seferleri iptal edilirken, çok sayıda seferde gecikmeler yaÅŸandı. SoÄŸuk hava ÅŸehir içi otobüs ve metro seferlerini de etkiledi.

Spor karşılaÅŸmalarının iptal edilmesine neden olan soÄŸuk havaya raÄŸmen gerçekleÅŸenler müsabakalar sırasında seyircilere ücretsiz sıcak içecekler ve el ısıtıcıları dağıtıldı. 

-Ülkenin iç kesimlerine doÄŸru ilerliyor -

Hava sıcaklığı ABD'nin Georgia eyaletinin baÅŸkenti Atlanta'da, Moskova'dakinin altına inerken, ülkenin birçok kentinde ise termometreler havanın Alaska'dan daha soÄŸuk olduÄŸunu gösterdi. Ünlü Niagara ÅŸelalelerinin de bulunduÄŸu Büyük Göller Bölgesi'nde hava sıcaklığı eksi 45'in altına düÅŸtü, kar kalınlığı yüksek kesimlerde 60 santimetreye ulaÅŸtı. 

Milyonlarca insanın yaÅŸadığı ABD'nin kuzey doÄŸusundan ülkenin iç kesimlerine doÄŸru ilerleyen soÄŸuk hava sisteminin, Florida ve Teksas gibi ılıman bölgelerde de etkili olacağı belirtiliyor.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.