Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'daki olaylar UCM'ye taşındı

Mısır Hürriyet ve Adalet Partisi katliamların sorumlularının cezalandırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.



 Mısır Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) ve Åžura Meclisi üyeleri tarafından atanan hukuk ekibi, Mısır'da askeri darbenin devamında yaÅŸanan durumun sorumlularının cezalandırılması için Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) resmi olarak suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu.

Ä°ngiltere'nin baÅŸkenti Londra'da basın toplantısı düzenleyen uluslararası hukuk ekibi, 3 Temmuz'da Mısır ordusunun yönetime el koyması ve ülkenin seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaÅŸtırılması ile ordu rejiminin iÅŸlediÄŸi insanlık suçu iddialarının incelenmesi için UCM savcılığına beyanname sunduklarını kaydetti.

Avukat ve insan hakları hukuk firması ITN Solicitors ortaklarından Tayab Ali önderliÄŸinde çalışmalarını yürüten ekip, UCM'ye sunulan beyannemenin içeriÄŸi hakkında bildi verdi. UCM'ye yapılan baÅŸvurunun, Mısır'daki katliamlara dair birçok kanıt içerdiÄŸini vurgulayan Ali, ekibin çalışmaları sırasında görgü tanıkları tarafından kendilerine ulaÅŸtırılan video ve fotoÄŸraflarda Mısır'daki ordunun, polisin ve askeri rejimin üyelerinin darbeyi protesto eden sivil Mısır halkına karşı insanlık suçu iÅŸlediÄŸinin görüldüÄŸünü belirtti.

Ali, Mısır'daki darbeyi takiben ülkede yaÅŸanan katliamlarla ilgili "kahredici" kanıtlara ulaşıldığını, olaylar sırasında neler yaÅŸandığını birinci ağızdan görgü tanıklarından aldığını belirtti. Tanıkların verdiÄŸi ifadelerin video veya fotoÄŸraflarla desteklendiÄŸini kaydeden Ali, "Mısır'ın demokratik sürece tekrardan dönebilmesi için darbeyi takiben silahsız sivil halka karşı ÅŸiddet uygulayanların iÅŸledikleri suçlar için sorumlu tutulması gerekli. Uluslararası hukuk merciileri görevlerini yerine getirmediÄŸi sürece Mısır'da hukukun hakimiyeti ve demokrasi umudu olmayacaktır" dedi.

20 Aralık 2013'te UCM'ye teslim edilen suç duyurusunun içerisinde yer alan delilleri detaylandıran Ali, görgü tanıklarının ordu rejimi tarafından iÅŸlendiÄŸi iddia edilen ve suç teÅŸkil eden eylemler arasında vücuda ya da zihne kasıtlı zarar verme, usulsüz tutuklama, iÅŸkence ve kasten adam öldürme olduÄŸunu söyledi.

-"Mısır'da iÅŸlenen suç, sistematik ve geniÅŸ çaplı"-

Hukuk ekibinde yer alan isimlerden BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) eski insan hakları özel raportörü Profesör John Dugard ise suç duyurusunun  ülkenin seçilmiÅŸ ilk CumhurbaÅŸkanı Mursi hükümeti adına UCM'ye teslim edildiÄŸi söylerek, UCM'nin kuruluÅŸ amacının "insanlığa karşı iÅŸlenen suçların cezasız kalmamasından emin olmak" olduÄŸunu hatırlattı. Mahkemenin soruÅŸturma baÅŸlatıp, Mısır'da iÅŸlenen suçların sorumlularının dava edilmesinin gerektiÄŸini söyleyen Dugard, "UCM savcısı bu beyannameyi ciddiye almalıdır" dedi.

HAP tarafından atanan hukuk ekibinde çalışmalar yürüten Uluslararası Ceza Mahkemesi hukuk danışmanı ve avukat Rodney Dixon, UCM'ye sunulan suç duyurusunun beyanneme ve deliller olarak iki bölümden oluÅŸtuÄŸunu anlattı. Dixon, "Deliller aylar öncesinden ÅŸimdiye dayanıyor. Görgü tanıklarının ifadeleri ve deliller, Mısır'da iÅŸlenen suç iddialarının sistematik ve geniÅŸ çaplı sekilde uygulandığını gösteriyor" diye ifade etti.

UCM savcılığının yürüttüÄŸü sürece iliÅŸkin bilgi veren Dixon, "UCM'ye sunulan beyanname ve delillerin savcılık tarafından incelendikten sonra resmi bir soruÅŸturma açılıp açılmayacağına karar verilecek. Suçlular hakkında tutuklama kararı bu soruÅŸturmayı takiben çıkacak" dedi. Hukuk ekibinin üyelerinin UCM savcısıyla önümüzdeki günlerde biraraya geleceklerini belirten Dixon, "Savcının ÅŸimdi açacağı bir soruÅŸturmayla Mısır'da yaÅŸanan katliamlar ve suistimallerin cezasız kalmayacağını, son bulacağının sinyallerini veren bir iÅŸaret göndermiÅŸ olacak. Mısır'ın geleceÄŸinde ne olursa olsun, bu suçlar örtbas edilemez, incelenmesi gerekli. UCM, incelemeyi ÅŸimdi yapabileceÄŸi, soruÅŸturmayı ÅŸimdi açabileceÄŸi posizyona sahip" dedi.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.