Sosyal Medya

YaÅŸam

Türkiye'de kuraklık tehlikesi

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Şen, "Yağışların azlığı ve bahar aylarındaki yağışların sağanak şeklinde olması nedeniyle ülkemizde şiddetli bir kuraklık yaşanıyor" dedi.



 Ä°stanbul Teknik Üniversitesi (Ä°TÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji MühendisliÄŸi Bölümü ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Åžen Türkiye'de yağışların azlığı ve bahar aylarındaki yağışların saÄŸanak ÅŸeklinde olması nedeniyle Türkiye'de ÅŸiddetli bir kuraklık yaÅŸandığını söyledi.

Åžen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, dünyadaki en önemli alçak ve yüksek basınç sistemlerinin tam ortasında yer aldığını, sıcaklık ve yağış tahminlerinin bu basınç sistemlerinin konumuna göre yapıldığını belirtti.

Son 9 aylık deÄŸerlere bakıldığında, Ä°stanbul baÅŸta olmak üzere Türkiye'de ÅŸiddetli bir kuraklık yaÅŸanmaya baÅŸladığını ifade eden Åžen, ÅŸöyle devam etti:

"Yağışların azlığı ve bahar aylarındaki yağışların saÄŸanak ÅŸeklinde olması nedeniyle ülkemizde ÅŸiddetli bir kuraklık yaÅŸanıyor. Küresel ısınma nedeniyle iklimlerde deÄŸiÅŸiklikler oluyor. Ä°klim deÄŸiÅŸikliÄŸinden dolayı biz zaten böyle bir kuraklık olacağını öngörüyorduk. Bunları ÅŸimdi yaÅŸamaya baÅŸladık. Eskiden 10-12 senede bir kurak bir mevsim olurdu. Åžimdi bu 5-6 senede bir olmaya baÅŸladı. Daha önce 2008'de bir kuraklık yaÅŸanmıştı."

Åžen, baÅŸta Ä°ç Anadolu, DoÄŸu Anadolu ve GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye'de kuraklığın etkilerinin görüldüÄŸünü vurguladı.

Yağış olmaması durumunda, bu bölgelerde yetiÅŸen ürünlerin rekoltesinin olumsuz etkileneceÄŸini dile getiren Åžen, içme suyu saÄŸlanan barajlarda da su sıkıntısı yaÅŸanabileceÄŸine dikkati çekti.

 

- "Hızlı yaÄŸan yaÄŸmur, kuraklık habercisi"

 

Åžen, saÄŸanak ÅŸeklindeki yağışların kuraklığın habercisi olduÄŸunu, hızlı yaÄŸan yaÄŸmurun yer altına geçmeden akıp gittiÄŸini söyledi.

Türkiye'deki iklimleri etkileyen iki önemli merkez olduÄŸunu belirten Åžen, "Bunlar Azor yüksek basıncı ile Ä°zlanda alçak basıncıdır. Kuzey Atlantik'te deniz yüzey sıcaklığı ısınması Azor yüksek basıncını kuvvetlendirir. Bu olay Ä°zlanda alçak basıncının Avrupa'yı geçerek Türkiye'ye gelmesini engeller. Ä°ÅŸte Türkiye'de, yağışlardaki düzensizlik ve azlığın nedeni budur" dedi.

Åžen, Türkiye'de yaÅŸanan kuraklığın etkilerinin azalabilmesi için mevsim normallerinin 2-3 katı kar veya yaÄŸmur yaÄŸması gerektiÄŸini kaydetti.

 

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.