Sosyal Medya

Kendimizi çatışma döngüsüne adayamayız

ABD Başkanı Obama, İran’ın nükleer programına ilişkin anlaşmaya dair, "Kendimizi sonu olmayan bir çatışma döngüsüne adayamayız" dedi.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama, Ä°ran’ın nükleer programına iliÅŸkin müzakerelerde anlaÅŸmaya varılmasıyla ilgili diplomasi kapısını kapatmayacaklarını belirterek "Sert konuÅŸmak ve tehditler savurmak siyasi açıdan yapılabilecek kolay bir ÅŸey olabilir ama bu bizim güvenliÄŸimiz için doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil” dedi.

BaÅŸkan Obama, San Francisco’da göçmenlik reformuyla ilgili katıldığı bir programda Ä°ran ile BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasındaki, Ä°ran’ın nükleer programına iliÅŸkin müzakerelerde varılan anlaÅŸmaya deÄŸindi.

Dost ve müttefikleriyle Ä°ran’ın nükleer programı üzerindeki endiÅŸeleri ortadan kaldıracak anlaÅŸmanın ilk adımını attıklarını belirten Obama, diplomasinin önemine vurgu yaptı. KonuÅŸmasında eski baÅŸkanlardan Kennedy’nin "Müzakere etmekten hiçbir zaman korkmayın" alıntısına yer veren Obama, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ä°ran’a daha önce görülmemiÅŸ ÅŸekilde uygulanan yatırımların desteÄŸiyle bu diplomasi, bizi, hafta sonu baÅŸardığımız ilerlemeye götürdü. 10 yıldan bu yana ilk defa, Ä°ran’ın nükleer programında ilerlemeyi durdurduk. Programın kilit unsurları etkisiz hale getirilecek. Uluslararası müfettiÅŸler, Ä°ran’ın nükleer tesislerine eriÅŸime sahip olacak. Bunlar Ä°ran’ın nükleer silah elde etmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Gelecek aylarda, Ä°ran’ın nükleer tehdidiyle ilgili kesin olarak, kapsamlı bir anlaÅŸmaya ulaÅŸma hedefiyle diplomasimizi sürdürmeye devam edeceÄŸiz."

Ä°ran’ın fırsatı yakalaması ve global topluma katılmayı seçmesi halinde, iki ulus arasında uzun yıllardır var olan güvensizliÄŸin yavaÅŸ yavaÅŸ yok olmaya baÅŸlayabileceÄŸine vurgu yapan Obama, "Bunların hiçbiri kolay olmayacak. Geride büyük zorluklar kalıyor ancak biz diplomaside kapıyı kapatamayız ve dünyayı ilgilendiren sorunlara getirilen barışçıl çözümleri yok sayamayız. Kendimizi sonu olmayan bir çatışma döngüsüne adayamayız. Sert konuÅŸmak ve tehditler savurmak siyasi açıdan yapılabilecek kolay bir ÅŸey olabilir ama bu bizim güvenliÄŸimiz için doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil” ifadesini kullandı.

Öte yandan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Obama'yla San Francisco'ya ABD BaÅŸkanlık uçağı Air Force One ile seyahat halindeyken basın mensuplarına yaptığı açıklamada, P5+1’in Ä°ran’la yürüttüÄŸü görüÅŸmelerin bir sonraki turunun ne zaman yapılacağına iliÅŸkin bilgi vermedi.

"GörüÅŸmelerin baÅŸlamasıyla ilgili herhangi bir tarihe sahip deÄŸilim" diyen Earnest, oluÅŸturulan fırsatı kullanmaya istekli olduklarını kaydetti.

WASHINGTON

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.