Sosyal Medya

Coğrafyamız

Heniye'den 'intifada' uyarısı

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, 'İslam ümmetini, üçüncü Aksa intifadasına hazır olmaya çağırıyoruz' dedi.



Gazze'deki Filistin Hükümeti BaÅŸbakanı Ä°smail Heniye, "Ä°slam ümmetini, üçüncü Aksa intifadasına hazır olmaya çağırıyoruz" dedi. 

Ä°srail ile Hamas arasındaki esir takasının ikinci yıl dönümünde Gazze'de basın toplantısı düzenleyen Heniye, Hamas'ın gelecek dönemdeki stratejileri, Mısır'la iliÅŸkiler ve Filistinli gruplar arasındaki uzlaÅŸma görüÅŸmelerine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Ä°srail'in, Filistin yönetimiyle yürütülen barış müzakereleri ve Filistin tarafındaki iç bölünmeden yararlanarak Kudüs'ün YahudileÅŸtirilmesi ve iÅŸgal altındaki topraklarda yerleÅŸim faaliyetlerine hız verdiÄŸini söyleyen Heniye, "Tanca'dan ( Fas) Cakarta'ya (Endonezya) kadar Ä°slam ümmetini, üçüncü Aksa intifadasına hazır olmaya çağırıyoruz" dedi.

Hamas'ın Mısır'ın içiÅŸlerine karıştığına iliÅŸkin son dönemde özellikle Mısır resmi basınında yer alan suçlamalara deÄŸinen Heniye, Hamas ya da Gazze'deki hükümetin herhangi bir Arap veya Ä°slam ülkesinin içiÅŸlerine karıştığına dair hiçbir kanıt olmadığını söyledi. Heniye konuÅŸmasında, Mısır yönetimine, Refah Sınır Kapısı'nı sürekli olarak açma çaÄŸrısını da yineledi. 

Gazze'deki Filistinliler için "alternatif vatan" senaryoları konusunda da açıklamalarda bulunan Heniye, "Ürdün, Suriye, Lübnan ya da Sina, Filistin toprağına alternatif olmayacaktır ve bu yöndeki bütün projelere karşıyız" ifadesini kullandı.

KonuÅŸmasında Hamas ile Fetih arasında yürütülen uzlaÅŸma görüÅŸmelerinden de söz eden Heniye, başından beri uzlaÅŸma yanlısı olduklarını, bunun kendileri için stratejik karar niteliÄŸi taşıdığını belirterek, "UzlaÅŸma, Filistin ulusal çıkarlarının da bir gereÄŸidir" diye konuÅŸtu.

Uzlaşmayı ABD engelledi

Heniye, uzlaÅŸma görüÅŸmelerinde sonuç almaya yaklaÅŸtıkları her defa ABD'nin siyasi projeyle müdahil olarak süreci kesintiye uÄŸrattığını, Filistin yönetimi ile Ä°srail arasında baÅŸlayan son barış görüÅŸmelerinin de bunu gösterdiÄŸini kaydetti.

Ä°smail Heniye, konuÅŸmasını, Arap ülkelerinde ikamet eden Filistinli mültecilerin talep etmeleri halinde, Gazze'de iskan edilmeleri konusunda iÅŸbirliÄŸine açık oldukları yönünde mesaj vererek tamamladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.