Sosyal Medya

Aliyev, üçüncü kez cumhurbaşkanı tahtında

Azerbaycan’da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, ülkeyi 10 yıldır yöneten İlham Aliyev (51) açık ara farkla kazandı.



Ä°lk gelen sonuçlara göre Aliyev, oyların yüzde 83’ünü alarak 5 yıl daha ülkeyi yönetme yetkisi aldı. Katılım oranının yüzde 72 olduÄŸu seçimlerde, muhalefet partilerinin desteklediÄŸi 61 yaşındaki tarih profesörü Cemil Hasanlı’nın ise yüzde 8’de kaldığı açıklandı. Ä°ddiası bulunmayan diÄŸer sekiz aday da çok küçük oranda oy toplayabildi. Sonuçların açıklanmasının ardından Aliyev taraftarları baÅŸkent Bakü’de Azerbaycan bayrakları ile sokaklara dökülerek kutlama yaptı. Muhalif aday Hasanlı ise seçimde usulsüzlükler yapıldığını iddia ederek sonuçları tanımayacağını söyledi. 10 yıldır süren Aliyev iktidarı döneminde kiÅŸi başına düÅŸen milli gelir iki kat artarken, yoksulluk da yüzde 44’lerden yüzde 6’ya geriledi. Azerbaycan’ın ekonomisi üç kat büyüdü. 1990’ların başındaki kaos günlerine dönmek istemeyen halkın, yakalanan istikrarın devamı için Ä°lham Aliyev’i üçüncü kez cumhurbaÅŸkanlığına seçtiÄŸi kaydediliyor.

ALÄ°YEV’Ä° Ä°LK KUTLAYAN GÜL OLDU

CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül, Azerbaycan cumhurbaÅŸkanlığına yeniden seçilen Ä°lham Aliyev’i kutlayan ilk lider oldu. Ä°lk sonuçların gelmesinin hemen ardından Aliyev’i telefonla arayan Gül, Azeri lideri seçim zaferinden dolayı tebrik etti. Memnuniyetini dile getiren Aliyev de ilk resmi ziyaretini en kısa zamanda Türkiye’ye yapacağını bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.