Sosyal Medya

M. Ali Akbulut: İnanıyorsanız Zafer Sizin



BaÅŸkent Tahran’dayız.

Bugün İran’da bayram. Hicri Åžemsi takvimle yılın ilk günü… İran, iÅŸgal rejimi İsrail ve ABD’nin saldırılarına karşı misillemede bulundu. 84 dalga karşı saldırı yapıldı. Saldırıda HayberÅŸiken, HürremÅŸehr ve Kadr füzeleri kullanılmış. Füzelerin teknik bilgilerine vakıf deÄŸilim. Fakat dış basında ve İran basınında HayberÅŸiken füzelerinin etkili olduÄŸuna dair haberler var. İran’ın karşı saldırılarının etkilerine dair haberler ve yorumlar gönlümüzde büyük bir heyecan oluÅŸturuyor. Karşılarında yenilmez denilen, dünyanın süper gücü olarak bilinen ABD, nükleer güce sahip emperyalist ABD ve nükleer gücünü saklayan iÅŸgal rejimi var. Bu güçlerin baskı, tehdit ve algılarla oluÅŸturduÄŸu sindirilmiÅŸlik var. Teslimiyet denilen zillet var.

İşte bu ortamlarda İran’ın karşı saldırılar için kullandığı HayberÅŸiken füzelerinin etkisi, devasa uçak gemilerinin hedef alınarak bölgeden uzaklaÅŸtırılmasının yaÅŸattığı psikolojik üstünlük havası var. İran’ın oldukça rahat ve uluslararası deÄŸerlendirmelerde hakimiyet oluÅŸturduÄŸu bir ortamda, Tahran’ın güneydoÄŸusunda yer alan güneyden kuzeye doÄŸru tek yönlü ana caddelerden Semengan’da bulunan Mescid-i Cami Semengan adlı merkez camiine yolumuz düştü. Caminin avlusunda etrafında çiçekler olan küçük bir havuz, duvarlarda İslam inkılabı rehberi Åžehit Ayetullah Hamanei’nin resmi ve onun adına yapılmış taziye ilanları vardı.

İçeride namaz kılınmış, namaz sonrası konuşmalar yapıldığını tahmin ettiğim bir sohbet gerçekleştiriliyor. Minber niyetine mihrabın önüne konulan bir sandalyeye oturmuş, beyaz sarıklı orta yaşlı bir molla/imam Nevruz ve zafer üzerine konuşuyordu.

Büyükçe bir cami. Ortada sayıca az cemaat olmakla birlikte sağ tarafta duvarda 20-25 kişi, sol tarafta sandalyelere oturmuş 10-15 kişi ile yine duvara yaslanan 10-15 kişilik bir grup var. Arka sütunların etrafında namaz kılan yaklaşık 8-10 kişilik ayrı bir grup var. Grup içinde ellerini bağlayarak kılan Sünnî kişiler, ellerini bağlamadan mühür denilen secde taşı ile namaz kılanlar var. Ve tabii ki perde ile ayrılmış bayanlar bölümü; kimler var, kaç kişi var bilinmiyor. Fakat oradan sesler geliyor. Birilerinin olduğu anlaşılıyor.

Ben de bu namaz kılanların yanında namaza durdum. Fakat mollanın yaptığı konuşma namazımı meşgul etmeye başladı.

Konu Nevruz ve zafer.

Savaş ortamı doğal, savaşla ilgili kelimeler daha fazla duyuluyor. Ya da algıda seçicilik yaşanıyor. Bilmiyorum.

Namazı bitirerek konuşmaya kulak kabartıyorum.

Zafer’in bir eyyamullah, Allah’ın günleri olduÄŸunu belirten molla, zaferlerin de bir imtihan olduÄŸunu unutmamak gerektiÄŸini, zaferin de sorumluluÄŸumuzun da unutulmaması gerektiÄŸi yönünde ifadeler kullanıyor. Fakat dikkatimi çeken asıl nokta bu deÄŸil…

Zafer kazandığımızı zannettiÄŸimiz anda kaybedebiliriz hatırlatması yaparak ÅŸunları aktarıyor: “Bu günlerde çok gündem olan HayberÅŸiken füzeleri Siyonistlerin korkulu rüyasıdır, HürremÅŸehr füzeleri ise iÅŸgalcilerin yüreklerine korku salıyor. Bunlar ne güzel, bunları yapanların ellerine saÄŸlık, ülkemizi savunma adına ne kadar güzel, ülkemizi ve mazlumları koruma adına sevindirici bir geliÅŸme. Fakat unutmayın, eÄŸer HayberÅŸiken’in gücüne güveniyorsanız yenildiniz, HürremÅŸehr’in etkisine sığınıyorsanız yenildiniz demektir. Zafer onlara güvenmekle, onlara sığınmakla olmaz. Onlar birer vesile. Allah’a güvenmezseniz yenilirsiniz. Allah’a güvenirseniz zafer sizin olur, Allah’a güvenirseniz HayberÅŸiken sizi zafere ulaÅŸtırır. Allah’a güvenirseniz HürremÅŸehr sizin kalkanınız olur.

HürremÅŸehr uzun süre Saddam güçlerinin elinde iÅŸgal altında kaldı. Ve ardından imanlı askerlerimiz orayı iÅŸgalden kurtardı. Hatırladınız mı, rahmetli İmam ‘HürremÅŸehri Allah kurtardı’ demiÅŸti. Allah’a iman ediyorsanız, Allah size yardım eder. Allah’a güvenmiyorsanız dünyanın süper gücünü de dize getirseniz HayberÅŸiken size zafer kazandırmaz. HayberÅŸiken ya da HürremÅŸehr füzeleri, Allah’a inanıyorsanız sizin Zülfikar’ınız olur. Zülfikar kılıçlardan bir kılıç, ama Allah’a inanan birinin elinde Zülfikar olur. Allah’a güvenenin elinde Zülfikar olur, düşmanları korkutur.”

GeçmiÅŸ ile günümüzü, iman ile teslimiyeti, araçlar ile amaçları güzel bir ÅŸekilde anlatan hoca/molla konuyu Zülfikar’dan İmam Hüseyin’e, Kerbela’ya baÄŸlayarak insanlara bir mesaj vermeye çalışıyor.

Nevruz’un yeni yılın, zafer yılı olduÄŸunu hatırlatıyor. Yeni yılın her İranlı için zafer yılı olduÄŸunu, bu yüzden birlik ve beraberlik içinde olunması gerektiÄŸini söylüyor.

Ve telefonuma gelen mesajla artık dışarıda beklendiğim hatırlatılıyor.

Anlayan, yaşayan, akledenlerden olmak ümidiyle.

M. Ali AKBULUT

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.