Sosyal Medya

Güncel

Amerikalı siyaset bilimci: İşgal devam ettikçe Filistin direnecek

ABD'de realist dış politika akımının önde gelen isimlerinden, Chicago Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü ve "İsrail Lobisi" kitabının yazarlarından John Mearsheimer, "İşgal devam ettikçe Filistinlilerin direneceğini düşünüyorum." dedi.



Lex Fridman'ın Podcast programına katılan Mearsheimer, Ä°srail'in Gazze'ye saldırılarına iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Bölgedeki durumun baÅŸlamasındaki itici gücün Filistinlilerin kendilerini baskı altında hissetmeleri olduÄŸunu dile getiren Mearsheimer, "Bu, bir direniÅŸ hareketiydi. Ä°srail iÅŸgaline karşı direniyorlardı. Ä°ÅŸgal devam ettiÄŸi sürece Filistinlilerin direneceÄŸini düÅŸünüyorum." diye konuÅŸtu.

Mearsheimer, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına baÅŸlarken Ä°srail'in güçlü ÅŸekilde karşılık vereceÄŸini çok iyi anladığını belirterek "Anlamak zorundaydılar. Ä°srailliler, periyodik olarak 'çim biçme' dedikleri ÅŸeyi yapıyorlar, onlara ayaklanmamaları ve herhangi bir soruna neden olmamaları gerektiÄŸini hatırlatmak için Gazze'ye giriyorlar ve Filistinlilere saldırıyorlar." ifadelerini kullandı.

Bölgede barışa ulaÅŸmanın tek yolunun iki devletli çözüm olduÄŸunu vurgulayan Mearsheimer, son yıllarda Ä°sraillilerin iki devletli çözüme tüm ilgilerini kaybetmelerinden ve Ä°srail içinde Filistinlilere yönelik düÅŸmanlığın son derece büyümüÅŸ olmasından dolayı onları bu yönde hareket ettirmenin imkansız olduÄŸunu söyledi.

Mearsheimer, ikna edilmesi gereken kiÅŸilerin Ä°srailliler olduÄŸunun altını çizerek, ÅŸunları kaydetti:

"Hamas'ın iki devletli bir çözüme baÄŸlı olmadığı gerçeÄŸini de kabullenmek zorundasınız. Tek devletli bir çözüm istiyorlar, bir Filistin devleti istiyorlar. Tabii ki Ä°srailliler de tek devletli bir çözüm istiyor. Yakın zamanda bir tür anlaÅŸmaya varılmasını hayal etmek neredeyse imkansız. Ä°ÅŸgali sürdüren herhangi bir Ä°srail hükümeti, büyük Ä°srail'de Ä°srail hakimiyetine boyun eÄŸen bir Filistin nüfusu istiyor. DireniÅŸ istemiyor."

Mearsheimer, "Filistinlilere Ä°srail'in içinde eÅŸit demokratik haklar vermek gibi bir çözüm olamaz çünkü Filistinlilerin sayısı ÅŸimdi Yahudilerin sayısı kadar. Zaman ilerledikçe bu artarak Ä°srail'in aleyhine bir durum olacak." deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Ä°srail lobileri "açık bir tartışma" istemiyor

İsraillilerin etnik temizlikle ilgilendiklerine inandığını ifade eden Mearsheimer, bunun işe yaramayacağını dile getirdi.

Mearsheimer, ABD'de Ä°srail'in bir apartheid devleti olduÄŸunu söylemenin çok büyük sorunlar çıkaracağını belirterek "Ancak gerçek ÅŸu ki Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü, Uluslararası Af Örgütü ve Ä°srail'in önde gelen insan hakları grubu B'Tselem, Ä°srail'in bir apartheid devleti olduÄŸunu ortaya koyan ayrıntılı raporlar yayımladı." dedi.

Bugün Ä°srail'i eleÅŸtirmenin yalnızca Yahudi karşıtlığıyla eÅŸleÅŸtirildiÄŸini söyleyen Mearsheimer, "Ä°srail'i eleÅŸtirdiÄŸinizde bazıları sizin Yahudi karşıtı olduÄŸunuzu söylüyor. Bu, önemli bir kavramı alıp onu anlamsız hale getirecek kadar esnetmektir." ifadelerini kullandı.

Ä°srail'i destekleyen lobi faaliyetlerine dikkati çeken Mearsheimer, bu lobilerin "açık bir tartışma" istemediklerini çünkü eÄŸer açık bir ÅŸekilde konuÅŸulursa Ä°srail'in kötü görüneceÄŸini bildiklerinin altını çizerek "Ä°ÅŸgal hakkında konuÅŸmak istemiyorlar, Ä°srail'in nasıl kurulduÄŸu hakkında konuÅŸmak istemiyorlar. Tüm bu konular, Ä°srail için sorun yaratacak konular." dedi.

Mearsheimer, 7 Ekim'de gerçekleÅŸtirilen saldırıyı "felaket" olarak tanımlamanın yanı sıra bir felaket yaÅŸandığında insanların bunun temel nedenini anlamak için soru sormaya baÅŸlayacaklarını belirterek "Temel nedenler hakkında konuÅŸmaya baÅŸladığınızda Ä°srail'in nasıl kurulduÄŸu hakkında konuÅŸmaya baÅŸlarsınız. Bu da siyonistlerin Filistin'i nasıl iÅŸgal ettiÄŸine dair hoÅŸ olmayan bir hikaye anlatmak anlamına gelir." diye konuÅŸtu.

Ä°srail'in, 7 Ekim saldırılarını "Holokost" ile kıyaslaması ve buna karşılık Gazze'ye saldırılarının yine "soykırım" olarak nitelendirilmesine yönelik soruya, Ä°srail'in Gazze saldırılarında sebep olduÄŸu sivil ölümleri ve ayrım gözetmeksizin kenti bombalamasının "katliam" olarak tanımlanabileceÄŸi yanıtını veren Mearsheimer, "Ancak, Hamas'ın yaptığının (saldırı) Holokost ile hiç alakası yok. Böyle bir karşılaÅŸtırma yapıldığına inanmak bile zor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Onlar, kasten Filistinlileri öldürüyorlar"

Mearsheimer, Ä°srail'in Gazze'de yaptığı katliamın, "sivil zayiat" olarak geçiÅŸtirilemeyeceÄŸini ve kınanması gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸünü söyleyerek "Onlar, kasten Filistinlileri öldürüyorlar. Bu, 'Demir Duvar' (doktrinidir). Bu, Filistinlileri öldürerek teslim olmaya zorlamaktır. Yoksa amaç sadece Hamas savaÅŸçılarını etkisiz hale getirmek olsaydı bu kadar sivil öldürülmezdi." dedi.

Söz konusu stratejinin Ä°srail açısından "büyük bir hata" olduÄŸu kanaatini paylaÅŸan Mearsheimer, "Birincisi, bu (katliam) Ä°srail'in itibarı üzerinde ahlaki bir leke olarak kalacaktır. Ä°kincisi ise bunun bir faydası olmayacak. Filistinliler, geri adım atıp Ä°srail'in hayatları üzerindeki egemenliÄŸine boyun eÄŸmeyecekler." ifadelerini kullandı.

Mearsheimer, ABD'nin, 7 Ekim saldırılarının ardından Ä°srail'i daha itidalli ve kontrollü strateji uygulamaya çağırmak yerine, "yeÅŸil ışık ve destek vererek büyük bir hata" yaptığını dile getirdi.

Ä°srail'in, "kontrolsüz ve düÅŸüncesizce" saldırılar sonucu birçok sivilin ölümüne yol açmasının ahlaki açıdan yanlışlığı dışında kendilerine bir getiri saÄŸlamayacağını söyleyen Mearsheimer, "Aksine bu, onlara pahalıya mal olacak. Dünyanın dört bir yanında insanlar, Ä°srail'e karşı öfkeleniyorlar." diye konuÅŸtu.

Mearsheimer, 7 Ekim'den sonra dünya çapındaki protestoları takip eden bir Yahudi düÅŸünce kuruluÅŸunun verilerini paylaÅŸarak, 7-13 Ekim tarihlerinde protestoların yüzde 69'unun Filistin yanlısı ve yüzde 31'inin Ä°srail yanlısı olduÄŸunu ancak 13 Ekim sonrası yüzde 95'inin Filistin ve yüzde 5'inin Ä°srail yanlısı ÅŸeklinde deÄŸiÅŸmesinin düÅŸündürücü olduÄŸunu vurguladı.

Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun kabinesindeki birçok bakanın aşırı saÄŸcı olduÄŸuna ve kendisi dahil kabinesinden kimsenin iki devletli çözüm istemediÄŸine dikkati çeken Mearsheimer, bu ekibin 7 Ekim'den sonra tek düÅŸündüÄŸünün "hiç bitmeyecek bir iÅŸgal" olduÄŸunu söyledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.