Sosyal Medya

Güncel

Dünyada en kısa sürede en fazla çocuğun öldürüldüğü yer: Gazze

İsrail-Filistin arasında 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda, Gazze'de saatte 5 çocuk öldürülüyor.



Hamas'ın silahlı kanadı Ä°zzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı baÅŸlatmasının ardından, Ä°srail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sürüyor. 
 
Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun yarısı çocuklardan oluÅŸuyor ve Gazze'de ilk 3 haftada öldürülen çocuk sayısı, dünyada son 3 yılda öldürülen çocuk ortalamasını aÅŸtı.
 
Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalarda öldürülen 7 bin 28 Filistinlinin yüzde 40'tan fazlası çocuk.
 
Ä°ngiltere merkezli sivil toplum örgütü Save The Children'ın (Çocukları Kurtarın), Hamas kontrollü saÄŸlık yetkililerine dayandırdığı verilere göre, Filistin'de 3 haftada 3 binden fazla çocuk öldürüldü.
 
Gazze'deki Filistin SaÄŸlık Bakanlığına göre Ä°srail, saldırılarda 3 bin 760'ı çocuk, 2 bin 326'sı kadın olmak üzere 9 bin 61 Filistinliyi öldürürken en az 32 bin kiÅŸiyi yaraladı. Bu kapsamda, Gazze'de saatte 5 çocuk öldürülüyor.
 
Save The Children, Filistin'de son 3 haftada öldürülen çocuk sayısının, dünya genelindeki 2020, 2021 ve 2022'de yaÅŸanan çatışmalarda, bir senede öldürülen çocuk sayısından daha fazla olduÄŸunu açıkladı.
 
Filistin'deki çatışmalarda ölen 7 bin 28 kiÅŸinin 2 bin 913'ünü çocuklar oluÅŸturdu
 
BM Genel SekreterliÄŸinin "Silahlı Çatışmalar ve Çocuklar" baÅŸlıklı raporlarında, 2022'de çatışma yaÅŸanan 24 ülkede 2 bin 985, 2021'de 2 bin 515, 2020'de 22 ülkede 2 bin 674 çocuÄŸun öldüÄŸü belirtildi. 2019 raporunda ülke sayısına iliÅŸkin bilgi verilmezken dünya genelindeki çatışmalarda 4 bin 19 çocuÄŸun öldürüldüÄŸü kaydedildi.
 
Filistin SaÄŸlık Bakanlığı, 7-26 Ekim'de Ä°srail'in Gazze'ye düzenlediÄŸi saldırılarda ölenlerin isimleri, kimlik bilgileri ve yaÅŸlarının yer aldığı 212 sayfalık rapor yayımladı. Buna göre, Filistin'de öldürülen 7 bin 28 kiÅŸinin 2 bin 913'ünü çocuklar oluÅŸturuyor.
 
Ä°srail'in saldırılarında, henüz 1 yaşını doldurmamış 133 bebek, 3 yaşından küçük toplam 444 bebek yaÅŸamını yitirdi.
 
Ä°srail'in bombardımanlarında 3 yaşındaki 171, ilköÄŸretim çağındaki (4-13 yaÅŸ) 1527, lise çağındaki (14-17 yaÅŸ) 523 çocuk da hayatını kaybetti.
 
 
Yaralıların da büyük bölümü çocuk
 
DSÖ, 7 Ekim'den bu yana Filistin'de yaralanan 18 bin 482 kiÅŸinin önemli bir kısmının da çocuk olduÄŸunu açıkladı.
 
CNN'in Ä°srailli yetkililere dayandırdığı haberde, 7 Ekim'den bu yana 1400'den fazla Ä°srailli hayatını kaybetti, bunlardan 30'unun çocuk olduÄŸu belirtildi.
 
UNICEF'e göre Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüÅŸüyor
 
UNICEF Sözcüsü James Elder, Ä°srail'in yoÄŸun saldırıları altındaki Gazze'deki çocuk ölümlerinden endiÅŸe duyduklarını ve Gazze'nin çocuklar için mezarlığa dönüÅŸtüÄŸünü belirtti.
 
Gazze'deki çocukların, 7 Ekim'den bu yana devam eden çatışmalardan olumsuz etkilendiÄŸini vurgulayan Elder, "Gazze'de artan çocuk ölümlerinden endiÅŸe duyuyoruz. Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüÅŸüyor." ifadesini kullandı.
 
Elder, UNICEF'in, çatışmalar için acil ateÅŸkes ve Gazze'ye insani yardım malzemelerinin kesintisiz ulaÅŸtırılması çaÄŸrısını yineleyerek "Gazze'deki çocuklar, yalnızca bombardımanlar nedeniyle ölmüyor, onlar ihtiyaç duydukları tıbbi bakım eksikliÄŸi nedeniyle de ölüyor." dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.