Sosyal Medya

Güncel

Batı Trakya Türklerine yönelik ayrımcılık bitmiyor

Batı Trakya Türkleri'ne yönelik Yunan hükümetinin baskıları devam ediyor. Bölgede yaşayan Türk azınlıklar, ırkçı tehdit ve şiddet girişimleriyle karşı karşıya kalıyor.



Yunanistan'da, Batı Trakya'daki Türklerin temsilcisi konumundaki Dostluk, EÅŸitlik, Barış Partisi (DEB) BaÅŸkanı ÇiÄŸdem AsafoÄŸlu, 26 AÄŸustos'ta Batı Trakyalı 16 yaşındaki Türk gencinin 20 Yunan tarafından darbedilmesiyle ilgili, "O saldırı belki bir ırkçı saldırı deÄŸildi ama saldırı esnasında söylenen 'Pis Türk, bir dahaki sefere seni öldüreceÄŸiz' ifadesi saldırganların bilinçaltındaki düÅŸüncelerini gözler önüne seriyordu." dedi.
 
DEB BaÅŸkanı AsafoÄŸlu, Batı Trakya'da Türk azınlığın, hayatın her alanında ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını belirterek, partisinin asıl amacının Batı Trakya Müslüman Türk toplumunun uÄŸradığı ayrımcılıkla mücadele olduÄŸunu söyledi.
 
AsafoÄŸlu, Batı Trakya'daki Türklere karşı yapılan ayrımcılığın basit ÅŸekilde gözlemlenebileceÄŸini ifade ederek, "Gümülcine'de bir Yunan bir de Türk mahallelerine bakın. Oradan yapılan ayrımcılığı çok net ÅŸekilde gözlemleyebilirsiniz. Türk mahallelerinde altyapılar çok zayıf. Yunan mahallelerinde altyapı çok daha iyi. Kamuya personel alımında da bir ayrımcılık söz konusu." ifadesini kullandı.
 
Yunan medyasının, Türkleri, Türkiye'yi, Türk kurum ve kuruluÅŸları, Türklük davası için mücadele eden kiÅŸileri hedef haline getirdiÄŸini kaydeden AsafoÄŸlu, kendisinin de ayrımcılığa maruz kaldığını, yaptığı bazı açıklamalar nedeniyle tehdit mesajları aldığını belirtti.
 
Ä°skeçeli 16 yaşındaki Türk gencinin, 26 AÄŸustos'ta 20 Yunan tarafından darbedildiÄŸi için hastaneye kaldırıldığını anlatan AsafoÄŸlu, "O saldırı belki bir ırkçı saldırı deÄŸildi ama saldırı esnasında söylenen 'Pis Türk bir dahaki sefere seni öldüreceÄŸiz' ifadesi saldırganların bilinçaltındaki düÅŸüncelerini gözler önüne seriyordu." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
 
Yerel basında çıkan haberlere göre, Batı Trakya'da 16 yaşındaki O.T, 24 AÄŸustos'ta arkadaşının kalabalık bir grupla tartıştığını görerek müdahale etti. Bu olaydan 2 gün sonra akÅŸam saatlerinde 20 kiÅŸilik Yunan grup tarafından O.T'nin yolu kesildi. O.T'ye bağırarak hakaret eden saldırganlar, genci döverek hastanelik etti. Olayın ardından O.T'nin ailesi suç duyurusunda bulundu.
 
"Burada ciddi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyoruz"
 
Ä°skeçe Türk BirliÄŸi (Ä°TB) BaÅŸkanı Ozan AhmetoÄŸlu da "Batı Trakyalılar olarak Türk olduÄŸumuzu söylüyoruz ancak Yunanistan, Batı Trakya'da Türk azınlığın varlığını kabul etmiyor ve inkar ediyor. Burada ciddi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyoruz. Zira Türk kimliÄŸinin inkarı birçok sorunu beraberinde getiriyor." dedi.
 
Batı Trakya Türkleri için "Türk azınlık" yerine "Müslüman azınlık" ifadesini kullanan Atina yönetiminin, bu grubun kimliÄŸini yıllardır görmezden geldiÄŸini dile getiren AhmetoÄŸlu, Yunanistan'ın Batı Trakya Türk azınlığının kimliÄŸini inkar politikası ve buna karşı yürüttükleri hukuk mücadelesine iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.
 
AhmetoÄŸlu, Batı Trakya Müslüman Türk azınlığının çözüm bekleyen birçok sorunun Yunanistan tarafından görmezden gelindiÄŸini söyledi.
 
Türk kimliÄŸinin inkar edilmesinin temel sorun olduÄŸunun altını çizen AhmetoÄŸlu, Ä°TB'nin isminde Türk ifadesi geçtiÄŸi için Yunan mahkemeleri tarafından kapatıldığını söyledi.
 
AhmetoÄŸlu, "DerneÄŸimizin resmi statüsü elimizden alındı. Biz bu kararla önce iç hukukla mücadele ettik sonra Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesine (AÄ°HM) baÅŸvuruda bulunduk. AÄ°HM bizi haklı buldu ve bu kararının üzerinden 14 yıl geçti. Bu 14 yılda hala Yunanistan, ne yazık ki AÄ°HM'nin kararlarını uygulamamaya devam ediyor." ÅŸeklinde konuÅŸtu
 
Kendilerini Türk olarak tanımlayan kurum ve kiÅŸilerin, hedef haline getirildiklerini belirten AhmetoÄŸlu, Batı Trakya'daki devlet dairelerinde Türkçe konuÅŸulmaması yönünde baskı yapıldığını anlattı.
 
SoydaÅŸlarının ayrımcılığa uÄŸradığını dile getiren AhmetoÄŸlu, "Bu antidemokratik bir ortam doÄŸuruyor. Devlet dairelerinde Türkçe bilen tercüman olması gerekiyor. Bu bir dönem Ä°skeçe mahkemelerinde uygulanıyordu fakat ÅŸimdi uygulanmıyor." ifadesini kullandı.
 
"Yunan arkadaşlarımın yanında telefonda ailemle bile Yunanca konuşuyorum"
 
Ayrımcılığa uÄŸrayabilecekleri veya sorun yaÅŸayabilecekleri endiÅŸesi ile isimlerini kullanmak istemeyen Batı Trakyalı Türkler  günlük hayatlarında Türkçe konuÅŸmaktan çekindiklerini söyledi.
 
Gümülcine'nin merkezinde iÅŸletme sahibi bir Batı Trakyalı, kendi dükkanında Türkçe konuÅŸtuÄŸu için Yunan müÅŸterileri tarafından uyarıldığını anlattı.
 
Bir lise öÄŸrencisi de okulda Türkçe konuÅŸtuÄŸu için bazı Yunan sınıf arkadaÅŸlarının kendisiyle iletiÅŸimi kestiÄŸini, bu sebeple Türkçe konuÅŸmaktan kaçındığını ifade etti.
 
ÖÄŸrenci, "Yunan arkadaÅŸlarımın yanında telefonda ailemle bile Yunanca konuÅŸuyorum. Aslında bu yaptığım yanlış olabilir ama tekrar arkadaÅŸ kaybetmek istemiyorum." ifadesini kullandı.
 
Gümülcineli lise öÄŸrencisi kız da okulda arkadaÅŸlarıyla Türkçe konuÅŸurken, Yunanlar tarafından "Burası Türkiye deÄŸil. Türkçe konuÅŸmak istiyorsan Türkiye'ye git ÅŸeklinde uyarıldım." diye konuÅŸtu.
 
 
Batı Trakya'da azınlık dernekleri, isimlerinde "Türk" ifadesi geçtiÄŸi gerekçesiyle kapatılmıştı
 
1927'de kurulan Ä°TB, 1928'de kurulan Gümülcine Gençler BirliÄŸi (GGB) ve 1936'de kurulan Batı Trakya Türk ÖÄŸretmenler BirliÄŸi (BTTÖB), adlarında Türk ifadesi geçtiÄŸi, Batı Trakya'daki azınlığın Lozan AntlaÅŸması'nda "Türk" deÄŸil "Müslüman" olarak tanımlandığı iddiasıyla 1980'li yıllarda kapatılmıştı. Bir dönem azınlık okulları tabelalarında ve karnelerinde bulunan "Türk" ifadesi Yunanistan tarafından sorun olarak görülmezken sonraki yıllarda Türk ismi taşıyan derneklere resmi statüde faaliyet izni verilmemeye baÅŸlandı.
 
KuruluÅŸları reddedilen Meriç Ä°li Azınlık Gençleri DerneÄŸi ve Rodop Ä°li Türk Kadınları Kültür DerneÄŸi, kapatılan Ä°TB ile konuyu 2005'te AÄ°HM'e taşımıştı. Mahkeme 2007 ve 2008 tarihli kararlarında dernek kurma özgürlüÄŸünün ihlal edildiÄŸine karar vermiÅŸti.
 
Avrupa Konseyi Bakanları Komitesi, Yunanistan'ın AÄ°HM kararlarını uygulayıp uygulamadığını yakından takip ederken Yunanistan Parlamentosu 2017'de AÄ°HM kararlarının uygulanmasının önünü açmak amacıyla bir yasa deÄŸiÅŸikliÄŸini onaylamış ancak yasada bulunan çekinceler gerekçesiyle Türk ismi taşıyan derneklerin resmi faaliyetine izin verilmemesi yönündeki uygulama devam etmiÅŸti.
 
Ä°TB, bu yasal deÄŸiÅŸikliÄŸin ardından Yargıtaya itirazda bulunurken Yargıtay, Haziran 2021'deki kararıyla Ä°TB'nin, AÄ°HM kararının uygulanması ve yasal statüsünün iade edilmesi talebini reddetmiÅŸti.
 
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ise Eylül 2021'de Strasbourg'da düzenlenen toplantıda, Batı Trakya Türk Azınlık dernekleriyle ilgili AÄ°HM kararlarının Yunanistan tarafından uygulanmamasını incelemiÅŸ, Atina'nın bu tutumunu eleÅŸtirmiÅŸti.
 
Eylül 2021 tarihli "Avrupa Konseyi Yunan Yargıtayının Ä°TB'nin temyiz talebini reddetmesini kınıyor" baÅŸlıklı kararda, dernek kurma özgürlüÄŸünün ihlal edildiÄŸinin altı çizilmiÅŸti. Söz konusu kararda, Yargıtay kararında AÄ°HM'in de vurguladığı dernek baÅŸkan ve üyelerinin ÅŸiddete baÅŸvurmadığı veya demokratik prensiplere aykırı bir eyleme karışmadığına iliÅŸkin "temel unsurun" göz ardı edildiÄŸi vurgulanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.