Sosyal Medya

Güncel

Fırıncılar Federsyonu: Ekmek 5 TL olmayacak

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin fiyatının 5 lira olacağına yönelik iddiaları yalanladı.



Türkiye Fırıncılar Federasyonu BaÅŸkanı Halil Ä°brahim Balcı, Ä°stanbul'un 3 ilçesinde ekmeÄŸin 5 liradan satılmasıyla ilgili, "Yapılan çalışma neticesinde bu 3 ilçede 5 lira uygulaması son bulmuÅŸ oluyor pazartesi gününden itibaren." dedi.

Balcı, Samsun'da bir otelde düzenlenen "Mesleki DeÄŸerlendirme ve Ä°stiÅŸare Toplantısı"nda, ekmek fiyatlarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde buldu.

Son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen "Ä°stanbul'da ekmek 5 lira oldu" konusuna deÄŸinen Balcı, "Geçen hafta Ä°stanbul'un 3 ilçesinde ekmek 5 lira uygulaması baÅŸladı. Yasal olmayan uygulamanın doÄŸru olmadığını ifade ettik. Türkiye'de azami ekmek kilogram fiyatı 20 lira. Siz 200 gram ekmeÄŸi 5 liradan satarsanız bu, 20 liranın üzerinde bir fiyat oluyor. MeslektaÅŸlarımızın bu yanlıştan döneceÄŸini, yasal olmayan bu uygulamanın sürdürülebilir olmayacağını ifade etmiÅŸtik. Bu hafta itibarıyla bu yanlıştan döneceklerini söylemiÅŸtim. Yapılan çalışma neticesinde bu 3 ilçede 5 lira uygulaması son bulmuÅŸ oluyor pazartesi gününden itibaren." diye konuÅŸtu.

Bazı illerde gram farklılığından dolayı fiyatın farklı olabileceÄŸini ama kesinlikle Türkiye'nin hiçbir yerinde kilogram fiyatının 20 liranın üzerine çıkmayacağını vurgulayan Balcı, ÅŸöyle devam etti:

"Tüm Türkiye'de olduÄŸu gibi bu 3 ilçede ve Ä°stanbul'un tamamında ekmek kilogram fiyatı, azami 20 liranın üzerinde olmayacak. Åžubat ayında, 'Ekmek fiyatı 6 lira, 7 lira, 10 lira olacak' söylentileri ve halkımızı tedirgin edecek ifadelerin gerçek olmadığını görmüÅŸ oluyoruz. Haziran ayının ortasındayız. Ekmek en ucuz temel gıda maddesi. Bunun böyle devam edebilmesi ve bu sürecin geçici olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüzden dolayı fırıncı esnafımız gerekli hassasiyeti, fedakarlık yaparak gösteriyor. Dolayısıyla bunun devamını saÄŸlayabilmek için bugüne kadar ilgili bakanlıklarla sürekli diyalog halinde yapılması gerekenler yapıldı ama temmuz ayında her ne kadar, 'Gündemimizde 5 lira fiyat yok' diyorsak da eÄŸer çalışanların ücretlerinde, yani asgari ücrette ciddi deÄŸiÅŸiklik olması, elektrik ücretlerinde artış olması durumunda ekmek üreten iÅŸletmelere bir ayrıcalık tanımak gerekiyor. Bununla ilgili bugüne kadar olduÄŸu gibi bakanlıklarla görüÅŸmemiz olacak."

HALKIMIZI TEDÄ°RGÄ°N EDÄ°YORLAR

Balcı, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın talimatıyla undaki desteklemenin devam ettiÄŸine dikkati çekerek, ÅŸunları söyledi:

"Haziran ayında CumhurbaÅŸkanı'mızın talimatıyla eÄŸer undaki desteklemeler devam etmemiÅŸ olsaydı bugün 5 lira bile fırıncı esnafını kurtarmıyor olabilirdi. Yani ekmek 5 lira ve 5 lira üzerinde olabilirdi. CumhurbaÅŸkanı'mıza teÅŸekkür etmek istiyorum, bu hassas dönemde undaki destekleme devam ettiÄŸi için. Bugün ekmeÄŸi bu fiyatta tutabiliyoruz. Yani kilogramı azami 20 liranın üzerinde olmuyor, 4 liradan 200 gram ekmek satmış oluyoruz. Dolayısıyla geldiÄŸimiz süreç içinde nasıl hassas davranmışsak, süreç inÅŸallah tamamlanıncaya kadar hassasiyete devam edeceÄŸimizi ümit ediyorum. Ticaret Bakanlığımız, Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Ä°çiÅŸleri Bakanlığımız ile yapılacak düzenlemelerle bu süreci bugüne kadar nasıl getirdiysek, bundan sonraki hedefimiz saÄŸlıklı ÅŸekilde noktalamak olacaktır."

Fırıncı esnafını sıkıntıya sokacak kalemlerde deÄŸiÅŸiklik olması durumunda çözümü için çalışma içinde olacaklarını anlatan Balcı, "Ekmek fiyatını yanlış bilgilendirip bilgi kirliliÄŸi yapmamak gerekiyor. Ekmek, halkımızın temel gıda maddesi olduÄŸu için hassas bir konu. Halkımızı tedirgin etmeye kimsenin hakkı yok. Bir deÄŸiÅŸiklik olması durumunda yetkili kurum olan Fırıncılar Federasyonu bu konuda açıklama yapacak. Ekmek fiyatı konusunda kimse niyet okumasın." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.