Sosyal Medya

Güncel

Hürjet uçmaya hazırlanıyor

TUSAŞ tarafından üretilen jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet, 18 Mart 2023’te gerçekleştireceği ilk uçuşuna hazırlanıyor.



Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAÅž), TEKNOFEST Azerbaycan'da, ürettiÄŸi ve geliÅŸtirme çalışmalarını sürdürdüÄŸü hava araçlarını ve maketlerini sergiledi.

TUSAÅž Genel Müdürü Temel Kotil, TEKNOFEST'lerden sonra gençlerin kendilerine "Beraber çalışırız", "Biz de yaparız" dediklerini söyledi.

Bu heyecanın Azerbaycan'dan sonra komÅŸu ülkelere, diÄŸer Türk devletlerine yayılmasını dileyen Kotil, "Bir delikanlıyı Gökbey'in kokpitine oturttuk. Kumanda kolunu tuttu, pedala bastı. Onun yaşında bana yaptırsalardı vallahi kafayı yerdim, 'Ben bunu yapacağım' derdim. Azeri gençler, çocuklar 'Biz bunu yaparız, Türkiye'deki kardeÅŸlerimiz yapıyorsa biz de yaparız' diyor. Onun için 10 numara iÅŸ, çok mutluyum. Buna sebep olanlara, baÅŸta Selçuk Bayraktar Bey olmak üzere teÅŸekkür ederim." dedi.

TEKNOFEST KUÅžAÄžININ MEÅžALESÄ°

TUSAÅž'ın global arenaya çıkmasının gerekliliÄŸine iÅŸaret eden Kotil, bunun için 5 bin mühendise ulaÅŸtıklarını ve daha da büyümeleri gerektiÄŸini vurguladı.

Kotil, büyümenin yalnızca Türkiye sınırlarında olmayacağını dile getirerek ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Dışarı çıkmamız gerekiyor. Malezya, Pakistan'da mühendislerimiz var, Kazakistan'da yakında olacak, Endonezya'da olacak. Almanya ve ABD'de var. Globale çıkmaya çalışıyoruz. Azerbaycan'da da olacak. Basit bir ÅŸirket mantığıyla ürün yapalım, satalım desek tüm bunları yapmayız. Bu tabanı hazırlamakla uÄŸraÅŸmayız, uçağımızı, Ä°HA'mızı, helikopterimizi yaparız, satarız ama amacımız o deÄŸil. Åžimdilik 10 bin mühendis hedefimiz var, 50 bin mühendise çıkacaksak, dünyanın en büyüÄŸü olacaksak iÅŸin tabanında, köklerinden çalışmak gerekiyor. Azerbaycan'da fikirsel, mühendislik olarak neler yapabiliriz diye temas için buradayız. Onlara katkıda bulunuyoruz, sevinçlerini, heveslerini tetikliyoruz. Gençleri Gökbey'e oturtmanın bize bir zararı yok. Çocuk için ise çok büyük anlamı var.

Vizyonu çok büyük olan bir ÅŸirketiz. Türkiye'nin ihtiyacı kadar büyüÄŸüz. Yalnızca ürün satmıyoruz, aynı zamanda insan yetiÅŸtiriyoruz. Yalnız Türkiye'de deÄŸil, bunu Nijer'de de her yerde de yapacağız. Büyük bir meÅŸale yandı, Türkiye'den buraya geldi, buradan sonra devam edecek. Bütün Türk ülkelerine, bizi seven ülkelerin hepsine gitsin bu. Tüm bu gençler TEKNOFEST kuÅŸağı olarak bir araya gelirler 'Hipersonik yolcu uçağı yapıyoruz, Mars'a gidiyoruz' derler. Onun meÅŸalesi var burada."

"AZERBAYCAN'IN DA ALMASINI Ä°STERÄ°Z"

Ürettikleri hava araçlarının Azerbaycan ve bölge ülkelerinde kullanılmasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmede bulunan Kotil, ÅŸunları kaydetti:

"Bu ürünlere çok güveniyoruz. HürkuÅŸ'umuz ihracata baÅŸladı, bu yıl teslimatlarımız var. Azerbaycan'ın da almasını isteriz. Canavar bir uçak, çok baÅŸarılı, bahtı açık olsun, bayağı bir sipariÅŸimiz var. Buranın bir sipariÅŸi yok ama olmasını bekleriz. Olsa iyi olur. Bize sipariÅŸ verenlere yalnızca uçak vermiyoruz. Mesela Nijer, onlara aynı zamanda mühendis yetiÅŸtiriyoruz. Oraya mühendislik ofisi açıyoruz. Vizyoner bir yaklaşımla hem ürünümüzü hem sevgimizi hem bilgimizi veriyoruz. Bizden de bir ÅŸey eksilmiyor.

Buranın Gökbey, Atak, HürkuÅŸ, Anka ve Aksungur almasını bekleriz. Åžimdilik bunlar var. Hemen arkasından Hürjet, Milli Muharip Uçak, Atak-2, büyük genel maksat helikopter geliyor, hepsini almalarını isteriz. Bunları alırlarsa baÅŸkaları gibi yalnızca uçak vermeyeceÄŸiz, sevginin yanına bilgiyi de koyacağız."

MÄ°LLÄ° MUHARÄ°P UÇAK'IN SÄ°MÜLATÖRÜ UÇMAYA BAÅžLADI

Hürjet ve Milli Muharip Uçak projelerinin geldiÄŸi aÅŸamaya iliÅŸkin de bilgi veren Temel Kotil, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Projeler kapsamında simülatörler geliÅŸtirdik. Hava Kuvvetleri pilotlarımız bir yıldır Hürjet ile uçuyorlar ama yerde, simülatörle uçuyorlar, matematik modeli birebir aynı. Yerdeki havadakinin aynısı, uçmayan demir kuÅŸa baÄŸlı. Milli Muharip Uçak'ın simülatörü de uçmaya baÅŸladı. Atak-2'nin simülatörü yakında uçmaya baÅŸlayacak.

Hürjet uçmak için gün sayıyor, bizde de nabız yükseliyor. 10 Haziran gibi Üretim Genel Müdür Yardımcılığı bütün gövdeyi Uçak Genel Müdür Yardımcılığına verecek. Ä°çine belli ekipmanlar konulmuÅŸ durumda. Gerisini de Uçak Genel Müdür Yardımcılığı oluÅŸturacak. Ä°nÅŸallah 18 Mart 2023'te söz verdiÄŸimiz gibi uçağımız uçacak. Sıkı bir takvim ama aynen gidiyor. Allah sözümüzü tutmamızı nasip etsin."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.