Sosyal Medya

Güncel

Filistinli gazetecilerin adalet talebi

Gazze Şeridi'ndeki Filistinli gazeteciler, İsrail’in meslektaşlarına yönelik işlediği suçlar sebebiyle yargılanması için uluslararası topluma çağrıda bulundular.



Gazze kentindeki Gazeteciler Sendikasının önünde düzenlenen eylemde, gazetecilere yönelik suçları dolayısıyla Ä°srail'in yargılanmasının talep edildiÄŸi dövizler taşındı.

Gazeteciler Sendikas Üyesi Ala Kessab, burada yaptığı konuÅŸmada, sendikanın Uluslararası Gazeteciler BirliÄŸi ile iÅŸ birliÄŸi içinde Ä°srail'in söz konusu ihlallerine iliÅŸkin Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) baÅŸvurma çabalarının desteklenmesini istedi.

Ä°ÅŸlediÄŸi suçlar dolayısıyla Ä°srail'in sorumlu tutulmasını saÄŸlamak için kamuoyu baskısı oluÅŸturmak amacıyla halihazırda Umman'ın baÅŸkenti Muskat'ta düzenlenen Uluslararası Gazeteciler BirliÄŸi konferansında konunun gündeme getirileceÄŸini kaydeden Kessab, "Ä°srail, uluslararası uyarıları umursamıyor, cezalardan kurtuluyor ve uluslararası hukukun üstünde bir devlet gibi davranıyor." ifadesini kullandı.

Filistin Ä°nsan Hakları Merkezi Temsilcisi Hamdi Åžakkura da UCM'ye "Ä°srail'in Filistinlilere karşı iÅŸlediÄŸi ve mahkemeye taşınan suçlarını soruÅŸturmak üzere harekete geçme" çaÄŸrısında bulundu.

Ä°srail'in geçen yıl mayıs ayında iÅŸlediÄŸi suçlara iliÅŸkin bir dosyanın mahkemeye sunulduÄŸunu ancak yapılan baskılar nedeniyle herhangi bir soruÅŸturma sürecinin baÅŸlamadığını ifade eden Åžakkura, soruÅŸturmanın baÅŸlamasının Ä°srail için caydırıcı olacağı ve daha fazla suç iÅŸlemesini engelleyeceÄŸi öngörüsünde bulundu.

Uluslararası Gazeteciler BirliÄŸi, Filistin Gazeteciler Sendikası ve Filistinliler için Uluslararası Adalet Merkezi; 27 Nisan'da yaptıkları ortak açıklamada, Ä°srail'in gazetecilere karşı iÅŸlediÄŸi "savaÅŸ suçlarını" UCM'ye taşıdıklarını duyurmuÅŸlardı.

Son olarak 11 Mayıs'ta Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Åžirin Ebu Akile (51), Ä°srail güçlerinin iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'da bulunan Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediÄŸi baskını takip ettiÄŸi sırada Ä°srail askerlerinin açtığı ateÅŸle öldürülmüÅŸtü.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.