Sosyal Medya

Rus halkı Putin’e nasıl bakıyor?

Sevil Nuriyeva İsmayılov, Rusya halkının yaşanan savaş durumunda Putin’e bakış açısını ve muhtelif konulardaki durumu değerlendirdi.



Sevil Nuriyeva Ä°smayılov, Star gazetesindeki ABD, Rusya ve savaÅŸ ne zaman bitecek? baÅŸlıklı köÅŸe yazısında çeÅŸitli deÄŸerlendirmelerde bulundu.

HALK’IN PUTÄ°N’E BAKIÅžI

Rusya cephesine bakılırsa, içeride ciddi sorunlar var. Rusya'da ÅŸimdilik "orta sınıf", olaylara devletçi bakış açısı ile bakıyor. "Ä°ÅŸçi sınıfı" Putin'i destekliyor.

"Zenginler kulübü" ise bir "çeliÅŸki" içerisinde. Yüksek sesli eleÅŸtiri olmasa da, destek de söz konusu deÄŸil.

DiÄŸer taraftan Rusya, ülkeyi terk eden zenginlerden, "satılmış" olarak bahsetmeye baÅŸladı. Gidenlerin ve kaçanların geriye dönmemesi de, "propaganda" konusu oldu...

Sanatçılar da ikiye bölünmüÅŸ durumda. Rusya'nın yanında duranlar ile destek vermeyenler arasında da ciddi "kriz" söz konusudur. Kamuoyu, sesi çıkmayanlardan, devleti ve ülkeyi savunmayanlardan; hesap sormaya baÅŸladı bile...

Putin hâlâ kamuoyu desteÄŸi görmektedir. Ama konuya oran ile bakarsak, spekülatif olur. ABD ve Ä°ngiltere'nin Rusya üzerindeki saÄŸladığı ortak akıl, tüm konularda geçerli olur mu? Mesela Rusya'nın Suriye'de boÅŸalttığı alana, kimin hâkim olacağı konusuna; ABD ile Ä°ngiltere aynı noktadan mı bakacak?

SURÄ°YE GÜNDEMÄ°

Rusya DışiÅŸleri Bakanı Lavrov'un ABD'nin Suriye'de Devlet kurma planından bahsetmesi; boÅŸ konu deÄŸil hiç kuÅŸkusuz. Bu beyanatı da boÅŸuna söylemedi. Tabii bir tarafta rakipleri bir birine düÅŸürme gerçeÄŸi söz konusu ama diÄŸer tarafta da bu konu gerçek bir konudur.

Mesela burada bir birine düÅŸman Ä°ngiltere ve Rusya bakış açısı, yan yana gelebilir...
Mesela ABD'nin niyeti ile Londra'dan bakış açısı aynı deÄŸil...
Mesela Türkiye açısından bakılırsa; Londra ve Moskova bakış açısı iÅŸine yarayabilir...

Ä°ran konusu yeniden devreye girebilir. Bu durumda ABD kiminle, kime karşı ve hangi pazarlık üzerinden anlaşır? Bunların hepsi önemli sorular!

Rusya, Suriye'de; hangi talep karşılığı Türkiye gerçeklerine daha sıcak bakabilir? Artık bunları konuÅŸacağız.

UKRAYNA SAVAÅžI

Rusya Ukrayna temasına, kendi iç meselesi olarak bakıyor ve bundan da asla vazgeçmeyecek. Bu durum onu ekonomik olarak zayıflatır mı? Sorusunun cevabı: Evet! Ama Rusya, ekonomik zorluÄŸu seçmekle; devletin bütünlüÄŸünü koruduÄŸu düÅŸüncesine sahip.

Ukrayna tuzak mı, deÄŸil mi? Rusya bunu kendisine yönelik operasyon olarak görüyor ve bunun mimarını da ABD olarak belirlemiÅŸ. Kendisi girmeseydi; Ukrayna üzerinden operasyon yiyecekti ve aynı ekonomik sonuçlar; o zaman da aynı olacaktı düÅŸüncesinde. Dolayısıyla baÅŸka yol kalmadığını ve Ukrayna'ya girmenin son seçenek olduÄŸu fikrini her geçen gün verilerle ispat eder durumda...

Tabii gelinen noktada kendi iç sorunlarını da gördü ve hesaplıyor. Mesela devlet kurumlarındaki yolsuzluklar, bütçedeki yolsuzluklar gibi... Rusya için zannımca en önemli yıkıcı durum budur ve bu durumların ortaya çıkması da, iç hesaplaÅŸma için önemli bir sorun halinde.

Rusya operasyon olarak baktığı Ukrayna konusunun, daha sert savaÅŸ içeriÄŸine geçmesi durumunda; gerçek gücünü göstereceÄŸini de savunmakta...

Åžimdilik Putin, özellikle Çeçen askerleriyle boy göstermekle, çok baÅŸlı mesaj veriyor. SavaÅŸ ilan ederse, genel "seferberlik" konusu da devreye girecek. Dolayısı ile ÅŸu anda tam olarak "Rusya savaşıyor" boyutunu meydana çıkarmadığını göstermektedir.

Küresel ekip Çin ile alakalı ne düÅŸünüyor?

Yunanistan üzerinden Türkiye'ye yönelik hamle ne olur?

Kışkırtmalar nasıl yönetilir? Soruları, Rusya ile Ukrayna arasındaki sürecin boyutunu da etkileyecek. Suriye konusu da önemli hususların başında. Rusya'nın Suriye'de çıkması gibi net bir durum da, ÅŸu anlık söz konusu deÄŸil. Dolayısıyla, bu savaÅŸ ne zaman bitecek sorusuna yanıt; ABD ile Ä°ngiltere arasındaki enerji hatları üzerindeki, derin rekabeti de kendi içinde saklıyor.

Lavrov’un Suriye'de ABD'nin PKK devleti kurma çabasını, açıktan ifade etmesi; Ukrayna olayının boyutu ve müddeti konusunda fikir barındırmaktadır. Sürecin nasıl yönetileceÄŸi, birçok çözüme anahtar olabilir.

Sevil Nuriyeva İsmayılov

SEVÄ°L NURÄ°YEVA KÄ°MDÄ°R?

Azerbaycan Devlet Televizyonunda ilk bağımsız televizyon kanalını açmıştır.

Açtığı televizyon kanalı ANS'ta çok çeÅŸitli televizyon programları açmıştır. Bunlar; Ayna, Nazar Noktası, Divan, Farkında, Bu Biziz, Yankı, Zarif ÇarÅŸamba, Geçen Hafta ve Cumartesi gecesi Sevil Nuriyeva isimli programları hazırlamıştır.

MesleÄŸinin televizyon gazeteciliÄŸi olduÄŸunu söyleyen Sevil Nuriyeva uzun yıllar televizyon gazeteciliÄŸi yapmıştır.

Aslen Azerbaycan'lı olan Sevil Nuriyeva Star Gazetesi yazarı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. EÅŸi iÅŸ adamı Ä°timat Ä°smailov, 2018 yılının Eylül ayında öldürülmüÅŸtür.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.