Sosyal Medya

Güncel

Radikal Yahudilerin arkasında kim var?

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun "Hakikat" isimli programı, Filistinlilere yönelik provokatif saldırılarda öne çıkan Roni Cohen'in açıklamalarına ve o dönem yaşanan olaylarda avukatlık yapan aşırı sağcı Milletvekili Itamar Ben-Gvir'in arka planda oynadığı role yer verdi.



"Tepe GençliÄŸi"nin üyesi Cohen, röportajında, "kendisinin ve baÅŸkalarının provokasyon eylemlerini, Ä°srail ordusuna ait bir üssün içindeki araçları nasıl sabote ettiklerini ve Arapları öldürmeyi planlayan küçük bir grubun gizli toplantısına nasıl katıldığını" anlattı.

Cohen, 15 Mayıs 2011'de henüz reÅŸit deÄŸilken Batı Åžeria'nın güneyindeki El Halil'de Kiryat Arba yerleÅŸim biriminde bir Filistinlinin aracını ateÅŸe verdiÄŸini söyledi.

Ä°srailli kadın, bu saldırıyı gerçekleÅŸtirdiÄŸi sırada kendisine kefil olan Milletvekili Ben-Gvir'in evinde ev hapsinde tutulduÄŸunu söyledi.

Ä°ki arkadaşıyla Filistinliye ait aracı yaktıklarını ardından Ben-Gvir'in evine döndüklerini aktaran Cohen, milletvekilinin evinin izlenmesinden korkarak, kendisini azarladığını ancak "baÅŸ parmağını havaya kaldırarak eylemden memnun olduÄŸunu gösteren bir iÅŸaret yaptığını" ifade etti.

Cohen, "Filistinlinin arabasını yaktığı yakıt dolu şişeyi Ben-Gvir'in parlamentoya giderken yanına aldığına ve delilin bu şekilde ortadan kalktığına" işaret etti.

MESCÄ°D-Ä° AKSA'YA SÄ°LAHLI BASKIN PLANLARI

Ä°srailli genç kadın, ayrıca 7 Eylül 2011'de Batı Åžeria'nın merkezindeki Ä°srail askeri üssünde askeri bir aracın imha edilmesi olayını da anlattı.

Söz konusu eylemi kendisini bir askeri üssün içinde eÄŸiten Ä°srail askerinin iÅŸ birliÄŸiyle gerçekleÅŸtirdiÄŸini dile getiren Cohen, Ben-Gvir'in de daha sonra bundan haberdar olduÄŸunda "kahkahalarla" tepki verdiÄŸini kaydetti.

Tepe GençliÄŸi grubunun Kiryat Arba yerleÅŸim biriminde düzenlediÄŸi gizli bir toplantıya katıldığını da itiraf eden Cohen, bahsi geçen gizli toplantıda "Filistinlileri öldürme ve Mescid-i Aksa'ya silahlı baskınlar düzenleme konularının konuÅŸulduÄŸunu" söyledi.

Toplantının ardından Tepe GençliÄŸi grubundan ayrılma kararı aldığını ifade eden Cohen, bundan birkaç ay sonra da polisi aradığını ve sahip olduÄŸu bilgileri Ä°srail polisiyle paylaÅŸtığını ancak güvenlik birimlerinin Itamar Ben-Gvir'e iliÅŸkin itiraflarına ilgi duymadığını ve "Ben-Gvir'in bir politikacı olduÄŸunu ve istediÄŸini yapabileceÄŸi" yanıtını aldığını belirtti.

MİLLETVEKİLİ BEN-GVİR, BİR BEBEĞİN YANDIĞI SALDIRININ SANIKLARININ DA AVUKATI

Radikal yerleÅŸimci gruptan ayrılmasından aylar sonra iÅŸgal altındaki Batı Åžeria'nın kuzeyinde Haziran 2015'te Filistinli DevabiÅŸe ailesinden bazı kiÅŸilerin öldürüldüÄŸü ve evlerinin ateÅŸe verildiÄŸini anlatan Cohen, "ateÅŸe verilen evin üzerine de saldırganlar tarafından bedel ödetmeye dair iÅŸaretler çizildiÄŸini" aktardı.

Devabişe ailesinin Batı Şeria'nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesinde bulunan evi, 31 Temmuz 2015 sabahı fanatik Yahudi yerleşimciler tarafından ateşe verilmişti.

Olayda ailenin 18 aylık bebeği Ali Devabişe evde yanarak hayatını kaybetmiş, anne, baba ve 4 yaşındaki Ahmed ise ağır yaralanmıştı. Ağır yaralanan anne-baba da hayatını kaybederken Devabişe ailesinden geriye 4 yaşındaki Ahmed kalmıştı.

Haaretz gazetesi, Nisan 2018'de, Ben-Gvir'in DevabiÅŸe'nin evine saldıran suçluların da aralarında olduÄŸu radikal yerleÅŸimci grupların davalarını savunmak için avukat olarak görev aldığını aktarmıştı.

Mahkemede, Amiram Ben-Uliel isimli radikal Yahudi yerleÅŸimci ömür boyu hapse mahkum edilmiÅŸ ancak terör örgütüne üye olmaktan hüküm giymemiÅŸti. Terör mahkumu olmayışı, Ä°srail yasalarına göre hafifletici uygulamalardan yararlanmasının önünü açıyor.

Ä°Ç GÜVENLÄ°K TEÅžKÄ°LATINA ŞİKAYET

Cohen, Tepe GençliÄŸi grubundan ayrıldıktan sonra Ben-Gvir'le ilgili bildiklerini Ä°srail Ä°ç Güvenlik TeÅŸkilatı Åžin-Bet'in (Åžabak) fanatik Yahudileri takip eden birimine anlattığını ancak güvenlik birimlerinin ilgilenmediÄŸine iÅŸaret etti.

Ä°srail'in Kanal 12 televizyonu, DevabiÅŸe ailesinin evine yönelik saldırıyla ilgili uyarı alıp almadığına iliÅŸkin Cohen'den yanıt alamadığını belirtti.

BEN-GVÄ°R, COHEN'Ä° "YÜKSELİŞİNÄ° ÇEKEMEMEK"LE SUÇLADI

İsrailli aşırı sağcı Milletvekili Ben-Gvir ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla hakkındaki iddiaları yalanladı.

Ben-Gvir, "popülaritesinin ve anketlerdeki oylarının artmasının ardından" Cohen'in kendisine siyasi olarak zarar vermek amacıyla konuÅŸturulduÄŸunu iddia etti.

Ä°ÅŸgal altındaki Kudüs'te 1976 yılında dünyaya gelen Ben-Gvir, Batı Åžeria'nın güneyinde yer alan El Halil kentindeki Kiryat Arba yerleÅŸim biriminde yaşıyor.

ABD'nin son dönemde Yabancı Terör Örgütü listesinden çıkardığı silahlı saldırılarla anılan "Kah Hareketi" destekçisi olarak tanınan Ben-Gvir, 6 Nisan 2021'de Binyamin Netanyahu'nun liderlik ettiÄŸi Likud'un desteÄŸiyle aşırı saÄŸcı partiden milletvekili seçildi.

Ben-Gvir, son dönemlerde "Kudüs'teki Åžeyh Cerrah Mahallesi'nde çadır kurma, Filistinlilere silah doÄŸrultma, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme gibi provokatif eylemlerle" gündem oluyor.

Tepe GençliÄŸi grubu da iÅŸgal altındaki Batı Åžeria’da "Filistinlilere saldırmak, mülklerine ve kutsal mekanlarına zarar vermek"le gündeme geliyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.