Sosyal Medya

Güncel

Kırımoğlu: 'Rusya-Ukrayna savaşı Kırım'ın kurtarılması için bir fırsat'

Kırım Tatar Türk halkının lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya ve Ukrayna arasında iki aydan fazladır devam eden savaşın Kırım'ın kurtarılması için fırsat olduğunu söyledi.



KırımoÄŸlu, Kırım Tatar sürgününün 78. yılında Kırım'daki Türklerin durumu ve Rusya ile savaşı AA muhabirine anlattı.

1944'ün Kırım Türkleri için "trajik" bir tarih olduÄŸunu belirten KırımoÄŸlu, söz konusu tarihte, Sovyetler BirliÄŸi döneminde Tatar halkına yönelik "soykırım" yapıldığını söyledi.

KırımoÄŸlu, "Yaptığımız araÅŸtırmalara göre, halkımızın yüzde 40-46'sı açlık gibi zor ÅŸartlar nedeniyle iki yıl içinde öldü. Bu, varlığımızın, izlerimizin silinmesi için yapıldı. Mezarlarımız bile yok edildi. Mezar taÅŸları inÅŸaat malzemesi gibi kullanıldı. Dilimiz yasaklandı. Tatarca yazılan kitaplar yok edildi." dedi.

Vatanlarına dönmek ve haklarını elde etmek için yaklaşık 50 yıl demokratik yollarla mücadele ettiklerini anlatan KırımoÄŸlu, kendisi dahil Tatarların bazılarının hapse atıldığını belirtti.

Sovyetler BirliÄŸi döneminde Tatar sürgününde ölenlerin anılmasının yasak olduÄŸunu hatırlatan KırımoÄŸlu, "Cinayet iÅŸleyenler, iÅŸlediÄŸi suç hakkında konuÅŸmayı yasaklar. Çünkü herkes konuÅŸmaya baÅŸlarsa, iÅŸlenen cinayet konusunda cevap verilmesi gerekir. Ä°nsanlarımız gizliden de olsa öldürülen, sürgün edilen soydaÅŸları için evlerinde dua etti. Sovyetler dağıldıktan sonra ilk en büyük mitingimiz Kırım'daki Akmescit kentinde yapıldı." diye konuÅŸtu.

- "Rusya, Kırım Türkleri üzerinde korku yaratmaya çalışıyor"

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı ilhak etmesinden sonra Sovyet dönemine benzer uygulamalar yapıldığını anlatan KırımoÄŸlu, bu dönemde yarımadada 18 Mayıs'taki anma etkinlikleri ile Kırım Tatar Milli Meclisinin yasaklandığını ve Türklere yönelik baskı uygulanmaya baÅŸladığını belirtti.

Bu nedenle 30 bini aÅŸkın Tatar'ın Kırım'dan kaçtığını aktaran KırımoÄŸlu, burada kalanların bazılarının kaçırılarak öldürüldüÄŸünü, onlarca kiÅŸinin de kaybolduÄŸunu dile getirdi.

KırımoÄŸlu, "Bu bir terördür. Ä°nsanlarımız Sovyet rejiminden daha beter bir rejimin baskısı altında kaldı. Elbette, bu çok acı bir ÅŸey." ifadesini kullandı.

Kırım'daki halkın yaklaşık yüzde 13'ünün Tatar olduÄŸuna dikkati çeken KırımoÄŸlu, burada 121 kiÅŸinin yargılandığını, bunların yaklaşık 100'ünün Tatar olduÄŸunu söyledi.

KırımoÄŸlu, "Bu ÅŸahıslara terörist diyorlar. Rusya'da, özellikle de iÅŸgal edilen topraklarda mahkeme diye bir ÅŸey yok. Karar bir yerde alınıyor. Ä°nsanlar delil bile getirse kayda almıyorlar. Yani karar çoktan alınmış aslında. Sovyetler zamanında, rejim aleyhinde konuÅŸan insanlar 3 yıla kadar hapse atılıyordu. Ancak ÅŸimdi birkaç kelam etmesi nedeniyle insanlara 17-18 yıl veriyorlar." dedi.

Rusya'nın Kırım Türkleri üzerinde "korku" yaratmaya ve yarımadayı terk etmelerini saÄŸlamaya çalıştığını ileri süren KırımoÄŸlu, 2014'ten itibaren yaklaşık bir milyon Rus'un Kırım'a yerleÅŸtirildiÄŸini savundu.

- "Savaşın Kırım'da son ereceğini umut ediyoruz"

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Åžubat'ta baÅŸlayan savaÅŸa deÄŸinen KırımoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Ruslar üçüncü günde Kiev'i almayı, dördüncü gün askeri geçit töreni yapmayı, Ukrayna Devlet BaÅŸkanı'nı öldürmeyi veya rehin almayı, onun yerine kukla hükümet kurmayı ve bu hükümete de kendi istediklerini dikte etmeyi planlıyorlardı. SavaÅŸ devam ediyor. Buraya gelen askerleri kaçmak zorunda kaldılar. Harkiv'den de kaçtılar. Esas savaÅŸ ÅŸimdi Donbas bölgesinde devam ediyor."

KırımoÄŸlu, Rusya ile savaşın 2014'te Kırım'da baÅŸladığını ifade ederek, "Bu savaşın Kırım'da son ereceÄŸini umut ediyoruz. Sekiz yıl önce Kırım'da baÅŸlayan savaÅŸ, Kırım'da bitecektir. Rusya ile savaÅŸ, Kırım'ın iÅŸgalden kurtarılması için bir fırsattır. Buna çok inanıyorum. Ülkemizde yapılan sosyolojik araÅŸtırmalara göre, Ukrayna vatandaÅŸlarının yüzde 95'i Kırım'ın bu savaÅŸ neticesinde iÅŸgalcilerden kurtarılmasından yanadır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Rusya'nın Kırım'ı askeri üs olarak kullandığını dile getiren KırımoÄŸlu, Ukrayna'nın diÄŸer bölgelerine Kırım'dan füzelerin fırlatıldığını söyledi.

Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik savaÅŸ nedeniyle güçlü yaptırımlar uyguladığına dikkati çeken KırımoÄŸlu, "Bu yaptırımlar, Ruslar 2008'de Gürcistan'a girdiÄŸi zaman uygulanmış olsaydı Kırım'a da girilmezdi. Maalesef, Batı ülkeleri geç uyandı." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Ukrayna'ya ve Kırım Tatarlarına destek saÄŸladığını aktaran KırımoÄŸlu, "Türkiye'ye minnettarız. Çünkü Türkiye, Kırım'ın ilhakını tanımadı" dedi.

.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.