Sosyal Medya

Güncel

Ezidi milletvekili Halil: 'HaÅŸdi Åžabi Sincar'da PKK'ya destek veriyor'

Irak Meclisi Sincar Ezidi milletvekili Mahma Halil, PKK'nın Sincar'dan çıkması gerektiğini belirterek, 'Haşdi Şabi Sincar'da PKK'ya destek veriyor. PKK, askeri ihtiyaçlarını ve maaşları Haşdi Şabi'den alıyor. Bu demek oluyor ki Irak hükümeti PKK'lılara Sincar'da maaş ödüyor.' dedi.



Halil, AA muhabirine, PKK varlığının sürdüÄŸü Sincar'daki duruma iliÅŸkin açıklamalarda bulundu.

Ezidi milletvekili, Irak BaÅŸbakanlığına baÄŸlı ülke güvenlik ve savunma birimlerinden olan milis grubu HaÅŸdi Åžabi'nin, Sincar'da PKK'ya destek verdiÄŸini belirtti.

Halil, "HaÅŸdi Åžabi Sincar'da PKK'ya destek veriyor. PKK, askeri ihtiyaçlarını ve maaÅŸları HaÅŸdi Åžabi'den alıyor. Bu demek oluyor ki Irak hükümeti PKK'lılara Sincar'da maaÅŸ ödüyor." diye konuÅŸtu.

Sincar'daki durumun çözülmesi için uluslararası bir konferansın düzenlenmesi gerektiÄŸine iÅŸaret eden Halil, "Irak Meclisi'nin komisyon görevlendirmesi, Erbil-BaÄŸdat anlaÅŸmasının hayata geçirilmesi, Sincar halkının maÄŸduriyetinin tazmin edilmesi ve PKK'nın ÅŸehirden çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Halil, "Irak Göç ve Göçebeler Bakanlığı iÅŸlevsiz bir bakanlıktır. Sığınmacılardan hiç haberi yok. Defalarca kez bu konuda ÅŸikayetlerde bulunduk." dedi.

- "PKK Sincar'da Irak'ın egemenliğini ihlal ediyor"

Irak Meclis BaÅŸkanı Muhammed Halbusi'nin Ezidilerin sorunları ve Sincar'ın durumuyla ilgili özel bir oturum yapılması önerisini kabul ettiÄŸini hatırlatan Halil, "Önümüzdeki günlerde oturumun yapılmasını ve oluÅŸturulacak Meclis komisyonunun Sincar'ın durumunu incelemesini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Halil, PKK'nın Sincarlı sığınmacıların evlerine dönmesinin önünde engel oluÅŸturduÄŸunu ve uluslararası kamuoyunun Ezidilerin yaÅŸadığı zorluklar karşısında sessiz ve ilgisiz kaldığını vurguladı.

BM Irak Özel Temsilcisi Jeannine Hennis-Plasschaert'in 17 Mayıs'ta BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) yaptığı Irak sunumunu da eleÅŸtiren Halil, ÅŸunları söyledi:

"Plasschaert uluslararası kamuoyunun Sincar'daki durumu takip ettiÄŸini ve gözlemcilerin konuyu izlediÄŸini söyledi. Biz de soruyoruz ve çaÄŸrıda bulunuyoruz, bu gözlemciler neredeyse gelsinler. Plasschaert ayrıca Sincar'da yerli ve yabancı bozguncuların olduÄŸunu söyledi. Bu PKK'nın Sincar'da Irak'ın egemenliÄŸini ve Irak Ordusunun yetki alanını ihlal ettiÄŸine dair bir itiraftır.

Irak Anayasası uygulanmıyor. Irak, egemenliÄŸinin ihlal edilmesi karşısında zayıf. PKK Sincar'da Irak'ın egemenliÄŸini ihlal ediyor. O yüzden PKK'nın Sincar'dan çıkması gerekiyor."

- HaÅŸdi Åžabi nedir?

HaÅŸdi Åžabi, DEAÅž'ın 2014'te Musul'u ele geçirmesi ardından Iraklı farklı milis güçlerinin bir araya gelmesiyle kuruldu.

HaÅŸdi Åžabi'nin büyük bölümü Åžii milislerden oluÅŸuyor ancak bünyesinde az sayıda Sünni gruplar da var.

Milis yapı içindeki örgütlerin büyük bölümünün Ä°ran'la yakın iliÅŸkileri bulunuyor.

Irak BaÅŸbakanlığına baÄŸlı ülke güvenlik ve savunma birimlerinden birisi olan HaÅŸdi Åžabi'nin Meclis'ten çıkan yasayla bütçesi de devlete baÄŸlandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.