Sosyal Medya

Önemli Şahsiyetler

Åžeyh Rosario

Taha Kılınç / Yeni Şafak



Ä°talya Müslümanlarının önde gelen simalarından Abdurrahman Rosario Pasquini, 88 yaşında vefat etti. Adından da anlaşılabileceÄŸi gibi sonradan Ä°slâm’ı benimseyen Pasquini, Milano’da yapımına büyük emek verdiÄŸi Rahman Camii’nin avlusundaki küçük Müslüman mezarlığına defnedildi. “Gençlerin hocası” lakabıyla anılan Pasquini’nin cenaze töreninde yerli ve yabancı yüzlerce Müslüman hazır bulundu.

Rosario Pasquini, Roman-Katolik bir ailenin oÄŸlu olarak, 1934’te -bugün Hırvatistan sınırları içinde kalan- Fiume kentinde dünyaya geldi. 1953’te Milano Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kaydolan Pasquini, yaklaşık altı yıllık sıkı bir eÄŸitimin ardından 1960’ın ilk aylarında Milano Barosu’na kaydolarak avukatlığa baÅŸladı. Sonraki 12 yıl boyunca avukatlığa devam eden Pasquini, mesleÄŸin getirdiÄŸi ağır stres ve yoÄŸun çalışma temposu nedeniyle alkol ve aşırı sigara bağımlılığına sürüklendi. Pasquini, ailesinin artık hayatından endiÅŸe etmeye baÅŸladığı bu zor süreci, iÅŸ vesilesiyle tanıştığı ve kısa zaman içinde derin bir dostluk kurduÄŸu Ali Ebû Åžveyme sayesinde atlattı. Ali Ebû Åžveyme, tıp tahsili için Milano’ya gelen ve burada hayatına devam etme kararı alan Ürdünlü bir Arap’tı. Ebû Åžveyme ile yaptığı uzun soluklu sohbetler, Pasquini’nin hayatında olaÄŸanüstü bir dönüÅŸüm meydana getirecek ve nihayet 1974’te Ä°slâm’a giriÅŸiyle neticelenecekti.

“Abdurrahman” ön adını benimseyen Rosario Pasquini’nin hidayete eriÅŸinden kısa bir süre sonra, Ürdünlü dostunun Ä°talyan karısı Paola da Ä°slâm’ı kabul etti. Paola’nın seçtiÄŸi isim de sembolikti: Hatice.

Kötü alışkanlıklarından tamamen sıyrılan ve kendisini Ä°slâm’a adayan Abdurrahman Rosario Pasquini, 1977’de “Ä°slâm’ın Mesajı” isimli Ä°talyanca bir dergi yayınlamaya baÅŸladı. Aynı yıl Milano’da geniÅŸ bir kültür merkezi ÅŸeklinde tasarlanan Rahman Camii’nin temellerini atan Åžeyh Rosario ve arkadaÅŸları, külliyeyi 1988’de ibadete açtılar. Rahman Camii, Ä°talya topraklarında yüzlerce yıl sonra inÅŸa edilen minareli ve kubbeli ilk Müslüman mabediydi.

Cami ve kültür merkezinde sayısız Ä°talyan’ın Ä°slâm’la tanışmasına vesile olan Åžeyh Rosario, ülkesinin vatandaÅŸlarına Ä°slâm’ı kendi dillerinde anlatabilmek için 1991’de “Kalem Yayınevi”ni kurdu. Toplamda 300’den fazla eseri Ä°talyanlarla buluÅŸturan yayınevi, bilahare Pasquini’nin hazırladığı Ä°talyanca Kur’ân mealini de basarak bu alanda önemli bir boÅŸluÄŸu doldurdu.

Abdurrahman Rosario Pasquini

Milano’nun en baÅŸarılı avukatlarından biri olarak baÅŸladığı hukuk kariyerindeki tecrübesini Ä°talya’da Müslümanların hayatın her alanında görünür hale gelmeleri için kullanan Åžeyh Rosario, bu hedef doÄŸrultusunda devlet kademelerinde giriÅŸimlerde bulundu. Müslümanların Ä°talya’nın eÅŸit vatandaÅŸları olması yolundaki gayretlerini son nefesine kadar devam ettiren Pasquini, ilerleyen yaşına raÄŸmen, gençlerle kurduÄŸu sıkı diyalogla da dikkatleri çekti. Ä°talya’ya sonradan yerleÅŸenlerin entegrasyon süreçlerinin yönetiminden aile hayatlarının Ä°slâmî usuller çerçevesinde tanzim edilmesine kadar, Åžeyh Rosario, Müslüman camia üzerinde derin bir tesir meydana getirmiÅŸti.

Abdurrahman Rosario Pasquini, 2017’de yine Milano’da vefat eden Ä°talyan mühtedi Abdulvâhid Pallavicini’den sonra, ÅŸehirdeki Müslümanların sığınağıydı. Milanolu aristokrat ailelerden birine mensup olan Pallavicini, 1951’de, Alman asıllı Ä°sviçreli aristokrat mühtedi Titus Burckhardt (1908-1984) vesilesiyle Ä°slâm’a girmiÅŸti. Ancak, Kuzey Afrika ve MaÄŸrib esintili Åžâzelî tarikatının Milano’da yaygınlaÅŸmasını saÄŸlayan Pallavicini’nin mutasavvıf karakterinin aksine, Åžeyh Rosario daha sade ve “Åžeriat merkezli” bir Ä°slâm anlayışına sahipti.

Dünyanın her yerinden yabancıların akın ettiÄŸi ve gelip geçtiÄŸi Ä°talya’da, yerli mühtedilerin oynadığı rol, oldukça kritik. Arapların veya baÅŸka milletlerden Müslümanların sergilediÄŸi örnekliÄŸin yanında, yerli tonların varlığı Ä°talyanların Ä°slâm’ı kabulünde hızlandırıcı etki yapıyor. Åžeyh Rosario’nun 24 Mart PerÅŸembe günü Rahman Camii’nde düzenlenen cenaze törenine katılan cemaat içindeki çeÅŸitlilik de bunun pratik bir ispatıydı.

Rahmet olsun.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.