Sosyal Medya

Ali Haydar Haksal / Dünyanın Paylaşılması, Güçler Çatışması-II

Ali Haydar Haksal / Milli Gazete



Avrupa AB’yi oluÅŸturduktan sonra kendi içindeki savaÅŸlara ve çatışmalara büyük ölçüde son verdi. Bir güç birliÄŸi oluÅŸturdu. Bu gücün çekim merkezi Ä°ngiltere’dir. Her ne kadar kimi zaman memnuniyetsizleri olsa da.

Amerika ile Ä°ngiltere’yi ayrı düÅŸünmemek gerekir. Bu güç birliÄŸi, dünyanın ÅŸekillenmesinde birliktedirler. Ayrıca Yahudileri de bunlarla birlikte deÄŸerlendirmek gerekir. Ülkelerin ve belli güç merkezlerinin asıl gücü ekonomilerinden. Çatışmaların, çekiÅŸmelerin sonunda patlayan savaÅŸların nedeni de büyük ölçüde budur.
Rusya bir güç çevresiyle var. Çin bir ayrı güç. Hindistan ÅŸimdi sessiz görünüyorsa da onu ayrı düÅŸünmemek gerekir. Japonya bastırılmış olsa da kendi içinde kendi kendine yetiyor.
Almanya’nın çıkışı bastırıldı, ÅŸimdi o AB içinde gücünü koruyor. Fakat Batı’dan ayrı deÄŸil. Zaman zaman çıkışlar yapsa da sınırları bellidir ve bir yere kadardır.
Rusya komünizmden vazgeçince birçok ülke AB çatısı altına alındı. Rusya’nın bunları tutma gücü belki yoktu ama ayrılıklarına göz yumdu diyebiliriz. Kendisinin belirlediÄŸi sınırların da zorlamasına izin veremezdi.

Ukrayna-Rusya çekiÅŸmesi yeni deÄŸildir. Rusya tarafından sürekli bastırılmıştır. Güçlü ve potansiyeli olan bir bölgedir Ukrayna. Genç ve enerjik bir yapısı var.
SavaÅŸ sürecinde satır aralarında ilginç ayrıntılar da geliÅŸmiyor deÄŸil. Zelenskiy’nin “Holoskot” tanımlaması Ä°srail’i dolayısıyla Yahudileri rahatsız etti. Çünkü “Holoskot” Yahudilerin var oluÅŸlarının biricik dayanağı ve güç merkezi. Bunu alabildiÄŸine kullanıyorlar. Burada bir soykırımdan söz edilmesi onların gücünün gözden kaçırılmasına neden olur.

Yahudiler “Holoskot” ile Batı’yı kendine mahkûm etmiÅŸtir. Avrupa da Rusya dâhil bunun bedelini ödüyor. Hem yaraları var hem de boÅŸlukları.
Ä°srail, her ne kadar bunu kullanıyorsa da Batı’ya ihtiyacı var. Bir yandan Filistin’deki gücünü geliÅŸtiriyor ve koruyor bir yandan da gerekli olan takviyelerde bulunuyor. Yahudilerin büyük ideali zamana yayılmış durumda. Acelesi yok ama adım adım ilerliyor.
Rusya’nın derdi kendisi ve kendi konumu. Ukrayna’nın NATO’ya dâhil olmasına izin vermiyor. Sevimsiz görünse de Batı karşısında bu mücadeleyi vermek zorunda. Ä°çine kadar uzayacak ve girilecek bu hamleye karşıdır yaptığı.

Ä°ÅŸin ironik baÅŸka boyutları da var. Amerika Rusya’yı kıyım yapmakla suçluyor. Kendisinin baÅŸlattığı ve içinde olduÄŸu savaÅŸlarda sanki hiç kıyım olmuyor.
Ukrayna halkı elbette mazlum ve zor durumda. SavaÅŸların kurbanları siviller, çocuklar ve kadınlar. Kimi savaÅŸlarda kimi semboller ve akılda kalıcı olanlar dikkat çeker. Bir çocuÄŸun bin kilometre yol yürümesinin sunulması gibi. Bu çocuk bu kadar yol yürüdü mü, yürümedi mi bilinmez. Gerçekleri yansıtmıyor gibi. Fakat bunun üzerinden savaşın trajik hâle getirilmesi ve dünya kamusuna sunulması da oyunun bir parçası.

Bu savaÅŸ geçmiÅŸten gelen kimi durumlardan ötürü bizi de fazlasıyla ilgilendiriyor. Bunu sadece ekonomi olarak görmemek gerekir. Çünkü hemen kaşımızın üzerinde duruyor bu bölge. Yukarı doÄŸru baktığımızda Ukrayna ve Rusya’yı görüyoruz. Aramızda bir deniz olması bir engel deÄŸil.
Türkiye’nin yalnızlaÅŸtığı bir zamandaki arayışları, hem siyasal hem de ekonomik olarak. GeçmiÅŸe ait bilgileri aktarmıştık.

Türkiye’nin bir yere yönelmesi diÄŸerini rahatsız eder. Türkiye’nin hem güçlenmesine izin verilmez hem de taraflara göre birinin yanında olmasına razı olunmaz.
Åžu bir gerçektir ki güç belirleyicidir.

Bizi ilgilendiren tarafı kendi içimizde birbirimize karşı adil ve merhametli deÄŸiliz. Ä°nsanlığın ise merhamete ve sevgiye ihtiyacı var. Batı insanı sadece kendi insanını sever, kendi insanına göre acı çeker. Ukrayna’da yaÅŸananlardan bu denli rahatsız olunmasının nedeni de budur.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.