Sosyal Medya

Allah kimleri sever?

Abdülaziz Kıranşal / Milli Gazete



Ä°nsanlara kendimizi beÄŸendirmek ve onların sevgisini kazanmak için istediÄŸimiz kadar çabalayıp duralım. Ä°stediÄŸimiz kadar güzel elbiseler giyelim. Ä°stediÄŸimiz kadar süslü laflar edelim. Ä°stediÄŸimiz kadar insanlara hoÅŸ ve ÅŸirin görünmeye çalışalım. Ne yaparsak yapalım sonuçta bir insanı kullara sevdirecek olan Allah’tır.

Çünkü sevgi, hazinesi Allah katında olan büyük bir nimettir. Ve Allah, o nimeti ancak dilediÄŸi kullarının kalbine, dilediÄŸi zamanda ve dilediÄŸi ölçüde indirir.

O halde insanların sevgisini kazanmak isteyen önce Allah’ın sevgisini ve rızasını kazansın! Çünkü Allah bir kulunu severse onun sevgisini bütün kalplere koyar.

Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki: “Allah, ‘Ben filanı seviyorum onu sen de sev!’ diye emreder. Cebrail onu sever ve sonra gök halkına, ‘Allah filanı seviyor, onu siz de seviniz’ diye seslenir. Gök halkı da o kimseyi sever, sonra yeryüzündekilerin kalbinde o kimseye karşı bir sevgi uyanır.” (Müslim, Birr 157)

Ä°ÅŸte bu sevginin oluÅŸmasının ana nedeni imanın kulun kalbinde kökleÅŸmesi, onun düÅŸünce, his ve duygularının tamamını kuÅŸatması ve tüm davranışlarında bir salih amel olarak kendisini göstermesidir.

EÄŸer kul, imanını hayatına hâkim kılar ve salih amel iÅŸlemeyi de bir hayat biçimi haline getirirse Allah, o kul için insanların kalbinde bir sevgi yaratır. Kur’an’ımız bu müjdeyi bize ÅŸu ÅŸekilde verir: “Ä°man edip salih ameller iÅŸleyenler için Rahman, (insanların gönüllerine) bir sevgi koyacaktır.” (Meryem, 96)

Bu sevgi, insana iÅŸlediÄŸi salih amellerin elbisesinin giydirilmesi, bu amellerin kokusuyla kokulanması, bu amellerin tadıyla tatlanması ve kulların nazarında bu amellerle tanınması, sevilmesi, takdir edilmesi ve takip edilmesidir. Ve hatta düÅŸmanlarından bile saygı görmesidir.

Müslüman ÅŸahsiyet bilmelidir ki, bir insanı kullara güzel gösteren Allah’tır. Onun sözlerini kullara beÄŸendiren ve tesirli kılan Allah’tır. Onun davranışlarını kullar üzerinde etkili kılan Allah’tır. Onu kulların içinde yükselten de alçaltan da, öne çıkaran da geri bırakan da, bir mevkiye getiren de indiren de Allah’tır. Ä°lgiye de sevgiyi de muhabbeti de ona yönlendiren Allah’tır. O halde önce Rabbimizin sevgisini kazanalım. Onun sevgisini kazanacak ameller peÅŸinde koÅŸalım.

Peki, Allah kimleri sever?

Efendimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:

“Allah ısrarla dua edenleri sever.” (CamiussaÄŸir, 1876)

“Allah, yumuÅŸak ve güler yüzlü kimseyi sever.” (CamiussaÄŸir, 1856 )

“Allah, helâl kazanç yolunda kulunu yorgun görmeyi sever.” (CamiussaÄŸir, 1882)

“Allah katında amellerin en sevimlisi dili muhafaza etmektir.” (CamiussaÄŸir, 201)

“Sizin Allah’a en sevimli olanınız, az yiyip içen ve bedence hafif olanınızdır.” (CamiussaÄŸir, 221)

“Allah’a en sevimli eviniz, içinde ikram gören bir yetimin bulunduÄŸu evdir.” (CamiussaÄŸir, 2133)

“Allah, eski dostluÄŸu devam ettirmeyi sever. Öyle ise onu devam ettirin.” (CamiussaÄŸir, 1874)

“Allah’ın en çok sevdiÄŸi amel, Allah için sevmek ve Allah için düÅŸmanlık beslemektir.” (CamiussaÄŸir, 201)

“Allah’ın en sevdiÄŸi amel aç olan bir muhtaca yemek yedirmek veya onun bir borcunu ödemek ya da onun bir sıkıntısını gidermektir.” (CamiussaÄŸir, 199)

“Farzları yerine getirdikten sonra, Allah’ın en çok sevdiÄŸi amel bir Müslüman’ı sevindirmektir.” (CamiussaÄŸir, 200)

“Allah, fakir ve çoluk çocuÄŸu çok olduÄŸu halde insanlara el avuç açmayan (izzetli) kulunu sever.” (CamiussaÄŸir, 1887)

Allah’ın sevdiÄŸi ve sevdirdiÄŸi kullardan olmak duasıyla…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.