Sosyal Medya

Güncel

Çin: 'Çin'i kuşatmak için Tayvan'ı kullanma planı başarısızlığa mahkumdur'

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Tayvan sorunu ile Ukrayna'daki durum arasında benzerlik kurulamayacağını belirtti.



Vang, Ulusal Halk Kongresinin (ÇUHK) marjında düzenlediÄŸi basın toplantısında, dış politika ve dış iliÅŸkilere dair sorulara yanıt verdi.

Tayvan BoÄŸazı'nda son yıllarda askeri hareketliliÄŸin arttığı, bunun Çin'in, Rusya'nın Ukrayna'da yaptığı gibi kaybedilmiÅŸ addettiÄŸi bir toprağı yeniden kazanmak için askeri bir giriÅŸimde bulunabileceÄŸi anlamına gelip gelmediÄŸine dair soru üzerine Vang, Tayvan sorunu ile Ukrayna'daki durumun doÄŸası bakımından farklı olduÄŸunu belirtti.

Vang, iki sorun arasındaki en temel farkın; Tayvan'ın Çin'in ayrılmaz bir parçası olduÄŸu ve Tayvan sorununun tamamıyla Çin'in iç iÅŸi olduÄŸunu, buna karşın Ukrayna sorununun iki ülke arasındaki anlaÅŸmazlıktan çıktığını vurguladı.

 

"Çin'i çevrelemek için Tayvan'ı kullanma planı baÅŸarısızlığa mahkumdur"

Bazı insanların, Ukrayna sorununda egemenlik prensibini yüksek sesle dile getirirken Tayvan sorununda Çin'in egemenliÄŸi ve toprak bütünlüÄŸünü aşındırmaya çalışmasının açık çifte standart olduÄŸunu savunan Vang, "Tayvan BoÄŸazı'ndaki bugünkü gerginliÄŸin sebebi, Demokratik Ä°lerici Parti (DPP) otoritesinin 'tek Çin' prensibini reddetmesi ve Tayvan BoÄŸazı'nın iki yakasının tek ve aynı Çin'e ait olduÄŸu statükoyu deÄŸiÅŸtirmeye teÅŸebbüs etmesidir." dedi.

ABD'de bazı güçlerin de "Tayvan bağımsızlığını" savunan ayrılıkçı güçlerin büyümesine destek verdiÄŸi ve tek Çin prensibini ortadan kaldırmaya çalıştığı görüÅŸünü dile getiren Vang, "Bağımsızlık kazanmak için dış destek aramak beyhude çabadır. Çin'i çevrelemek için Tayvan'ı kullanma planı baÅŸarısızlığa mahkumdur." ifadesini kullandı.

Vang, bu türden giriÅŸimlerin Ada'nın geleceÄŸini tehlikeye atacağını vurgulayarak, "Tayvan'ın geleceÄŸi, BoÄŸaz'ın iki yakası arasındaki iliÅŸkilerin barışçıl geliÅŸimine ve ana kara ile yeniden birleÅŸmeye baÄŸlıdır, dış güçlerin 'boÅŸ vaatlerine' deÄŸil." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Çin-Tayvan anlaÅŸmazlığı

Çin'de Ä°kinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaÅŸta Mao Zedong liderliÄŸindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluÅŸunu ilan etmesi üzerine Çan KayÅŸek liderliÄŸindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleÅŸip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiÄŸini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmiÅŸti.

 

Bu giriÅŸim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmiÅŸti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik iliÅŸki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meÅŸru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmiÅŸti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduÄŸunu savunuyor. Çin, boÄŸaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik iliÅŸkiler kurmasına, BM'de ve diÄŸer uluslararası kuruluÅŸlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor. AA .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.