Sosyal Medya

Güncel

İran’a bağlı milisler Suriye'deki yerini Devrim Muhafızları'na bıraktı

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Afgan kökenli Fatimiyyun Tugayı’nın 250 unsuru Suriye’den Irak’a geçti.



Milislerin Tedmür'den Bukemal'a gittiÄŸi, ardından Irak'a yasa dışı yollarla geçiÅŸ yaptığı bildirildi. Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi kaynakları da çok sayıda Fatimiyyun unsurunun Suriye'yi terk ettiÄŸini doÄŸruladı.

DiÄŸer yandan Rus askeri delegasyonunun Humus bölgesindeki Tayfur Askeri Havaalanı'nda Ä°ran heyeti ve Hizbullah temsilcilerinin katılımıyla toplantı gerçekleÅŸtiÄŸi kaydedildi. Toplantının içeriÄŸi hakkında ise herhangi bir bilgi edinilemedi.

Deyrizor sınırında kamp

Ä°nsan Hakları Gözlemevi, 3 Mart'ta Ä°ran yanlısı Afgan Fatimiyyun milislerinin Tedmür'ün (Palmira) doÄŸusunda Deyrizor il sınırları yakınındaki Hamima bölgesine 7 araçlık bir konvoyla takviye güçler gönderdiÄŸini aktardı. Hamima bölgesinde tarihi eserler ve artezyen kuyular bulunuyor. Bölge Ä°ran milislerinin kontrolü altında. Gözlemevi kaynakları, Ä°ran'a baÄŸlı milis güçlerinin Hamima bölgesinde Tedmür'e kırk kilometre mesafede yeni bir askeri eÄŸitim kampı inÅŸa ettiÄŸini bildirdi. Bölgede çok sayıda iÅŸ makinesinin tünel ve siper kazdığı, mühimmat depoları, eÄŸitim alanları ve yatakhaneler inÅŸa edildiÄŸi öÄŸrenildi.

 

Yapılan açıklamalar Ä°ran'ın ekonomik durumu kötü olan gençleri ücret karşılığında Suriye'de savaÅŸmaları için milis güçlerine çektiÄŸi yönünde. Güvenlik kaynakları, Lübnan Hizbullah'ı ve Ä°ran Devrim Muhafızları'nın, eÄŸitim kampının yönetimini müÅŸterek olarak üstleneceÄŸini belirttiler.

Fatimiyyun milisleri ve Devrim Muhafızları

Suriyeli muhalif aktivistler, Ä°ran'ın kendisine baÄŸlı Åžii milis güçlerinin bir kısmını Tedmür ve Humus bölgesinden Irak içlerine doÄŸru çektiÄŸini aktardı. Fatimiyyun milislerinin, Humus kırsalındaki askeri noktaları ve teçhizatlarını Devrim Muhafızları'na teslim ettiÄŸi ve önce Tedmür'e, ardından da Irak'a doÄŸru çekildikleri ifade edildi. Terör örgütü DEAÅž'ın Deyrizor ve Humus kırsalında, Suriye rejimi ve Ä°ran milislerine yönelik saldırılarını artırdığı bilgisi paylaşıldı. Örgütün kayıplar verdiÄŸi süreçte bu hamlenin gelmesi dikkat çekici bir geliÅŸme olarak deÄŸerlendirildi.

Humus kırsalından bir kaynak Åžark'ul Avsat'a yaptığı açıklamada, son günlerde Fatimiyyun Tugayı'ndan 400 üyenin ve onlarca Iraklı Åžii milisin Tedmür'ün Sukne bölgesi ile Humus kırsalından çekilerek yasa dışı yollarla Irak'a geçiÅŸ yaptığını aktardı. Kaynak ayrıca 200'ü aÅŸkın Fatimiyyun milisinin son 24 saat içinde, bazılarının yanlarına ailelerini de alarak Humus'un doÄŸusundaki Sukne, Sahna ve Tayba bölgelerinden çekildiÄŸini kaydetti. Hamime'de inÅŸa edilen askeri eÄŸitim kampına geldikleri belirtildi. Askeri araçların ve çok sayıda mühimmat taşıyan kamyonetin de kamp alanına getirildiÄŸi öÄŸrenildi.

Fosfat kaynakları

Suriye'nin güneydoÄŸusundaki Tenef'te bulunan tampon bölgeyi ABD öncülüÄŸündeki Uluslararası Koalisyon'un da desteÄŸiyle denetim altında tutan Mahavir el-Sevre örgütü yetkilisi, Humus ve Tedmür'den hareket eden Ä°ran milis güçlerine baÄŸlı askeri konvoyların son üç gün içinde Irak'a yoÄŸun geçiÅŸ yaptığını gözlemlediklerini söyledi. Örgüt yetkilisi, Ä°ran milislerinin Irak sınırındaki varlığını artırmasının sebebini ‘Tedmür'ün doÄŸusundan yasa dışı olarak çıkarılan fosfat kaynaklarını taşıyan kamyonlara koruma saÄŸlanması' olarak gösterdi.

 

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, 13 Åžubat'ta, Ä°ran'a baÄŸlı 25 Afgan savaÅŸçının Tedmür'den ayrılarak aileleriyle birlikte ÅŸehrin doÄŸusunda inÅŸa edilmekte olan askeri eÄŸitim alanına gittiÄŸini bildirmiÅŸti. Afgan Fatimiyyun Tugayı'nın Suriye'de savaÅŸan 3 bin üyesi olduÄŸu tahmin ediliyor. Söz konusu milis birliÄŸi 2014 yılında Ä°ran Devrim Muhafızları'nın desteÄŸiyle Ebu Hamid lakaplı Ali Rıza Tevessüli tarafından oluÅŸturuldu. Üyelerinin büyük çoÄŸunluÄŸu Afganistan'daki Åžii Hazar kabilesine mensup. Fatimiyyun milisleri Suriye rejimiyle birlikte Halep, Hama ve Dera'daki çatışmalara iÅŸtirak etti. Åžimdilerde Tedmür ve Humus'un doÄŸusundaki bölgelerde faaliyet gösteriyorlar.

ÅžarkulAvsatTürkçe .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.