Sosyal Medya

KaybettiÄŸiniz anne olunca iÅŸler deÄŸiÅŸir

Faruk BeÅŸer / Yeni Åžafak



Ä°nsanın kendi annesinden umuma söz etmesinin bir anlamı olur mu? Evet, örnek alınacak yönleri varsa olur.

Herkes için kendi annesi dünyanın en deÄŸerli varlığıdır. Bu duygu fıtridir, tabiidir. Ama annem için bu duyguyu aÅŸarak düÅŸündüÄŸümde onun gerçekten Allah’ın çok müstesna bir kulu olduÄŸunda ÅŸüphem yok. Önce babam ve bizim için çok müÅŸfik bir hâmi idi, herkesin fikir danıştığı bir merci idi.

En dikkat çeken yönleri akıllı, teennili, soÄŸuk kanlı ve sabırlı olmasıdır. Seriul-intikal, aklı selimle düÅŸünebilen, kızıp dengesini kaybetmeden ve duygusallıktan uzak, anında çok isabetli cevap veren bir insandı. Hayatının özeti, bütün müÅŸküllerini sabırla halletmesinden, kızıp her ÅŸeyi dağıtmamasından ibarettir.

Seksenli yaÅŸlarına kadar durmadan dinlenmeden çalışmıştır. Bizi hayata çıkaran, ele güne muhtaç olmaktan kurtaran annemdir. Hayatı boyunca belki üç erkek kadar çalışmıştır desem mübalaÄŸa olmaz. Çok cömert ve diÄŸerkâmdı, herkesin imdadına koÅŸardı. Eli bereketli bir insandı, yaptığı hemen her iÅŸ hayırla sonuçlanırdı. Az çok demeden sürekli iÅŸ görürdü. Bu onun hayatına büyük bir bereket katmıştır. En zor ve bıktırıcı iÅŸlerde, ‘dur bakalım, Allah bir kolaylığını verecek’ diye hep ÅŸevk ve moral verirdi ve çoÄŸu zaman dediÄŸi gibi de olurdu. BaÅŸka kadınlar iÅŸlerinde onu örnek alırlardı. Sülalenin ve diÄŸer komÅŸuların akıl danışma mercii idi. KomÅŸularından ve tanıdıklarından onu sevmeyen ve saymayan yoktu.

Köyde iken mahallenin doÄŸuramayan hayvanlarının müÅŸfik ebesiydi, hemen onu çağırırlardı. Altmışlı yaÅŸlardan sonra çok sevap olduÄŸunu duyduÄŸu için, Allah rızasına sayıp cenaze yıkamaya da baÅŸladı. Pek çok kadın kendisini annemin yıkamasını vasiyet etmiÅŸtir. Adeta beceremediÄŸi iÅŸ yoktu. Aynı zamanda çok takva idi. Doksan yaşına yaklaşıncaya kadar gece saat üçte kalkıp ibadet etmediÄŸi belki de hiç olmamıştır.

Alaylı konuÅŸmalardan, istihzadan, eÄŸlencelerden, kendi ifadesiyle zevzeklikten hoÅŸlanmazdı. MüziÄŸi ve televizyonu hiç sevmedi, dinlemedi ve izlemedi. Ä°lk çıktığı yıllar sadece biz deÄŸil, yakın komÅŸularımız bile annemden saydıklarından televizyon alamadılar. Sonra bu hassasiyet kırıldı.

Kimsenin hatasını yüzüne vurmazdı, hataları gizlerdi, kimseyi mahcup etmek istemezdi. Bir gün bahçeye indiÄŸinde birisinin gizlice fındık topladığını görmüÅŸ, adam onu görüp mahcup olmasın diye yavaÅŸça çekilip eve gelmiÅŸti.

Ben bildim bileli anacığımın kilosu 63 idi. Biz dinlemesek bile, fazla yemek kadar kötü bir ÅŸey yok diye bize her zaman söylerdi. Hayatı dikkatli bir Müslüman olarak gerçek menkıbelerle doludur. Ä°ÅŸte birisi: Köydeyiz, bize iki ineÄŸinden saÄŸdığı sütü satarak o bakıyor. Ä°mam Hatip orta birdeyim. Bir gün annemin satılacak sütü koyduÄŸu bakır bakracı ateÅŸin üstünde ısıttığını gördüm, neden öyle yaptığını sordum. OÄŸlum, satacağımız sütü buna koyuyorum yıkadım, içinde ıslaklık kalıp da süte karışmasın diye kurutuyorum dedi.

Yokluk günlerimizde annem bize bir kuluçka ÅŸefkatiyle bakar ve herkesi kendine tercih ederdi. Ä°sar/baÅŸkasını kendisine tercih etme kavramının tam bir uygulamasını biz onda gördük. Bazen orta yere konan sofradaki iyi yemekleri elini uzatıp alır gibi yaptığını, ama yemeyip sofradakilere bıraktığını fark ederdim.

DaÄŸ başında on çocuk dünyaya getirdi. KardeÅŸlerimin birinin doÄŸumundan bir gün önce akÅŸama kadar çamaşır ve temizlik yaptı, doÄŸumdan bir gün sonra da kundağı benim kucağıma koyup bir süre tırpan vurdu. Feministler duysun.

Sık söylediÄŸi sözler

Ümmi bir kadından hikmet sadır olur mu? Annemin hayat felsefesi haline gelmiÅŸ sözlerine bakınca olur demek zorundayız ve onun gibi daha nice kadınlar vardır.

Bizi bir yere uÄŸurlarken hep, “Allah iyilerle karşılaÅŸtırsın” derdi. Belki de bu sözün bereketiyle ben hayatımda hep en iyi insanlarla dost ve arkadaÅŸ oldum, kendim iyi olmasam da arkadaÅŸlarım, mevcudun en iyileri idi ve ben de onlar sayesinde en azından daha kötü olmaktan korundum.

“Hep ÅŸunu gördüm ki, bir adamın dünyası da ahireti de insanlar içinde insan sayılması da helal bir kadındır. Yoksa dünyası da haraptır ahireti de.”

“Kadın var arpadan aÅŸ eder, kadın var buÄŸdayı termaÅŸ eder”.

“Seversen sevilirsin, sayarsan sayılırsın.”

“Kimse kimseyi sevmez, herkes kendini kendi sevdirir”.

“Çalışın yavrum çalışın, dostunuza da çalışmakla görünürsünüz düÅŸmanınıza da”.

“Evinden daraldığın zaman çık biraz eÅŸi dostu dolaÅŸ, göreceksin ki, sen ne kadar rahatmışsın.”

“Tertip (tasarruf etme ve iktisatlı olma anlamında) eden darda kalmaz, tertip eden rezil olmaz.”

“HallaÅŸalım daÄŸ aÅŸalım”. HallaÅŸmak, dertleÅŸmek, istiÅŸare etmek.

“Avara duracağına avara çalış”.

Dün defnettik. Allah rahmet eylesin. Katılan ve taziyede bulunan bütün dostlara teÅŸekkür ediyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.