Sosyal Medya

ABD ve AB, Suriyeli/Afgan mültecilerin aksine Ukraynalılara neden kucak açıyor?

Rusya'nın saldırılarının başlamasından bu yana 500 binden fazla Ukraynalı komşu ülkelere sığındı. Suriye ve Afganistan'dan gelen mültecileri almamak için yıllardır direnen Batılı ülkeler, hemen hergün Ukraynalı mültecileri misafir etmeye hazır olduklarını açıklıyor.



Peki, ABD ve Avrupa BirliÄŸi Suriyeliler ve Afganlara göstermediÄŸi misafirliÄŸi neden Ukraynalılara gösteriyor?

Suriye, Irak ve Afganistan'daki savaÅŸlardan kaçan insanları ülkelerine almamak için direnen ülkeler, Ukraynalılara kapılarını açtı.

500 BİNDEN FAZLA KİŞİ UKRAYNA'YI TERK ETTİ

 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Mülteci Örgütü'nün (UNHCR) BaÅŸkanı Philippo Grandi'nin açıklamasına göre 500 binden fazla Ukraynalı komÅŸu ülkelere sığındı.

eu-will-take-in-ukrainian-refugees-without-needing-to-apply-for-asylum

BM ve ABD'li yetkililer, Ukrayna'nın komÅŸuları ve diÄŸer Avrupa ülkelerini, Ukrayna'da yaÅŸanan insani krize yanıt olarak ortak bir diplomatik çaba göstereceklerini söyledi. Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, ABD BaÅŸkanı Joe Biden'ın Ukrayna'dan gelen mültecileri kabul etmeye "kesinlikle hazır olduÄŸunu" söyledi, ancak çoÄŸunluÄŸunun muhtemelen Avrupa'da kalmayı seçeceÄŸini ve böylece bir kez daha kolay geri dönebileceklerini kaydetti.

BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi BaÅŸkanı Filippo Grandi, "Sınırlarını açık tutan ve mültecileri karşılayan ülkelerin hükümetlerine ve insanlarına yürekten teÅŸekkürler. Çok daha fazla Ukraynalı sınırlara doÄŸru hareket ediyor” dedi.

 

SINIRINA DUVAR ÖREN POLONYA'DAN DESTEK

Polonya'da, ABD askerleri ve diplomatlar tarafından desteklenen hükümet yetkilileri, Ukraynalılar için iÅŸleme merkezleri kurdu. Polonya Ä°çiÅŸleri Bakanı Mariusz Kaminski gazetecilere verdiÄŸi demeçte, "Bombalardan, Rus tüfeklerinden kaçan herkes Polonya devletinin desteÄŸine güvenebilir" dedi.

Bununla birlikte Polonya hükümeti, geçen yıl OrtadoÄŸu'dan gelen mülteci ve göçmenlerin ülkeye ulaÅŸmaya çalıştıkları ancak komÅŸu Belarus'ta mahsur kaldıktan sonra baÅŸladığı bir proje olan sınır duvarına yüz milyonlarca dolar harcıyor.

MÜLTECÄ°LERÄ° KAFESE KAPATIP AÇ BIRAKMAKLA SUÇLANMIÅžTI

 

Polonya'nın yanı sıra Macaristan ordusu da Ukraynalıların sınırın kapatılan bölümlerinden geçmesine izin veriyor. Macaristan'ın katı baÅŸbakanı Viktor Orban, daha önce mültecileri ülkesi için bir tehdit olarak nitelendirdi. Orban'ın hükümeti aynı zamanda mültecileri kafese kapatıp aç bırakmakla suçlandı.

Daha batıda, Avusturya BaÅŸbakanı Karl Nehammer, Ukrayna'daki kriz ışığında “tabii ki gerekirse mültecileri kabul edeceÄŸiz” dedi. Geçen sonbaharda, içiÅŸleri bakanı olarak görev yaparken, Nehammer, Taliban'ın Kabil'deki hükümeti devirmesinden sonra sığınan bazı Afganları engellemeye çalıştı.

Avusturya BaÅŸbakanı Nehammer, ulusal bir televizyon programında verdiÄŸi röportajda, "Ukraynalılar Afganistan gibi ülkelerden gelen mültecilerden farklı. Mahalle yardımından bahsediyoruz" dedi. Nehammer ayrıca yardım arayan Ukraynalıların sayısının nispeten az olmasını beklediÄŸini söyledi.

DiÄŸer taraftan, bazı tahminler, Rus iÅŸgali nedeniyle en az bir milyon mültecinin Ukrayna'dan kaçacağını tahmin ediyor. ABD'nin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield geçtiÄŸimiz hafta yaptığı açıklamada, savaşın beÅŸ milyon kadar insanı yerinden edebileceÄŸini ve "Ukrayna'nın komÅŸuları üzerinde baskı yaratabileceÄŸini" söyledi.

 

"PUTÄ°N'Ä° AZARLAMAK Ä°ÇÄ°N BÄ°R NEDEN"

Diplomatlar ve uzmanlar, Ukraynalıları kabul etmeye istekli olan Avrupa devletlerinin, kısmen, insani bir yanıt sunarak Rusların sivillere yönelik saldırılarını vurgulamaya çalışıyor olabileceÄŸini söyledi. Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nden siyaset profesörü ve direktör Serena Parekh, “Mülteci krizini Putin'in Batı'yı istikrarsızlaÅŸtırma araçlarından biri olarak görebilirsiniz. O zaman sakin, Putin'i azarlamak için bir nedeniniz olur” dedi.

UKRAYNALILAR BEYAZ VE HRISTÄ°YAN

Parekh, “Ukraynalıların beyaz, çoÄŸunlukla Hristiyan ve Avrupalı ​​olduÄŸunu görmemek zor. Yani bir bakıma, son 10 yılda, özellikle 2015'ten sonra gerçekten yükselen yabancı düÅŸmanlığı, bu krizde OrtadoÄŸu'dan ve Afrika'dan gelen mülteciler için olduÄŸu gibi rol oynamıyor” yorumunu yaptı.

 

DiÄŸer taraftan, Biden yönetimi ayrıca, Taliban'ın AÄŸustos'ta iktidarı ele geçirmesi sırasında 75 binden fazla Afgan'a ikamet veya insani ÅŸartlı tahliye saÄŸladığı ÅŸekilde, Ukraynalı mültecileri kabul etme çaÄŸrılarıyla da karşı karşıya.

En azından ÅŸu anda ABD'nin Ukraynalılar için mevcut mali yılda toplam mülteci kabulü için izin verilenin üzerinde bir insani ÅŸartlı tahliye programı sunması pek olası deÄŸil. Avrupa ve Orta Asya'dan gelen 10 bin mülteci de dahil olmak üzere bu sayı bu yıl 125 bin ile sınırlandırıldı.

Öte yandan Parekh, komÅŸu ülkelerin de Rusya'nın saldırılarının doÄŸrudan bir sonucu olarak tehlike altındaki insanları karşılamada tarihin tekrar edebileceÄŸini açıkladı. ÖrneÄŸin, Sovyetlerin baskısı nedeniyle 1956'da baÅŸlayan bir Macar ayaklanması çoÄŸu Avrupa'daki onlarca ülkeye yerleÅŸmeden önce Avusturya'ya kaçan 200 bin mülteci ile sonuçlandı. 80 bin ile 100 bin arasında insan 1968'de demokrasi yanlısı Prag Baharı protestolarını susturmak için baÅŸlatılan bir Sovyet iÅŸgalinden kaçmak için o zamanki Çekoslovakya'yı terk etti.

Parekh, “Her iki durumda da ABD, Avrupa ülkelerinin mültecileri yerleÅŸtirmesine yardım etmek için yardım gönderdi. Bu, büyük ölçüde ABD'nin Macarları yeniden yerleÅŸtirmek için Avrupa devletleriyle birlikte çalışmasının sonucuydu. ABD'nin tarihsel düÅŸmanı olan Ruslardan kaçanlara yardım etmek onları motive eden bir ÅŸey" dedi.

AFP, Reuters, NTV .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.