Sosyal Medya

Güncel

Yeni 'Rusya Çarı' İkinci Petro'nun hayrını görsünler...

Selahaddin E. ÇAKIRGİL / STAR



Kendisine yeni zamanların Rus Çarı rolünü verdiÄŸi anlaşılan Putin'in, Ukrayna askerlerine hitaben yaptığı, "Ukrayna'yı yaÄŸmalayan ve halkıyla alay eden cuntaya deÄŸil, Ukrayna halkına baÄŸlılık yemini ettiniz. Onun emirlerine uymayın! Derhal silahlarınızı bırakıp evinize gitmenizi rica ediyorum..." sözleri çok etkilememiÅŸ olmalı ki; evvelki gün de, Ukrayna ordusuna, açıkça, "Darbe yapın, bu hükûmeti devirin, o zaman daha iyi anlaÅŸabiliriz..." demesi ilginçti... Ama, o çaÄŸrı da etkili olamadı ki, ÅŸimdi, ordularına, "Ukrayna'ya her tarafından saldırmaları" emrini vermiÅŸ bulunuyor.
 
*
Rusya tarihini, sadece son yüzyıldaki komunist dönemle deÄŸil, (bizde Deli diye anılan) Petro zamanındaki tarih yorumlarına göre deÄŸerlendiren Putin, sınırlarını kendilerinin belirleyeceÄŸi Rusya merkezli yeni bir dünya kurmayı planlıyor; "Dünyanın en büyük gücüyüz..." diyor.
 
Donbass, Donetsk ve Lugansk isimlerini telaffuz etmeyi yeni öÄŸrenmiÅŸtik ki, meselenin orada kalacağı sanılırken, ÅŸimdi bütün Ukrayna'yı yutmaya hazırlanıyor.
 
Ve, baÅŸta NATO olmak üzere, dünya, Zelensky'ye masal ve maval okuyor.
 
*
 
Aslında, Ukrayna ve Gürcistan'ın da NATO'ya alınması 2008'de prensip olarak gündeme geldikten sonra, Gürcistan'ın başına getirilenler, Osetya ve Abhazya'ya bağımsızlık ilân ettirip sonra da Rusya'ya baÄŸlanışlarının, Ukrayna için de sözkonusu olabileceÄŸi düÅŸünülebilirdi, hele de Kırım'ın yutulmasından sonra...
 
*
 
Bu taktikler geçmiÅŸte de vardı. Nitekim, 1968'de, Çekoslovakya Buhranı dünyayı meÅŸgul ederken, Sovyet Rusya'nın müdahale edebileceÄŸi konuÅŸuluyordu. Ä°ÅŸte o günlerde, bir akÅŸam, Çekoslavya'nın Pilsen ÅŸehrinde VarÅŸova Paktı ülkelerince bir andlaÅŸma imzalanmış ve dünya rahatlamıştı... Ama, o gecenin sabahında saat 05.00 civarında ise, VarÅŸova Paktı ordularının binlerce tankı Çekoslovakya'yı istilâya baÅŸlamış ve yakalanan BaÅŸbakan Alexander Dubçek'in, elçi sıfatıyla Ankara'ya gönderildiÄŸi açıklanmıştı.
 
Ama, Rusya'nın bodoslamadan saldırıları daha ünlüdür. 1956'da Macaristan'daki komunist sistemin tehlikeye düÅŸmesi üzerine Rusya tanklarının nasıl kanlı bir ezme yöntemi uyguladığı, 27 Nisan 1978'de Afganistan'da komunist rejim kurulmasında ve 1990'da Azerbaycan'da, 1995'lerde Çeçenistan'da, 2008'deki Gürcistan'da sergilenen katliâmlar... Suriye ve Libya, daha bir ayrı konu... Åžimdi de, Ukrayna için 'uydurma bir devlet' diyor...
 
Belarus da başı kaldıracak olsa, aynı âkıbetle karşılaÅŸacak... Hattâ Polonya bile...
 
Finlandiya'nın NATO üyesi olmaması için tehdit aldığını Fin baÅŸbakanı Mm. Sanna Marin açıkladı önceki gün... Kezâ, Ä°sveç de öyle...
 
*
 
Amerikan BaÅŸkanı Biden, Putin'in NATO'yu bölemediÄŸi iddiasında... Ama, NATO Putin karşısında fiilen, geri çekiliÅŸ halindedir. Çünkü, Amerika kendi askerini göndermiyeceÄŸini söylüyor... NATO'nun karar mekanizması Amerika'nın elinde olduÄŸuna göre, baÅŸkalarını ve NATO'da Amerika'dan sonraki en büyük ordu olan Türkiye ve diÄŸerlerine roller verecek... Ama, yaptırabilir mi?
 
NATO esaslı yara almıştır...
 
*
 
Putin, 2. Dünya Savaşı sonrasında, dünyanın bölüÅŸüldüÄŸü Yalta ve Potsdam Konferansları'nda olduÄŸu gibi yeni bir dünya düzeni kurmak hayalinde...
 
Günü gelir, Amerika'yla da anlaÅŸabilir; 'Åžey, ÅŸeyin ayağına basmaz...' misali...
 
*
 
Putin evet, kurnaz ve kelimelere yüklediÄŸi yeni mânaları gücüyle kabul ettirmeye çalışıyor... Ortada bir savaÅŸ ve iÅŸgal deÄŸil, bir askerî operasyon var diyor... Ama, dünyadaki bütün halkları ahmak sanmayacak kadar zeki olması da temenni edilirdi... Birinci Petro güce güvenmek konusunda daha temkinliydi.
 
*
 
Biraz da iç konulara deÄŸinelim:
 
Ä°ki NOT:
 
1- Dünyanın sayılı büyük köprülerinden olan Çanakkale Köprüsü'nün 26 Åžubat günü törenle açılacağı bildirilmiÅŸti.
 
Ancak, BaÅŸkan ErdoÄŸan, daha sonra, 'köprünün açılışının Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü olan 18 Mart'ta yapılacağını' duyurdu...
 
Bu erteleniÅŸin sebebi dün anlaşıldı.
 
Çünkü, (26 Åžubat), Tayyib Bey'in doÄŸum yıldönümü idi ve birileri, bu açılışın o güne rastlatılmasını özellikle plânlamıştı.
 
Bunun üzerine, Tayyib Bey, o programı derhal deÄŸiÅŸtirdi.
 
Daha önce de Tayyib Bey'in heykel ve büstlerini yapmak için harekete geçen birileri, gerekli kalıpları hazırlamışken, Tayyib Bey, derhal, 'Bizim inancımızda böyle ÅŸeylere yer yoktur..' diyerek, o kiÅŸilerin plânlarının etkisiz hâle getirmiÅŸti.
 
Tayyib Bey'in bu gibi konulardaki hassasiyeti, 'Barekallah...' dedirtecek cinstendir.
 
2- 24 Åžubat sabahı, Ä°stanbul-GaziosmanpaÅŸa Belediyesi'nin sosyal tesislerinden (büyük bir kitaplık ve yüzden fazla öÄŸrencinin derslerini çalışabildiÄŸi salonları bulunan ve güzel bir mekân olan) Fârika'da, AK Parti Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Osman Nûrî Kabaktepe, kahvaltıya dâvet etmiÅŸti. Yazar Resul Tosun, gazeteci-yazar Ekrem KızıltaÅŸ, eÄŸitimci-ilâhiyatçı yazar Sibgatullah Kaya ve Osman Nûrî Bey'in Ä°l BaÅŸkanlığı Yardımcıları'ndan yazar Halime Kökçe Hanım da hazirûndan idiler. Sâde bir kahvaltıyla baÅŸlayan sohbet toplantısının sonuna doÄŸru, GOP Belediye BaÅŸkanı Hasan Tahsin Usta Bey de katıldı. Üç saati aÅŸkın bir süre boyunca, ülkenin ve dünyanın karşı karşıya bulunduÄŸu aslî meseleler üzerinde görüÅŸ alış-veriÅŸi oldu.
 
Elbette ülke içi meseleler konuÅŸulurken, siyasî, sosyal ve ekonomik konularda bazı eleÅŸtiriler de yapıldı... Kezâ, özellikle de Sibgatullah Bey'in müslüman kürd halkı üzerinde içerde ve dışarıda tezgâhlanmak istenen ve müslüman halkın birliÄŸini vurmayı hedef alan ÅŸeytanî oyunlar konusunda neler yapılması gerektiÄŸi konusundaki görüÅŸleri dikkatle dinlenildi. Osman Nûrî Bey'in konulara ilgisi ve hâkimiyeti de alkışı hak ediyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.