Sosyal Medya

Güncel

Fransa'da Müslüman isimlilere yüksek lisans başvurusunda ayrımcılık yapılıyor

Fransa'da yapılan araştırmada, yüksek lisans programlarına başvuru yaparken Müslüman kimliği taşıyan öğrencilerin ayrımcılığa maruz kaldığı ortaya çıktı.



Fransa basınında yer alan habere göre, Yüksek ÖÄŸretimde Ayrımcılık ve EÅŸitlik Ä°zleme Kurumu (ONDES) ile Gustave Eiffel Üniversitesinden araÅŸtırmacılar, Fransa'da engellilere ve kökene yönelik ayrımcılığı öÄŸrenmek üzere 2021 yılının Mart ayında 19 üniversitenin 607 yüksek lisans programının eÄŸitim direktörüne bin 800'den fazla e-posta gönderdi.

EÄŸitim direktörlerine, lisans programını bitirmek üzere olan öÄŸrencilermiÅŸ gibi sahte isimlerle gönderilen e-postalarda yüksek lisans programının içeriÄŸine ve kayıt iÅŸlemlerine dair bilgi vermesi istendi.

Gönderilen e-postalardan biri engelli Lucas Martin adına, diÄŸer iki e-posta ise saÄŸlıklı olan Thomas Legrand ve Mohamed Messaoudi isimleriyle gönderildi.

HUKUK ALANINDA BÜYÜK AYRIMCILIK

Çalışma sonunda ortaya çıkan verilerde, ağır fiziksel engelli olduklarını belirten öÄŸrencilere karşı ciddi bir ayrımcılık belirlenmedi. Ancak Müslüman ismi taşıyan öÄŸrencilere, çok daha düÅŸük oranlarda cevap verildi.

Müslüman ismi ile atılan maillerin cevap alma ihtimalinin yüzde 12,3 oranında daha düÅŸük olduÄŸunu ortaya çıkartan çalışmada, hukuk alanında oranın yüzde 33,3'e kadar düÅŸtüÄŸü görüldü. Bilim, teknoloji ve saÄŸlık alanlarında yüzde 21,1 olan oran, dil, edebiyat, sanat, insani ve sosyal bilimler alanında yüzde 7,3 olduÄŸu tespit edildi.

Ä°Åž PÄ°YASASINDA DA MÜSLÜMAN Ä°SÄ°MLERE YÖNELÄ°K AYRIMCILIK VAR

Çalışmadan tamamlandıktan 3 ay sonra, araÅŸtırmacılar kimliklerini gizleyerek yüksek lisans programlarının eÄŸitim direktörleriyle Yüksek ÖÄŸretim Bakanlığı adına, "öÄŸrenci alım süreçlerinde karşılaÅŸtıkları zorluklar" hakkında görüÅŸtü.

E-postalara cevap verirken ayrımcılık yapan direktörler, baÅŸvuru yapılan adaylar arasında "çeÅŸitliliÄŸi" tercih ettiklerini ve Avrupalı adaylarının baÅŸvurularını öncelemediklerini iddia etti.

Yapılan araÅŸtırmalara göre, yüksek lisans programlarının dışında Müslüman ismi taşıyanlara iÅŸ piyasasında daha fazla ayrımcılık yapılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.