Sosyal Medya

Güncel

NYT: Müslümanlar Fransa'yı sessizce terk ediyor

Fransa'da ayrımcı ve İslamofobik muamelelere maruz kalan çok sayıda Müslüman'ın kendilerini güvende hissetmemeleri nedeniyle ülkeden sessiz sedası ayrılması New York Times'a (NYT) haber oldu.



Amerikan NYT gazetesinde "Müslümanların Fransa'yı sessizce terk ediÅŸi" baÅŸlığıyla yayımlanan özel haberde, ülkede yaklaÅŸan cumhurbaÅŸkanı seçimi kampanyalarında ağırlıklı olarak göç tartışmaları ele alınırken Fransa'yı terk eden Müslümanların sayısının gün geçtikçe arttığı, bunun derin bir krize iÅŸaret ettiÄŸi vurgulandı.

Haberde, CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un en yakın 3 rakibinin seçim kampanyalarında daha çok "göç karşıtlığını" vurguladığına ancak Fransa'nın son yıllarda birçok Avrupa ülkesinden daha az göç aldığına dikkat çekildi.

Fransa'nın dinamizm ve fırsat arayışında olan son derece kalifiye profesyonelleri kaybettiÄŸi belirtilen haberde, araÅŸtırmacılara göre bunlar arasında ayrımcılığı sebep olarak gösteren çok sayıda Müslüman Fransız'ın da bulunduÄŸunun altı çizilerek, "Bu kiÅŸiler güvenliklerini, ait olmama duygusunu sürekli sorguluyor ve kendilerine yönelik önyargı engelinin varlığı nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda hissediyor." ifadelerine yer verildi.

 

Haberde, ülkedeki siyasetçilerin ve basının bu gidiÅŸi görmezden geldiÄŸi vurgulanarak bu durumun, Fransa'nın azınlıklarının en kalifiye mensuplarına bile sosyal basamak atlatmakta ve entegre örnekleri olarak sunmaktaki baÅŸarısızlığını gösterdiÄŸi belirtildi.

Fransa'dan ayrılmış 900 Müslüman'la anket yapan, Lille Üniversitesinden Profesör Olivier Esteves'in "Bu kiÅŸiler Kanada, Ä°ngiltere gibi ülkelerin ekonomilerine katkı saÄŸlayacak, Fransa kendi ayağına sıkıyor." deÄŸerlendirmesine yer verilen haberde, ülke nüfusunun yüzde 10'unu oluÅŸturan Müslümanların, merkez sağın adayı Valerie Pecresse tarafından "Fransa olmayan bölgeler" gibi ifadeler aracılığıyla suç ve diÄŸer sosyal sorunlarla iliÅŸkilendirildiÄŸine iÅŸaret edildi.

2015 saldırılarının ardından ayrıldılar

Haberde, ABD'nin Philadelphia eyaletinde yaÅŸayan Fransız vatandaşı Sabri Louatah'ın, Fransa'da 2015 yılında düzenlenen ve 130 kiÅŸinin öldüÄŸü terör saldırıları sonrası bir gün sokakta üzerine tükürülmesi ve "pis Arap" olarak çaÄŸrılmasının ardından ülkeyi terk ettiÄŸine dikkat çekildi.

Louatah'ın "Ayrılmamın nedeni 2015 saldırılarıydı. ABD'nin doÄŸu kıyısında büyük demokrat bir ÅŸehirde yaşıyorsan Paris'ten daha sakin bir hayatın var. Orada (Fransa) kaynayan bir kazandasın." ifadelerinin yer aldığı haberde, seçimleri dışardan izleyen Louatah gibi, Fransız Müslümanların seçimlerin gidiÅŸatı nedeniyle korkuya kapıldıkları vurgulandı.

 

Haberde, Paris'in banliyölerinde, göçmen bir anne babanın çocuÄŸu olarak dünya gelen ve büyüyen Amar Mekrous'un da 2015 saldırıları sonrası eÅŸi ve 3 çocuÄŸuyla Ä°ngiltere'nin Leicester kentine taşındığı örneÄŸi paylaşıldı.

Mekrous'un yanı sıra Brexit'ten önce Ä°ngiltere'ye gelen Müslüman Fransızlar arasında genç ailelerin ve Fransa'da baÅŸörtüsü sorunu nedeniyle iÅŸ bulamayan bekar annelerin çoÄŸunlukta olduÄŸu tespitinin aktarıldığı haberde, Fransa, Belçika ve Hollanda'dan üniversiteler ile Fransa Ulusal Bilimsel AraÅŸtırma Merkezinden araÅŸtırmacıların yürüttüÄŸü çalışmalara da deÄŸinildi.

Bu araÅŸtırmaların ülkeyi terk eden genç Müslüman Fransızların çoÄŸunun "oyunu kurallarına göre oynadıkları, kendilerine söylenen her ÅŸeyi yaptıkları halde temenni ettikleri hayata ulaÅŸamadıkları", bu nedenle hayal kırıklığına uÄŸradıklarına vurgu yapıldı.

Haberde, Avrupa hukuku ve proje yönetimi alanında öÄŸrenim görmesine raÄŸmen Fransa'da iÅŸ bulamayan 31 yaşındaki Myriam Grubo'nun örneÄŸi paylaşılarak, önce Dünya SaÄŸlık Örgütü bünyesinde Cenevre'de ardından Senegal'de Pasteur Enstitüsünde çalıştıktan sonra ülkesine dönen genç kadının yeniden yurt dışında iÅŸ aradığı bilgisi paylaşıldı.

 

Müslüman eski bakan da Fransa'yı terk etti

Eski CumhurbaÅŸkanı Nicholas Sarkozy döneminde Ä°nsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı olan Senegal asıllı Müslüman Rama Yade'nin de 2017'de cumhurbaÅŸkanı aday kampanyasının baÅŸarısız olmasının ardından ülkeden ayrıldığına dikkat çekilen haberde, 45 yaşındaki Yade'nin partisi merkez saÄŸ Cumhuriyetçileri de "Fransız kimliÄŸinin hayali bir versiyonunu dışındaki her ÅŸeye düÅŸmanca" tavır aldığı için terk ettiÄŸinin altı çizildi.

Öte yandan haberde, Fransa'da Ä°nsan Hakları Ulusal Danışma Konseyine yapılan ÅŸikayetlere göre, 2020'de Müslüman karşıtı eylemlerin bir önceki yıla göre yüzde 52 arttığı bilgisi de yer aldı.

Ülkede, 2017'de yapılan bir kamu araÅŸtırması Arap ya da siyahi Fransız erkeklerin polisler tarafından 20 kat daha fazla kimlik sorgusuna maruz kaldığını, Kasım 2021'de yayımlanan bir hükümet raporu da "Arap" adı taşıyan adayların iÅŸ mülakatlarına çaÄŸrılma ihtimalinin yüzde 31 daha düÅŸük olduÄŸunu ortaya koydu. AA .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.