Sosyal Medya

Rus medyası Ukrayna krizine nasıl bakıyor?

Başta ABD olmak üzere Batılı yetkililer ve Batı medyası Ukrayna'da olası bir Rus saldırısının her an başlayabileceği mesajını veriyor.



Rusya tarafında ise gerilimin maksatlı bir ÅŸekilde tırmandırıldığı görüÅŸü hakim. Ä°ÅŸgali ''Batı'nın bir hezeyanı'' olarak yansıtan Rus medyası Ukrayna gerilimi hakkında neler söylüyor?

ABD merkezli Politico yakın zamanda Rusya'nın Ukrayna'yı 16 Şubat'ta işgal edeceğini yazdı.

Almanya merkezli haftalık Der Spiegel dergisi kaynakları iÅŸgal için aynı tarihi iÅŸaret ederken Amerikan haber ajansı Bloomberg konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde 15 Åžubat'ı gösterdi.
Bloomberg 4 Åžubat'ta yanlışlıkla yayımladığı 'Rusya Ukrayna'yı iÅŸgal etti' baÅŸlıklı haberi için: 'Çok sayıda farklı senaryo için baÅŸlıklar hazırlıyoruz' diyerek özür dilemiÅŸti.

 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da geçen cuma yaptığı açıklamada Rusya'nın Ukrayna iÅŸgalinin Pekin'deki Kış Olimpiyatları bitmeden, yani 20 Åžubat'tan önce baÅŸlayabileceÄŸini açıkladı.

'Köpürtülen bir 'Rus tehdidi' var"

Batı medyasında gerilimin nasıl görüldüÄŸünü aktaran Rusya'nın büyük medya gruplarından RBC'nin uzman görüÅŸlerine yer veren 'Ukrayna çevresinde gerilimin tırmanmasının nedeni ne?' baÅŸlıklı haberinde alıntılanan Orta ve DoÄŸu Avrupa Uzmanı Preobrazhensky, Rusya'nın tatbikatları devam ederken, "Batı'nın kelimelere ihtiyacı yok, dedikleri gibi, askeri hazırlıkları görüyorlar ve bunların ne zaman sona erebileceÄŸini anlamıyorlar. Ve (Rusya'ya karşı) öyle bir güvensizlik var ki, hiç kimse Kremlin'in güvencelerine gerçekten inanmıyor" diyor.

RBC'nin haberinde alıntılanan Ekonomi Yüksek Okulu'nun Kapsamlı Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Vasily Kashin ise, "Muhtemelen bazı Batılı politikacılar için Rusya tehdidinin abartılması, onlara kazan-kazan gibi görünen kasıtlı taktikler. Bir savaÅŸ olmazsa (ki bence bu büyük olasılık), o zaman bu, yaptırım tehdidinin ve kontrollü yayılan bilgilerin Ukrayna'yı kurtardığı ÅŸeklinde bir zafer olarak ilan edilecek" diyor.

'Ukrayna çevresindeki durum neden tırmandırılıyor?' baÅŸlığıyla konuyu gören günlük gazete Izvestia'ya konuÅŸan Ekonomi Yüksek Okulu Kapsamlı Avrupa ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi direktörü Vasily Kashin de, "ABD tarafında artık köpürtülen bir 'Rus tehdidi' var" diyor ve ekliyor:

 

"Belki ileriye dönük olarak, Washington herhangi bir ÅŸey olmadığında bundan kendine pay çıkarmayı planlıyor. Önce yakın bir savaÅŸ teorisi ile ortaya çıktılar ve sonra saÄŸlam duruÅŸları sayesinde- yaptırımlar vb. - buna izin vermediklerini söylemek istiyorlar."

'Ä°ÅŸgal histerisi'

Ä°ÅŸgal tehdidine karşı ülkelerin diplomat ve vatandaÅŸlarına Ukrayna'yı terk etme çaÄŸrılarına geniÅŸ yer veren Rus medyasında gerilimin bu denli tırmanmasında Batı'nın "iÅŸgal histerisi" olduÄŸu görüÅŸü hakim.

Rusya'da yayın yapan günlük gazete Nezavisimaya Gazeta, "Rusya ve Ukrayna garip bir savaşın içindeler" baÅŸlıklı haberinde Rusya ve Ukrayna dışında herkesin Rus iÅŸgalini beklediÄŸini paylaşıyor.

Ukraynalı yetkililerin de yakın bir iÅŸgal olasılığı hakkında konuÅŸmak için acele etmedikleri de paylaşılıyor.

 

RBC'ye konuÅŸan Moskova merkezli düÅŸünce kuruluÅŸu Valdai'ın program direktörü Ivan Timofeev, "Devlet baÅŸkanları dahil olmak üzere yabancı medyadaki ve siyasi camiadaki histeri seviyesi tabii ki aşırı görünüyor. Salı günü bir Rus saldırısı olacağına dair açıklamalar yapılıyor, sonra, 'hayır, Salı deÄŸil, ÇarÅŸamba günü, kesin olarak biliyoruz' deniyor. Bunların hepsi aslında kafa karıştırıcı" diyor.

Haberde, "Timofeev'e göre Ukrayna sınırında bir kuvvet ve manevra gösterisi var, ancak bir kuvvet gösterisi diplomasi için normal bir fenomen. Aynı gösteriler Tayvan veya Ä°ran yakınlarında birkaç uçak gemisinden oluÅŸan saldırı grubu topladığında Amerikalılar tarafından gerçekleÅŸtiriliyor. Rusya, Avrupa-Atlantik güvenliÄŸi konusundaki önerilerini bir güç gösterisi yoluyla duyurmak istiyor ve bunu kısmen baÅŸardı" deniyor.

Benzer ÅŸekilde Rusya'da yayın yapan Rossiyskaya Gazeta bugün yayımlanan "Zelenski oyun dışı mı?" baÅŸlıklı haberinde Ukrayna liderinin bir Rus tehdidi yokmuÅŸ gibi davrandığını belirterek ülkedeki tek istikrar faktörü haline geldiÄŸini söylüyor.

"Halk sakin"

Ukrayna'da Donbas bölgesindeki yerel halka görüÅŸen Izvestia muhabirlerinin "Sanal ve gerçeklik: Donbas sakinleri neden savaÅŸ olasılığına inanmıyor?" baÅŸlıklı haberinde, bölgenin oldukça sakin bir portresi çiziliyor.

 

Halkın yükselen gerilimi bir "oyun" olarak nitelediÄŸi ve baÅŸkalarının kurallarıyla oynamamak için manipüle olunmaması ve bunlara kulak asılmaması gerektiÄŸi sözleri alıntılanıyor.

Donbas bölgesinden siyaset bilimci Ramil Zamdykhanov konuyla ilgili olarak, "Sanki hemÅŸerilerim ve ben konuÅŸtukları dünyadan farklı bir dünyada yaşıyoruz. Panik yapmıyoruz, kimse maÄŸazalara koÅŸmuyor, yiyecek satın almıyor ve ileride kullanmak üzere benzin bidonlarıyla dolu kasalar depolamıyor. Gündemdeki sosyal konular altı ay ve bir yıl öncesi ile aynı" diyor.

Haberde Ukrayna tarafından provokasyon amaçlı saldırıların yakın zamanda mümkün olduÄŸu söyleniyor.

Edinilen istihbarata göre Ukrayna'nın kendi üretim tesislerine bir saldırı düzenleyip bunun için "ayrılıkçıları" suçlamayı planladığı belirtiliyor.

 

'16 Åžubat'tan itibaren radikal sert tepkiler mümkün'

Rusya ile görüÅŸmelerin ikinci aÅŸamasının sonlarına yaklaşılıyor. Bu hafta Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz'un bölgeye yapacağı ziyaretle ilgili RBC'ye konuÅŸan Orta ve DoÄŸu Avrupa Uzmanı Ivan Preobrazhensky ÅŸöyle diyor:

"15 Åžubat'ta Almanya BaÅŸbakanı Olaf Scholz, Kiev'den Moskova'ya geliyor ve Ukrayna ile Batı'nın birlikte hazırladığı, daha doÄŸrusu Batı'nın Ukrayna'ya iliÅŸkin Kiev tarafından onaylanan önerilerini getiriyor.

"Kremlin'in Macron'un önerilerine tepkisinden ve Batı'nın Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından reddedilen toplu mesajından Moskova'nın Scholz'un bu mesajından hoÅŸlanmayacağı ÅŸimdiden belli. Bu, 16 Åžubat'tan itibaren radikal sert tepkilerin mümkün olduÄŸu anlamına geliyor."

Tarihler konusunda tam bir uzlaşı görünmese de, Rus medyası da önümüzdeki haftanın belirleyici olacağını savunuyor.

"19 ve 20 Åžubat oldukça kritik"

Siyasi ve ticari yorum sitesi Republic.ru'nun haberinde şu notlar yer alıyor:

"Ä°nsan yapımı ikinci 'Karayip krizi' için geri sayım baÅŸladı. Sonuç bu hafta beklenmeli. 15 ve 16 Åžubat tahminlerini bir kenara bırakırsak, 19 ve 20 Åžubat oldukça kritik... Rusya'dan gelen belirsiz tehditler ve Batı'nın 'gerginliÄŸi azaltma' talepleri arasında en azından bazı ayrıntılar nihayet ortaya çıktı.

"Açıklandığı gibi, tatbikatlar 20 Åžubat'ta sona ermeli. 19 Åžubat'ta deniz tatbikatlarının Karadeniz'de de tamamlanması gerekiyor. Bu, aynı zamanda olası bir 'gerilim azaltılması'nın da baÅŸlangıcı olabilir. Ya da Kremlin, birliklerin ve donanmanın neden ayrılmadığını açıklamak zorunda kalacak."

BBCTürkçe .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.