Sosyal Medya

Güncel

FED ÅŸahinleÅŸiyor

Ekonomist Nurullah Gür, FED’in faiz politikasını ve para politikasındaki muhtemel senaryoları değerlendirdiği yazısında FED’in giderek şahinleştiğine dikkat çekti



Ekonomist Gür, FED'in politikalarına iliÅŸkin deÄŸerlendirmesi;

Fed bu haftaki toplantısında para politikasını sıkılaÅŸtırmaya dönük ÅŸahin tutumunu iyice sertleÅŸtirdi. Fed, sıkılaÅŸmaya yönelik üç ayrı adımı bu yıl içerisinde atmak istiyor: Tahvil alım programının tamamlanması, faiz artışı ve bilançoyu daraltmak

“Enflasyon son 40 yılın zirvesini görünce…”

Yani Fed önce piyasalara tahvil üzerinden sunduÄŸu ilave finansmanı keserek, daha sonra finans piyasalarını fonlarken kullandığı faizi artırarak ve en nihayetinde bilançosunu küçülterek para arzını sıkıştırmayı planlıyor. Tahvil alım programı mart başında sonlanacak. Bundan birkaç hafta önce 2022 için üç faiz artışı fiyatlanırken, artık Fed'in faizleri beÅŸ kez yükseltebileceÄŸi tahmini ajandalara not edilmeye baÅŸlandı. 9 trilyon dolara dayanan Fed bilançonun makaslanmasına yönelik takvim ise henüz net deÄŸil.

 

2021'in ilk yarısında oldukça güvercin bir tutum sergileyen ve enflasyonun geçici olacağına vurgu yapan Fed'i Muhammed El-Erian gibi piyasa kurtları bir süredir ciddi biçimde eleÅŸtiriyordu. Enflasyon son 40 yılın zirvesini görünce Fed kurmayları için bıçak kemiÄŸe dayanmış olacak ki, artık ÅŸahin pençelerini göstermekten çekinmiyorlar.

FED aşırı şahin davranırsa ne olur?

Fed'in karşılaÅŸtığı açmaz büyük. Para politikasını gevÅŸek bırakırsa, enflasyon daha da artabilir. Bununla birlikte, varlık balonu riski oluÅŸabilir. Salgının başıyla kıyasladığımızda Amerikan borsalarında endeksler ikiye katlandı. Son haftalarda hafif bir düzeltme hareketi geldiyse de halen birçok ÅŸirketin piyasa deÄŸeri uçuk seviyelerde. Yatırımcılar Fed'in güvercin olacağına kanaat getirdikleri anda hisse senedi alımlarını artırabilirler. Bu senaryonun sonunda varlık balonunun patlamasıyla oluÅŸan bir finansal türbülans görülebilir.

Peki, Fed aşırı ÅŸahin davranırsa? Bu sefer de artan faiz ve daralan likidite neticesinde ekonomik aktivite soÄŸuyabilir. IMF bu senaryoya dikkat çekerek Amerikan ekonomisinin 2022 büyüme tahminini yüzde 5.2'den yüzde 4'e çekti. Mevcut resimde para politikasını bir anda sıkılaÅŸtırmanın enflasyonu düÅŸüreceÄŸinin garantisi yok. Zira, enflasyonun kayda deÄŸer bir kısmı arz sorunlarıyla alakalı: Tedarik zincirinin bir türlü normale dönememesi, jeopolitik risklere ve soÄŸuk havaya baÄŸlı olarak artan enerji fiyatları vs. Bunlar, para politikasıyla çözülemeyecek problemler. Para politikası ekonomiden desteÄŸini çekse de maliye politikası halen geniÅŸleyici yönde. Bu durum dezenflasyon sürecini geciktirebilir. Sonuçta, Fed ayarı tutturamazsa, aynı anda inatçı bir enflasyon ve düÅŸen büyüme rakamlarıyla karşı karşıya kalabilir. Fed geçen yıl aşırı güvercin davranarak bir hata yapmıştı. O hatayı telafi ediyorum derken ÅŸimdi aşırı ÅŸahin bir tutum sergilerse, baÅŸka bir yanlış daha yapabilir. Gaz-fren dengesini iyi ayarlamak lazım.

Sabah .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.