Sosyal Medya

Güncel

ABD, Mısır'a 130 milyon dolarlık yardımı vermekten vazgeçti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın, Mısır'a verilecek 130 milyon dolarlık askeri yardımı başka bir ulusal güvenlik önceliğine kaydırmayı düşündüğü bildirildi.



ABD DışiÅŸlerinden isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, bir grup gazeteciye ABD'nin Mısır'a verdiÄŸi askeri yardımlar üzerine telekonferans yöntemi ile bilgilendirmede bulundu.

ABD'nin Mısır'daki insan hakları sorunlarını gerekçe göstererek verilmesi planlanan bazı yardımların askıya alınmasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerde bulunan bir yetkili, "Bakan henüz nihai kararını vermedi ama önümüzdeki birkaç gün büyük bir geliÅŸme olmazsa, bakan eylül ayında da belirttiÄŸi gibi söz konusu 130 milyon doları baÅŸka ulusal güvenlik önceliklerine yönlendirecek." diye konuÅŸtu.

ABD'nin bu yardımı keserken, bir gün önce Mısır'a 2,55 milyar dolarlık askeri satışa onay vermesinin birbiriyle örtüÅŸmediÄŸine iliÅŸkin bir soruya ise yetkili, bu askeri satış onayının "doÄŸrudan ABD'nin güvenlik menfaatleri ile iliÅŸkili" olduÄŸunu dile getirdi.

 

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı, 27 Ocak'ta Mısır'a 2,55 milyar dolar deÄŸerinde C-130J uçağı ile hava savunma radarlarının satışına onay vermiÅŸti.

2017'de ABD BaÅŸkanı Donald Trump yönetimi Mısır'a verilen yıllık yardımdan 300 milyon doları insan hakları konularından dolayı askıya almıştı.

Daha sonra bu yardımın 195 milyon doları Kahire'ye verilmiş 105 milyon doları ise reddedilmişti.

ABD BaÅŸkanı Joe Biden yönetimi ise eylül ayında Mısır'a yıllık olarak verilen yardımdan askıya alınan 300 milyon dolar yardımının 170 milyon dolarını terörle mücadeleyi gerekçe göstererek Kahire'ye vermiÅŸti.

 

Yönetim, kalan 130 milyon doların ise Mısır'ın insan hakları savunucuları ve örgütlerine yönelik kovuÅŸturma ve davaları düÅŸürmesine baÄŸlı olarak vereceÄŸini açıklamıştı.

ABD her yıl Mısır'a yaklaşık 1,3 milyar dolar askeri yardımda bulunuyor. .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.