Sosyal Medya

Güncel

Mr. Flake! ‘Türkiye NATO'ya sım-sıkı bağlı' da; USA ve NATO da Türkiye'ye bağlı mı?

Selahaddin E. ÇAKIRGİL / Star



B. Amerika'nın yeni Türkiye B.Elçisi Jeff Flake, 'itimadnâme'sini /güven mektubunu' BaÅŸkan ErdoÄŸan'a sundu.
 
*
 
(Genç nesillere bilgi açısından belirtelim ki), 'sefir /elçi'ler, kendilerini gönderen devletlerin en üst yetkilisini temsil eder ve her 'sefir', gönderildiÄŸi ülkenin (Kral, BaÅŸkan, vs.) en üst yetkilisine, 'itimadnâme'sini sunar. Bu, 'Size itimad ediyorum, Can güvenliÄŸim devletinize emanettir' demektir kısaca...
 
 
Elçiler, bu merasimden sonra, vazifelerine resmen baÅŸlar ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde, geldikleri ülkede, 'kaanun ve kurallara uygun casuslar' durumunda, kendi ülkeleri için, temsil ötesinde diplomatik kurallar içinde bilgi de toplarlar. Amma, o kuralların dışına çıkarlarsa, ev sahibi ülke tarafından, 'Persona non grata!/ Ä°stenmeyen adam!' ilân edilir ve verilen mühlet bitiminde çıkmazlarsa, artık güvenlikleri de sona erer.
 
(Bu arada ekleyelim ki, Osmanlı'nın en güçlü ve Avrupa'nın da mezheb savaÅŸları içinde kavrulduÄŸu 500 sene öncelerde, 'Kaanûnî Süleyman' döneminde; 'Bir Müslüman, Dâr-ul'Harb'de (yani, kâfirlerin hâkim olduÄŸu diyarlarda) daimî olarak bulunamaz.' gerekçesiyle, 'daimî ikamet elçilikleri' açılmasına fetvâ verilmediÄŸinden; maalesef, Osmanlı'nın sadece 'geçici vazife'li elçileri olup, onlar da mesajları götürür- getirirler ve Avrupa'nın haberleri ancak, Ä°stanbul'daki yabancı diplomat, tüccâr ve seyyahlardan alınırdı, 1720'lerden önce.)
 
*
 
**
 
Mr. Flake, Amerikan Kongresi'nde Cumhuriyetçi Parti'de, 18 sene boyunca temsilci ve senatör olarak bulunmuÅŸ birisi.
 
Amerikan ElçiliÄŸi'nin sitesinde evvelki gün, bir 'hoÅŸ bulduk' yazısı yayınlayan Mr. Flake, 'Arizona'da geçen çocukluk yıllarını' ve 'niÅŸanlısı Cherly'nin o yıllarda birçok ülkeye yaptığı geziyi Türkiye'yle tamamladığını ve büyüleyici Ä°stanbul BoÄŸazı'nın yer aldığı bir resmin kenarına, 'En SevdiÄŸim Yer: Ä°stanbul!' yazdığını' hatırlatarak, '(...) dünyada pek çok güzel, egzotik kentleri ziyaret ettik. Hâlâ, her gittiÄŸimiz yerde, Cheryl'den ÅŸu yorumu duyarım: 'Güzel, ama bir Türkiye deÄŸil!' diyor.
 
*
 
Nasıl?
 
'Dilrubâ' /gönül çalıcı' bir övgü deÄŸil mi?
 
Ä°ÅŸinin inceliklerini biliyor.
 
*
 
Merhûm Erbakan'ı hatırladım.
 
Hoca, '1991- Körfez Savaşı' öncesinde, Irak'a bir Amerikan saldırısını önlemek ümidiyle, Müslüman dünyasından bir heyetle Amerika'ya gitmiÅŸ ve Amerikan Dışbakanlığı'nın bir 'sorumlusu'yla görüÅŸmüÅŸtü.
 
Hoca, 'Bizimle görüÅŸen kiÅŸi, -benim Sinop doÄŸumlu olduÄŸumu da öÄŸrenmiÅŸler ya-, görüÅŸme odasının duvarında kocaman bir Sinop fotoÄŸrafı ile bir gönül bağı kurmak istemiÅŸler.' demiÅŸti.
 
Evet, muhatabın gönlünü kazanmak için ince 'numara'lar.
 
*
 
'B. Amerikan BaÅŸkanı Biden'ın Büyükelçisi olmaktan büyük bir gurur duyuyorum.' diyen Flake de, ÅŸimdi, 'HoÅŸ bulduk ve bizleri sıcak bir ÅŸekilde karşıladığınız için teÅŸekkürler." cümleleriyle biten yazısında, '(...)Türkiye zengin kültürü, derin tarihi ve muazzam potansiyeli olan bir ülke. (...) Cheryl ve ben, dünyanın en harika ve nefes kesici ÅŸehirlerinden biri olan Ä°stanbul'u yeniden görüp tanımak için sabırsızlanıyoruz. (...) Bir politikacı olarak (...) Senato Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi'nde yaptığım konuÅŸmada da, 'Türkiye, NATO'ya sıkı-sıkıya baÄŸlı, vazgeçilmez bir müttefiktir.' demiÅŸtim.' diyor.
 
*
 
Bu, 'Türkiye'nin NATO'ya sım-sıkı baÄŸlılığı' sözüne dikkat.
 
Bu, üstten bakan, tekebbürlü bir konuÅŸmadır.
 
Çünkü, kendi ülkesinin ve beyni durumunda olduÄŸu NATO'nun, Türkiye'yle olan ittifak andlaÅŸmasına ne kadar sâdıkane baÄŸlı olduÄŸu üzerinde söz söylemiyor da; sadece 'Tükiye'nin NATO'ya sım-sıkı baÄŸlılığı'ndan söz ediyor. Onun bu yaklaşımı, 'NOT' edilmelidir.
 
*
 
Mr. Flake, 'Türkiye'nin NATO'ya sım-sıkı baÄŸlı olduÄŸu'nu deÄŸil de; meselâ, 'Amerika'nın, Türkiye'yle olan ikili anlaÅŸmalar ve NATO andlaÅŸmasının gerekleri konusunda, taahhüdlerine sım-sıkı baÄŸlı' olup olmadığı.
 
Meselâ, F-35 uçakları konusunda Türkiye'den 1,5 milyar doları da peÅŸin alıp, hem o uçakları vermeyip, hem de o parayı iade etmeyiÅŸi.
 
Meselâ, Türkiye'nin hava savunması için kesinlikle ihtiyaç duyduÄŸu Patriotfüzelerini vermeyen Amerika'nın; Türkiye, Rusya'dan S-400 füzelerini alınca, 'NATO bilançosunda olmayan silâhları alamazsın.' diye karşı çıkışı.
 
Meselâ, Libya'da, Filistin'de, Suriye'de, Irak'ta, Afganistan, Ä°ran vs. konularda Amerika'nın Türkiye'yi kendi siyaseti için açık tehlike görmesi ve PKK /YPG'ye verdiÄŸi desteÄŸi... Ve FETÖ'yü koruması...
 
Meselâ, ikisi de NATO üyesi olan Türkiye ve Yunanistan arasında, Ege Adaları'nda ve Meriç'in öte yakasında, Amerika'nın, 7 özel üss kurması üzerinde konuÅŸmalıydı, Mr. Flake.
 
Yoksa, gerçeÄŸi söyleyemeyeceÄŸi için mi teÄŸet geçmiÅŸtir bu konulardan?
 
*
 
NOT: Amerika ve Rusya arasında 'Ukrayna Buhranı' konusunda, dünya, bıçak sırtındayken, Tayyib Bey, ısrarla, Ukrayna ve Rusya liderleri arasında bir görüÅŸme saÄŸlamaya çalışıyor, arabulucu olmaya hazır olduÄŸunu vurguluyordu. Putin'e, 'Bu konuyu görüÅŸelim' diyordu.
 
Dün, Putin'in, ErdoÄŸan tarafından yapılan dâvete icâbetle, 'Türkiye'ye geleceÄŸi' açıklandı.
 
Başkan Tayyib Erdoğan'ın devamlı vurguladığı 'diklenmeden dik duruş' ilkesi, işte bu.
 
BaÅŸta KK bey, bütün muhalefet ve kalemÅŸörlerinin de, devamlı, 'dünya lideri' diye akıllarınca alay etmeye kalkıştıkları Tayyib Bey, evet, bütün dünyayı derinden ilgilendiren bir tehlikeli konuda, etkinlik açısından sayılı dünya liderlerinden birisi olduÄŸunu göstermiÅŸtir.
 
Ä°nÅŸaallah, dünya için rahatlatıcı bir teÅŸebbüs olur, hayırlar getirir.
 
*

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.