Sosyal Medya

Güncel

Filistinli Bakan Şeyh: Filistin devleti kurulacaktır

Filistin Sivil İşler Bakanı Şeyh, bir Filistin devletinin kurulmasına karşı olduğunu söyleyen İsrail Başbakanı Naftali Bennett'a 'Filistin devleti kurulacaktır ve bunun için İsrail Başbakanı'ndan izin beklenmiyor.' yanıtını verdi.



Ä°srail ile iliÅŸkilerden sorumlu Filistin Sivil Ä°ÅŸler Bakanı ve Fetih Hareketi Merkez Konsey Üyesi Hüseyin eÅŸ-Åžeyh, sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada, Bennett'ın bağımsız Filistin devletine iliÅŸkin sözlerine tepki gösterdi.

Filistin devletinin kurulmasının kaçınılmaz olduÄŸunu vurgulayan Åžeyh, "Ä°ÅŸgal defolacak ve Filistin devletinin kurulması da Bennett'tan izin beklemeyecektir. Zira bu devletin kurulması tarihi bir zorunluluktur." ifadesini kullandı.

Filistinli Bakan, huzur, güven ve barışın ancak Ä°srail iÅŸgalinin sona ermesiyle mümkün olacağına dikkati çekerek, ÅŸunları kaydetti:

 

"Filistin devleti kurulacaktır ve bunun için Ä°srail BaÅŸbakanı'ndan izin beklenmiyor. Bennett ÅŸunu iyi bilmelidir ki Filistin devletini tanıyan ülke sayısı Ä°srail'i tanıyan ülke sayısından daha fazladır."

Bennett'ın "Filistin devletinin kurulmasına karşıyım" açıklaması

Bennett, dün "Israel Today" gazetesine verdiÄŸi bir demeçte, "Ben saÄŸ kesimindenim ve duruÅŸum deÄŸiÅŸmedi. Hâlâ Filistin devletinin kurulmasına karşıyım ve devletimizi savunmaya devam ediyorum." demiÅŸti.

Filistin yönetiminden herhangi bir liderle bir araya gelmeye hazır olmadığını söyleyen Bennett, Filistin devleti için siyasi müzakerelere izin vermeyeceÄŸini savunmuÅŸtu.

Kabinesindeki DışiÅŸleri Bakanı Yair Lapid ile Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Filistinli yetkililerle yaptığı görüÅŸmelere atıfla "Her iki bakanın siyasi anlamda bir adım atma yetkileri yok." diyen Bennett, "BaÅŸbakan olduÄŸum sürece Oslo (AnlaÅŸması'nın uygulanması) diye bir ÅŸey olmayacak." ifadelerini kullanmıştı.

 

Filistinliler, 1967 sınırlarında, baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını istiyor. Tel Aviv yönetimi ise "Kudüs'ün tamamının Ä°srail'in baÅŸkenti olduÄŸunu" öne sürerek bu talebe karşı çıkıyor.

Ä°srail ile Filistin arasındaki barış görüÅŸmeleri, Tel Aviv yönetiminin "1967 sınırlarını kabul etmemesi, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilere geri dönüÅŸ hakkını tanımaması ve yasa dışı Yahudi yerleÅŸim birimlerinin inÅŸasına son vermemesi" nedeniyle Nisan 2014'te durmuÅŸtu. AA .

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.