Sosyal Medya

Güncel

Özbekistan medyasına Kazakistan sansürü

Özbekistan hükümetinin, 2 Ocak’ta başlayan Kazakistan’daki olayları haber yapan medyaya ve blog yazarlarına karartma uyguladığı iddia edildi.



Özbekistan, gazetecilere ve blog yazarlarına komÅŸu ülke Kazakistan’daki olayları haber yapmasını yasakladı.

Kırım Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Kazakistan’daki olayları haber yapmaya çalışan Özbekistanlı gazeteci ve düzenli sosyal medya kullanıcılarının soruÅŸturmaya tabii tutulduÄŸu iddia edildi.

Ä°SÄ°MSÄ°Z Ä°HBARLAR ARTTI

Ä°simlerinin yayımlanmasını istemeyen blog yazarları, Özbekistan’da sosyal medya hesaplarında, Kazakistan’daki yaÅŸanan olaylarla ilgili haberleri, videoları ve yorumları yayımlamanın yasaklandığını ve sıkı kontrol altında tutulduklarını duyurdu.

Özbekistan’dan Kazakistan’daki olayları haber yapmaya çalışan bazı blog yazarları ve gazeteciler, kanun uygulayıcı kurumlara çaÄŸrıldı ve Kazakistan’da meydana gelen 2 Ocak 2022 tarihindeki olaylar ve akabindeki geliÅŸmelerden bahsetmelerinin yasaklandığını bilgisini aldılar.

GAYRÄ°RESMÄ° EMÄ°RLERLE BASKI KURULUYOR

Özodlik’e konuÅŸan isminin açıklanmamasını istemeyen bir blogger, Özbekistan Devlet Güvenlik Servisi’nin (ÖDGS) komÅŸu ülkedeki olayların haberini yasakladığını söyledi.

Özbekistan vatandaşı, “KomÅŸu cumhuriyetteki durumu daha da kötüleÅŸtirmemek için Kazakistan’dan gelen video ve ses kayıtlarının yanı sıra mesajları da internet sitelerinde yayınlamamız yasak. Bu resmi olmayan bir emir. Kazakistan’da yaÅŸanan protesto ve yaÄŸmalarla ilgili kanallarımda 2-3 video yayınladım. Ama sonra Bilgi ve Kitle Ä°letiÅŸim Ajansı’ndan bir telefon aldım ve benden bu videoları kaldırmam ve bir daha yayınlamamam istendi” dedi.

ÖZBEKLER NE ZAMAN UYANACAK?

Ayrıca blog yazarı, Kazakistan’daki yaÅŸanan olaylarla ilgili, Özbekistan’daki merkezi yayınlarım, radyo ve TV kanallarının bile sessiz kaldığını kaydetti.

Sosyal medyada iyi tanınan bir dizi aktivist son zamanlarda isimsiz profillerden tehdit mesajları aldıklarını iddia etti.

Özbekistan vatandaşı olan ünlü bir sosyal medya fenomeni, “Özbekler ne zaman uyanacak?” baÅŸlıklı yazısı nedeniyle önceki gün sorguya çekildiÄŸini duyurdu.

kaynak: ortadogu.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.