Sosyal Medya

Güncel

Çin: ABD'nin Orta Doğu'da bıraktığı 'güç boşluğunu' doldurmayacağız

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Pekin yönetiminin, Orta Doğu'da angajmanlarını azaltma arayışındaki ABD'nin geride bırakacağına inanılan 'güç boşluğunu' doldurma niyeti taşımadığını belirtti.



Global Times'ın haberine göre DışiÅŸleri Bakanı Vang, geçen hafta ülkesinde konuk ettiÄŸi Körfez Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (KÄ°K) ile Türkiye ve Ä°ranlı mevkidaÅŸlarıyla yaptığı görüÅŸmelerinden ardından deÄŸerlendirmede bulundu.

ABD'nin son dönemde Orta DoÄŸu'daki askeri varlığını, enerji alanında bölgeye bağımlılığını azaltma yoluna girmesiyle bölgede "güç boÅŸluÄŸu" doÄŸduÄŸu fikrine katılmadığının altını çizen Vang, "Biz Orta DoÄŸu halklarının bölgenin efendisi olduÄŸuna inanıyoruz. Burada bir güç boÅŸluÄŸu söz konusu deÄŸil, dışardan bir efendiye ihtiyaç yok." ifadesini kullandı.

Vang, Orta DoÄŸu'nun eski bir tarihe, özgün kültürlere ve zengin yer altı kaynaklarına sahip olduÄŸunu fakat aynı zamanda dış müdahaleler nedeniyle uzun yıllar süren kargaÅŸa ve çatışmalardan maÄŸdur edildiÄŸini belirterek, "Çin Orta DoÄŸu'nun istikrara kavuÅŸması ve kalkınmasını hızlandırmasını daima desteklemektedir." ifadesini kullandı.

 

Uluslararası toplumun Orta DoÄŸu'da istikrara katkı saÄŸlaması gerektiÄŸini ancak sorunlara yol açacak müdahalelerden kaçınmasının önemini vurgulayan Vang, "Orta DoÄŸu'nun kalkınmaya ihtiyacı var. Bölge ülkeleri dış modellerden bir ÅŸeyler öÄŸrenebilirler fakat onları aynen kopya etmemeleri gerek. Neoliberalizm her derde deva ilaç deÄŸildir." görüÅŸünü paylaÅŸtı.

KÄ°K üyesi Suudi Arabistan'ın DışiÅŸleri Bakanı Faysal Bin Ferhan, Kuveyt'in DışiÅŸleri Bakanı Åžeyh Ahmed Nasır el-Muhammed es-Sabah, Bahreyn'in DışiÅŸleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani ve Umman'ın DışiÅŸleri Bakanı Bedr el-Busaidi ile KÄ°K Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf, 5 günlük ziyaret için geçen hafta Çin'e gelmiÅŸti.

DışiÅŸleri Bakanı Vang, Åžanghay yakınındaki VuÅŸi kentinde konuk ettiÄŸi bakanlarla ve genel sekreterle ayrı ayrı ve heyetler düzeyinde görüÅŸmeler yürütmüÅŸtü.

Vang, aynı hafta içinde 12 Ocak'ta DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve 14 Ocak'ta Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile aynı kentte yüze yüze görüÅŸmüÅŸtü.

 

Bazı Çinli analistler ve yorumcular, yoÄŸun diplomasi trafiÄŸine iliÅŸkin, ABD'nin son dönemde Orta DoÄŸu'daki angajmanlarını azaltma yoluna girmesiyle doÄŸan boÅŸlukta Arap ülkelerinin Çin gibi tarafsız ve güçlü bir ortak arayışına girdiÄŸi görüÅŸünü dile getirmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.