Sosyal Medya

Güncel

Rusların Kazakistan'a müdahalesinin öbür yüzü

2002 tarihinde Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan arasında imzalanan Kolektif Güvenlik Antlaşması Teşkilatı(KGAT) gereği Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, ülkeye Rus güçlerini çağırmıştı. Bu gelişmeyle birlikte Kazakistan’daki siyasi kriz daha da derinleşti



YeniçaÄŸ gazetesi yazarı Arslan Tekin, Kazakistan'da yaÅŸanan siyasi ve askeri geliÅŸmelere dair bazı ayrıntılar paylaÅŸtı;

“Rusların Kazakistan'a müdahalesinin öbür yüzü”

Kazakistan'daki ayaklanma, girift... Ä°ç içe. Kazakistan'la kurduÄŸum baÄŸlantıda, ÅŸimdiye kadar okuduklarımızdan farklı bilgiler aktarıldı.

 

Ayaklanmanın baÅŸlangıcı masumca. Halk alt tabakasının üst tabakaya tavrı. Öyle ki, CumhurbaÅŸkanı Kasım Cömert Tokayev, rüÅŸvet sarmalının üstüne giderken, iÅŸin ucu Nazarbayev ve çevresine dokunacaktı. Nazarbayev, ayaklanmanın bir kolu gösteriliyor. Dikkat ederseniz, Güvenlik Konseyi BaÅŸkanı Nazarbayev'di. Tokayev, onu Güvenlik Konseyi BaÅŸkanlığı'ndan alıyor. Åžimdi gelen haberler, iÅŸ birliÄŸi içine girdikleri yönünde.

Asıl önemlisi Kazakistan KGB'si. Bizim MÄ°T gibi bir ÅŸey. Başındaki kiÅŸiyi Nazarbayev tayin etmiÅŸti. Yardımcısı da onun yeÄŸeni. Tokayev, ikisini de uzaklaÅŸtırıyor. Ä°syancılar, kolayca, KGB'nin silah deposuna girebiliyorlar. Bu içeriden destek almadan mümkün mü? YeÄŸenin IŞİD'le baÄŸlantısından bahsediliyor. Gösterilerde kelle kesildiÄŸi söyleniyor. O zaman IŞİD devrede, deniyor.

Rusların Kazakistan'ın iç karışıklığına müdahalesini, bizzat devletin başındaki kiÅŸinin istemesi trajik görülse de farklı bir durumdan da bahsediliyor. Nazarbayev'le Tokayev karşı karşıya geldi. Ordu, Nazarbayev'in sistemi içinde. Tokayev, isyancıların üstüne orduyu gönderse silah kendisine dönebilir. Onun için, Ruslar çaÄŸrılıyor.

Kazakistan'ı en iyi tanıyan ilim adamlarımızdan, Kazakistan ve Kazaklar kitabının mütercimi Prof. Dr. Abdülvahab Kara da "dış güçler"e iÅŸaret ediyor:

 

"GeliÅŸen olaylar, bize hâdisenin masum bir talepten ibaret olmadığını, ayaklanmanın arkasında dış güçlerin var olduÄŸunu gösteriyor. Çünkü olaylar esnasındaki sosyal medya paylaşımları bunu teyit ediyor. Barış içinde yapılmakta olan demokratik gösterilerin yakıp yıkma ve talan gibi Vandalizm'e doÄŸru kayması kasıtlı yönlendirmeler olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. Bunu yapan halktan insanlar deÄŸil. Bu da olayları provoke eden bir gücün olduÄŸunu gösteriyor. Bu güçler hem dış, hem iç unsurlar."

Tokayev, yarın konuÅŸacak. Delilleri ortaya koyması bekleniyor. GöreceÄŸiz.

YeniçaÄŸ

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.