Sosyal Medya

Güncel

Taliban açıkladı! Dış politikadaki hedefler ne?

Taliban yönetiminin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, ülkesinin büyük güçlerin çatışma alanı olmasına müsaade etmeyeceklerini, tüm komşularla ve uluslararası toplumla karşılıklı saygıya dayalı bir ilişki kurmak istediklerini söyledi.



ABD ile Taliban arasında Åžubat 2020'de yapılan anlaÅŸmanın ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesinin yolunu açan önemli bir dönüm noktası olduÄŸunu anlatan Muttaki, “Sorumlu bir taraf olarak Afganistan'a, dünyada istikrar, ekonomik büyüme ve daha iyi bir gelecek inÅŸasında pozitif bir rol oynaması için bir ÅŸans vermenin zamanı geldi.” dedi.

Afganistan'ın geçen yıl aÄŸustosta çok kritik bir süreçten geçtiÄŸine iÅŸaret eden Muttaki, ABD'nin çekilmesi ve Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele almasının iddia edildiÄŸinin aksine son derece barışçıl bir ortamda gerçekleÅŸtiÄŸini ifade etti.

Muttaki, “Afganistan Ä°slam EmirliÄŸi, Kabil'e bir ulusal birlik mesajı ile girdi ve barış, kardeÅŸlik kollarını eski siyasi ve askeri rakiplerine açtı. Tarihte böylesine medeni, insani ve Ä°slami bir icraat nadir görülmüÅŸtür.” dedi.

 

KomÅŸu ülkelerle iliÅŸki

ABD ile Doha'da yaptıkların anlaÅŸmanın Afganistan ile dünya arasındaki iliÅŸkinin temel çerçevesini teÅŸkil ettiÄŸini kaydeden Muttaki ÅŸöyle devam etti:

"KomÅŸularımızla bölge ile ve dünya ile pozitif ve yapıcı iliÅŸkiler kurma peÅŸindeyiz. Karşılıklı saygıya dayalı olarak tüm uluslarla olumlu iliÅŸkiler kurmak istiyoruz ki büyük güçlerin çatışma analı veya herhangi bir düÅŸmanlığın parçası olmayalım."

“Müsaade etmeyeceÄŸiz”

Ülkesini Asya'daki bir iÅŸ birliÄŸi köprüsü yapmak istedikleri mesajını veren Muttaki, “Bir daha kimsenin Afganistan topraklarını baÅŸkalarına zarar vermek üzere kullanmasına müsaade etmeyeceÄŸiz ve baÅŸkalarının da içiÅŸlerimize karışmasına izin vermeyeceÄŸiz. DiÄŸer ulusların meÅŸru menfaat ve taleplerine saygı duyuyoruz ve karşılığında aynısını bekliyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Eski hükümetten 500 bin çalışanın iÅŸine devam ettiÄŸine vurgu yapan Muttaki, eski hükümetin çökmesinin ardından kimseye ön yargı ile yaklaÅŸmadıklarını ifade etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.